Phnom Penh
De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, is na de aangerichte schade van zo’n 45 jaar geleden omgetoverd tot een bruisende stad. Hoge gebouwen pronken langs de alom bekende Mekong rivier, terwijl ook voldoende kranen in de stad zichtbaar zijn voor de constructie van nog meer hoge gebouwen. Er zijn diverse grote winkelcentra en hotelketens te vinden, evenals talloze TukTuks die je maar wat graag van A naar B willen brengen.
Geschiedenisles
Phnom Penh is de plek waar de meest bekende overblijfselen van het vreselijke Khmer Rouge tijdperk zichtbaar zijn: de Choeung Ek Killing Fields en de S21 Gevangenismuseum. Beide laten een hele diepe, droevige indruk op je achter na ze bezocht te hebben. Idealiter plan je ze niet op een dag, want dan doe je namelijk net iets té veel informatie op.
Choeung Ek Killing Fields
De Khmer Rouge gebruikte de killing fields als massagraven om de tegenstanders van het Communistische Regime, op de meest brute wijze, te vermoorden. Gevangen werden geblinddoekt, getransporteerd naar het killing field en vervolgens geëxecuteerd. Ik wil niet te diep ingaan op de gebeurtenissen, dit is écht iets dat je zelf zal moeten zien en horen tijdens je bezoek.
Een bezoek aan de Choueng Ek Killing Fields
Het gemakkelijkste is om een TukTuk chauffeur te vinden die je naar de Killing Fields brengt, hier zo’n 2 uurtjes op je wacht om vervolgens terug te rijden. Reken hiervoor op een bedrag van zo’n 5 tot 7,50 Dollar per persoon. Entree voor de Killing Fields is 6 Dollar, inclusief een begeleidende audio tour.
De audio tour gidst je langs verschillende punten en vertelt je per plek meer over de historie ervan. Je zult ervaringen van overlevenden horen, maar ook van zij die hun dierbare(n) verloren. Behoorlijk droevig om op dat moment bij stil te staan.
Stupa
De stupa is gebouwd ter herinnering van de overledenen. Onderzoekers hebben veel skeletten onderzocht om de doodsoorzaak te ontdekken. Deze schedels zijn tentoongesteld in de stupa om een beter beeld te geven van de brute werkwijze van de Khmer Rouge.
S21 Gevangenismuseum
Een schoolgebouw dat door de Khmer Rouge werd veranderd in een gevangenis. Het S21 Gevangenismuseum brengt je terug in de tijd en geeft je een kijkje in de manier waarop gevangenen werden behandeld.
De entree is 5 Dollar, voor een audiogids betaal je 5 Dollar extra. Twee audiotours op een dag over dergelijke gebeurtenissen is wat mij betreft iets te veel van het goede om te verwerken, dus raad ik aan om je bezoek aan het museum op een andere dag te plannen. In de gevangenis kreeg ik de kans om met 2 overlevenden van het Khmer Rouge tijdperk te spreken. Aangezien de gebeurtenissen zo’n 40-45 jaar geleden plaats hebben gevonden zijn er dus nog veel Cambodjanen die een herinnering hebben aan de Genocide.
Het meest indrukwekkende voor mij was de sportplek op het voormalige schoolplein. Het Rode Khmer leger had deze omgebouwd tot een plek waar gevangen met hun hoofd werden ondergedompeld in water.
Andere bezienswaardigheden in Phnom Penh
Na 2 droevige, intense bezienswaardigheden is het tijd om de andere kant van Phnom Penh te leren kennen.
- Boottocht over de bekende Mekong Rivier
Met name leuk om in de avond te doen om de stad op te zien lichten. Een wandeling langs de mekong rivier is evenmin leuk om te doen!
- Het koninklijk paleis bezoeken
Te combineren met de zilveren pagoda die gemaakt is van zo’n 5.000 zilveren steentjes.
- Night market
In het weekend is de nachtmarkt geopend, deze is eigenlijk net als in Thailand en Vietnam gericht op toeristen. Talloze souvenirtjes, kleding en street food.
Lokale keuken
Dit dessert met komkommer, bevroren rijst en gecondenseerde melk is de perfecte afsluiter van een streetfood maaltijd. Om de hoek bij Phsar Tapang Thmey Pharmacy staat een streetfood kraampje die dit heerlijke dessert voor je maakt.
Khmer Family Dinner
Tijdens mijn verblijf in het Mad Monkey Hostel (zie hieronder) kennis gemaakt met enkele curry's uit de Cambodjaanse keuken: Khmer Rode Curry (Somlar Kari Saek Mouan), viscurry (Amok) en Khmer Groene Curry (Num Pra Chok).
Waar te verblijven?
Voor het eerst tijdens mijn reis door Zuidoost Azië kennis gemaakt met de Mad Monkey hostelketen. Er zijn Mad Monkey hostels in onder andere Thailand, Indonesië, Laos, Vietnam, de Filippijnen en Australië. Het werd vooraf omschreven als een partyhostel, maar ik vond het zelf reuze meevallen.
Om 22:45 werd de bar (best wel abrupt zonder enige communicatie) gesloten toen een deel van het hostel richting de kroegentocht ging. Andere avonden was er muziek, maar ook weer niet zodanig hard. Met oordoppen in heb ik hier prima geslapen in de 12-persoonskamer.
Het Mad Monkey hostel is heel erg sociaal, met onder andere een bar (inclusief restaurant) en zwembad. Zelf organiseert men elke avond een activiteit, van family dinner tot een kroegentocht.
Meer over Cambodja
Inspiratie voor je volgende reis!
Zodat jij alleen nog maar hoeft te boeken en al het moois dat de wereld te bieden heeft kan gaan ontdekken!