Zien en doen: 1 dag in Jakarta
Jakarta is de drukke en chaotische hoofdstad van Indonesië met een bevolking van meer dan 10 miljoen mensen. De stad heeft een rijke geschiedenis, bruisende straten, moderne wolkenkrabbers, historische bezienswaardigheden, grote winkelcentra en talloze markten. Het contrast tussen de skyscrapers en de soms wat armoedige wijken is wel iets dat me absoluut bij zal blijven van mijn bezoek aan de zinkende hoofdstad.
Als je maar één dag hebt om Jakarta te verkennen, zijn er enkele must-see bezienswaardigheden die je niet mag missen. In Jakarta kun je in een dag kun je onder andere een bezoek brengen aan de grootste Moskee van Zuidoost Azië, het vrijheidsmonument, het Nationale Museum en jezelf voor even in Nederland wanen.
De dagplanning!
Deze dagplanning is gebaseerd op mijn eigen ervaring, waarbij ik zelf in de ochtend om 09:00 op het Station in Gambir (vanuit Bandung) aankwam, waarna ik laat in de avond naar het vliegveld moest voor mijn terugvlucht. Tip: mocht je vanuit Jakarta naar huis (of je volgende bestemming) vliegen, vertrek dan op tijd naar het vliegveld. Door files deed ik er 2,5 uur over met de bus.
Ochtend: Nationale Museum & Nationaal Monument
De ochtend staat in het kader van geschiedenisles.
1. Nationaal Monument
Het Nationale Monument, ook wel bekend als Monas, is een iconische toren in Jakarta die symbool staat voor de strijd voor de Indonesische onafhankelijkheid. De toren is meer dan 130 meter hoog en heeft een prachtig uitzicht over de stad vanaf het uitkijkplatform. Het bijbehorende museum vertelt het verhaal van de Indonesische geschiedenis en de strijd voor onafhankelijkheid.
- Entree: 15.000 IDR (let op, kan druk zijn als je later in de ochtend gaat)
2. Nationaal Museum
Het Nationaal Museum in Jakarta is een van de grootste en oudste musea in Indonesië, met een uitgebreide collectie van meer dan 140.000 voorwerpen die de rijke geschiedenis en cultuur van het land weerspiegelen. Het museum toont artefacten uit verschillende periodes, van prehistorische tijden tot de moderne tijd, inclusief religieuze kunst, textiel, keramiek, wapens en traditionele kleding.
Je zult er meer leren over onder andere de rijke historie van Indonesië, waarom de Nederlanders het lande wilde Koloniseren, hoe groot het land nu écht is en over de cultuurverschillen die dit met zich meebrengt.
- Entree: 25.000 IDR (eventueel inclusief gratis Engelse rondleiding)
Wist je dat?
Jakarta heeft niet de ideale ligging rondom de zogeheten Ring of Fire en een kruising van aardplaten, met aardbevingen en -verschuivingen als gevolg. Volgens onze gids is de stad zinkende en wil de overheid dus een nieuwe hoofdstad gaan uitroepen.
Die nieuwe hoofdstad moet overigens nog volledig gebouwd worden, best absurd om voor te stellen. Men heeft voor Borneo (Kilimanjawa) gekozen vanwege de perfecte geografische ligging. De politieke operaties zouden volgend jaar al verplaatst kunnen worden naar het eiland waar ook een deel van Maleisisch is; de stad zal pas rond 2034 klaar zijn.
Middag: Een indrukwekkende Moskee & jezelf voor even in Nederland wanen
3. Istiqlal Moskee
Jakarta staat onder andere bekend om 's werelds 3 na grootste moskee: de Istiqlal-moskee. Het is de grootste moskee in Zuidoost-Azië en ligt in het hart van de stad. De moskee heeft een uniek ontwerp en is gebouwd met moderne architectonische elementen en Islamitische principes. Na de Ramadan komen hier 200.000 Moslims samen om te bidden, knap hoe ze zo’n grote groep mensen kunnen ontvangen. Helemaal met de logistiek zal het gekkenwerk zijn, want het verkeer op een normale donderdag is al chaotisch en druk genoeg.
In het kader van details:
- De diameter van de grote koepel: 45m (1945)
- De diameter van de kleine koepel: 8m (augustus)
- 5 verdiepingen voor de 5 principes van de Islam
Tegenover de Moskee ligt een grote Kathedraal, waarmee men wil uitbeelden dat de verschillende religies in het land meer dan goed samen kunnen. Anderen zeggen dat de Moskee er precies voor is gebouwd om de Kathedraal te overschaduwen, aangezien ruim 90% van het eiland Java Moslim is. Tja, wie zal het juiste antwoord hebben?
Als toerist mag je niet zonder begeleiding door de Moskee rondlopen, dus zal een gids je begeleiden door de Moskee. Vooraf word je wel nog gevraagd om even een kort registratieformulier in te vullen met je naam en Nationaliteit.
- Entree: Gratis, maar ik heb de gids een fooi gegeven!
4. Batavia
Batavia, tegenwoordig bekend als Kota Tua, was ooit het centrum van de Nederlandse koloniale macht in Indonesië. Het is een wijk in het noorden van Jakarta die is doordrenkt van Nederlandse invloeden en koloniale architectuur.
Je kunt er een bezoek brengen aan het Fatahillah-plein, waar het Jakarta History Museum staat, en de VOC-gebouwen en grachten verkennen. Mocht je al lang niet meer gebruik hebben gemaakt van een klassieke Nederlandse fiets, in Jakarta kan het! Bij het Fatahillah-plein zie je talloze lokale, maar ook internationale toeristen, kennismaken met Nederlands populaire transportmiddel.
Tip: Neem de metro naar Jakarta Kota, vanuit hier is het slechts enkele minuten lopen.
Jakarta heeft trouwens een prima openbaar vervoer netwerk. Je betaalt voor de eerste keer niet alleen voor het ritje, maar ook voor het pasje. Zelf had ik aan een retourtje voldoende, wat betekende dat ik voor de rit vanuit Gondangdia naar Jakarta Kota (en terug) 40.000 IDR (€ 2,60) betaalde. Ook zijn er meer dan voldoende Grab en Gojek (scooter)taxi’s in de stad.
Tijd over?
Bezoek dan de Chinatown wijk en scoor een lekker hapje eten bij een van de talloze streetfood kraampjes, of zoek bijvoorbeeld een winkelcentrum op om te shoppen.
Lunchen?
Jakarta was mijn laatste bestemming in Indonesië, dus als afsluiter van mijn culinair lijstje heb ik in Jakarta nog genoten van een laatste lokale specialiteit: Otak Otak. Letterlijk vertaald als 'Hersenen Hersenen'. Geen zorgen, het zijn geen hersenen van een dier dat je gaat eten. Otak Otak is een gekruide viscake die in bananenbladeren wordt gewikkeld en wordt gegrild op houtskool.
Het visvlees wordt gemengd met kokosmelk en kruiden, en door het bananenblad heeft de vis daarmee een frisse smaak. In Jakarta wordt dit gerecht geserveerd met een pittige pindasaus en mag een glas kokosdrink niet ontbreken. De lokale bevolking voegt er graag nog wat extra suiker aan toe, maar dat is me iets te veel van het goede.
- Tip: Otak Otak Binatu An (nabij het Nationaal Museum)
- Kosten: 155.000 IDR, inclusief 1 glas kokosdrink en 1 portie witte rijst
Is een dag wel echt voldoende?
Eigenlijk heb je meer dan een dag nodig in Jakarta om genoeg van de Indonesische hoofdstad te kunnen zien. Hopelijk biedt deze reisgids je alsnog voldoende handvaten om een goede indruk van deze bruisende stad te krijgen.
Oh ja, vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen en voldoende water mee te nemen, want het kan nogal warm en vochtig zijn. Jakarta is absoluut een mooie stad met veel historie, gecombineerd met de talloze moderne skyscrapers, al vond ik het contrast tussen arm en rijk wel erg duidelijk zichtbaar.
Op doorreis?
Begint je reis in Jakarta? Dan kun je vanuit de Indonesische hoofdstad eenvoudig met de Kereta API trein verder reizen naar:
- Bandung: Ongeveer 3 uur (vanuit Gambir 140.000 IDR - Ekonimi)
- Jogjakarta: 7 uur
Een kaartje koop je eenvoudig op Tiket.com, waarna je op het station bij een van de balies je E-ticket moet verzilveren voor een papieren ticket.
Inspiratie voor je volgende reis!
Zodat jij alleen nog maar hoeft te boeken en al het moois dat de wereld te bieden heeft kan gaan ontdekken!