Wat je moet weten voor je bezoek aan Mount Bromo

De Mount Bromo is een van de meest spectaculaire natuurlijke bezienswaardigheden van Indonesië. De Mount Bromo vulkaan ligt in het oosten van Java en is met zijn 2.329 meter een van de hoogste pieken in het Tenggergebergte. Het prachtige landschap levert schilderachtige plaatjes op en is een absolute must om te bezoeken als je in Oost-Java bent

 

Om goed voorbereid op pad te gaan lees je in deze blog alles wat je moet weten voor je de Mount Bromo gaat bezoeken.


Voorbereiding

Het kan behoorlijk frisjes zijn als je midden in de nacht/ hele vroege ochtend bij het uitkijkpunt van de Bromo bent. Zorg ervoor dat je warme kleding draagt, maar denk hierbij wel in laagjes. ’s Nachts zal het nog goed frisjes zijn, maar naarmate de zon opkomt zal het een stuk warmer worden. Ook wandelschoenen / sportievere schoenen zijn aan te raden.

 

Zelf had ik een lange thermobroek, korte sportbroek, thermoshirt, een shirt, een trui en een dun jasje. Was voor mij prima te doen!


    Beste tijd van het jaar

    Bij alles is er wel een ‘beste tijd’ van het jaar om te bezoeken. Zo ook bij de Mount Bromo, al had ik er zelf absoluut geen last van. Officieel is de beste reistijd voor de Mount Bromo van april tot november, aangezien dit het droge seizoen is en het weer meestal helder is. Zelf was ik er aan het begin van de maand maart en had ik een perfecte zonsopgang! Mooie vibrante oranje lucht, welke zorgde voor een schilderachtig landschap.


    Hoe kom je bij de Bromo? 

    Ik heb voor het gemak gekozen en ben voor een tour gegaan. De tour heb ik geboekt vanuit mijn hostel, het Mador Malang Dorm Hostel en kostte me 580.000 IDR (€ 39,00) inclusief de toegangsprijs van 220.000 IDR voor het Nationale Park. Online positieve verhalen over gelezen, al ligt het verwachtingspatroon bij sommige misschien wat anders. Daarover later meer.

     

    Je kan ‘m zonder tour doen, maar dan heb je al een speciale motor (soort crossmotor met extra vering) nodig. Met name het laatste deel van de route naar de krater is behoorlijk hobbelig.

    Elke tour heeft er eentje: een 4x4 om zich over het ruige terrein rondom de Bromo te verplaatsen!


    De tour

    Van wat ik gezien en ervaren heb doen eigenlijk alle tours hetzelfde, dus of je nu voor de tour vanuit het Mador Malang Dorm Hostel gaat of met bijvoorbeeld een Nederlandse gids. Ik ben erachter gekomen dat het verschil ‘m met name zit in de kwaliteit van de gids.


    00:50 – Grand départ!

    De dag (lees nacht) begint rond 00:50, wanneer je opgehaald zal worden door een klassieke Toyota 4x4 Jeep. Vanuit Malang is het zo’n 2 uurtjes rijden richting het Bromo National Park, dus je kunt met een klein beetje geluk nog even je oogjes dicht doen. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ik met mijn 1 meter 94 niet heel comfortabel zat in de kleine Jeep. Met name als er hobbels kwamen kon ik me maar beter even bukken, om te voorkomen dat ik mijn hoofd meermaals zou stoten.

     


    03:15 – Ontbijten!

    Ja, je leest het goed. Rond deze tijd kom je aan vlakbij het Sunrise viewpoint, dus is het eerst eventjes bijtanken. Alhoewel, bijtanken? We kregen 1 stukje gefrituurde banaan en een kopje koffie/thee. In de tour omschrijft men het ook als een ‘Simple breakfast’, maar dat het zo simple zou zijn was dan ook wel weer een verrassing.

     

    Tip: Neem zelf voldoende water en nog enkele snacks (fruit/mueslireep) mee, zodat je niet afhankelijk hoeft te zijn van het ‘eenvoudige’ ontbijt.

    Die koffie had ik wel nodig om 03:30!


    04:15 – Naar het uitzichtpunt

    Het uitzichtpunt ligt in principe naast het ontbijttentje, dus blijft de auto geparkeerd staan en is het een paar minuutjes lopen richting het uitzichtpunt. Om nu een uur te pauzeren vond ik ook wat veel van het goede, maar onze chauffeur kon het goed gebruiken om even de oogjes dicht te doen. Moet ie ons de volgende keer wel laten weten wanneer we moeten vertrekken.


    Het uitkijkpunt: Bukit Penanjakan Bromo

    Op naar het Bukit Penanjakan Bromo uitkiijkpunt, het meest bekende uitkijkpunt voor een uitzicht op de Mount Bromo. Hier stopt naar mijn weten écht iedere tour, dus wees voorbereid op drukte. In maart kwam de zon rond 05:15 op, dus hadden we een uurtje de tijd om de zon langzaam op te zien komen.

    Rond 05:00 begon er langzaamaan meer licht te komen en kleurde de lucht mooi oranje!


      Op zo’n 2.000 meter hoogte is het natuurlijk wat frisser en niet iedereen is daar even goed op voorbereid. Ik had me netjes ingepakt, maar voor degene die het koud hadden waren er voldoende verkopers. Ze waren alleen best wel irritant, want in een uur tijd heb ik misschien wel 1000x “Hello, blanket, jacket?????” gehoord, terwijl men heel vervelend met de zaklamp scheen. Haalt dan weer een beetje het authentieke van zo’n uitzichtpunt weg, want je wil gewoon lekker in alle rust genieten van de zonsopkomst.

       

      Tip: omzeil de drukte met de toeristen door vanaf Bukit Penanjakan Bromo een klein stukje naar rechts te lopen, voorbij de zendmast, waar je meteen een fotogenieke boom als voorgrond voor je foto’s hebt!


      06:00 – ‘Ontbijt’ deel 2 en naar de krater!

      Het tweede deel van het ontbijt was evenmin ‘eenvoudig’, en bestond uit een tweetal (voorverpakte) witte broodjes. Gelukkig had ik nog een banaantje en een mueslireep bij. Onderweg stopten we nog bij een ander uitzichtpunt, waarna 06:45 benden waren en onze voeten in het vulkanische zand zette.

       

      Vanuit hier is het ongeveer 10 minuutjes wandelen richting de trappen die je boven naar de krater brengen, al heeft men hier ook een ander vervoermiddel voor: paarden. Best sneu om te zien hoe deze paarden behandeld worden en in wat voor condities ze dag-in-dag-uit moeten wandelen.


      Op naar de krater!

      Met de trappen ben je in zo’n 5 minuutjes aan de rand van de krater, waar je meteen hoort dat het nog altijd een actieve vulkaan is. Maak enkele foto’s en geniet van dit aparte uitzicht, want hoe vaak beklim je nu een actieve vulkaan?

       


      07:30 – Op naar beneden!

      Terug naar beneden voor de laatste bezienswaardigheid: het vulkanische zand. De chauffeur nam ons mee naar een plek weg van alle andere Jeeps in de zwarte zand Sahara en gaf ons hier nog de gelegenheid om enkele foto’s te maken, waarna we rond 09:00 klaar waren voor vertrek naar een nabijgelegen waterval.


      10:00 – Coban Pelangi Waterval

      Het is ongeveer een uurtje rijden naar de waterval, waar je na het betalen van de entree (€ 1,00) nog zo’n 10 minuten naar beneden mag wandelen. Eenmaal beneden tref je een oase van groen en een behoorlijke hoge waterval. Leuk voor nog enkele foto’s!


      Einde tour: terug naar Malang!

      Genoeg gezien en gedaan, tijd om terug te gaan naar Malang. Rond 11:30 – 11:45 zul je na een lange dag weer terug zijn bij je verblijf. Tijd om uit te rusten!


      Conclusie

      Een unieke ervaring die ik absoluut niet had willen missen, ware het niet dat het jammer was dat onze chauffeur niet echt plezier in zijn werk had. Bovendien had hij ook niets te vertellen over de vulkaan, wat ik wel frappant vind als je al zolang dit werk doet. De tour wordt aangeboden zonder officiële tour guide, maar dat je nog geen enkel feitje over de vulkaan weet vind ik dan wel jammer. Ik kijk wel even een YouTube video, ook prima.

       

      Het ‘ontbijt’ en onze gids die niets over de vulkaan kon vertellen nemen we met een korreltje zout, want daarvan laat ik de uniekheid van deze ervaring niet afhangen.


      Inspiratie voor je volgende reis!

      Zodat jij alleen nog maar hoeft te boeken en al het moois dat de wereld te bieden heeft kan gaan ontdekken!


      Informatie

      Disclaimer

      Vragen of opmerkingen?