Cambodja
Cambodja, een land dat een diepe indruk op me heeft achtergelaten. Een land met een rijke historie met onder andere het Angkor Wat tempelcomplex, welke overschaduwd wordt door de afgrijselijke gebeurtenissen van 1975-1979.
Het Communistische regime van leider Pol Pot (Khmer Rouge – Rode Leger) heeft in een tijdbestek van 5 jaar zo’n 25% van de Cambodjaanse bevolking vermoord. Het Communistische regime had het veelal gemunt op de mensen van de stad, iedereen die een verband had met de vorige regering en de hoogopgeleiden. Iets waar vandaag de dag nog steeds de gevolgen van zichtbaar zijn.
Phnom Penh
De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, is na de aangerichte schade van zo’n 45 jaar geleden omgetoverd tot een bruisende stad. Een stad waar de herinneringen van het Rode Khmer tijdperk een diepe indruk op je achterlaten tijdens een bezoek aan de S21 Gevangenis en de Killing fields.
Siem Reap
Siem Reap is de uitvalsbasis voor iedereen die het indrukwekkende Angkor Wat Tempelcomplex wil bezoeken. Het stadje heeft voor mij heel wat weg van het Vietnamese kustplekje Hoi An, een gezellige vibe, veel leuke winkeltjes en leuke verlichting in de avond.
Cambodjaanse schatten: Op reis door de tijd in Angkor Wat
Het bezoeken van de Angkor Wat is een van je hoogtepunten tijdens je reis door Cambodja. Wetende dat er zo’n 298 tempels in het Angkor Wat Tempelcomplex zijn maakt een goede voorbereiding extra belangrijk. Zo kun je het maximale uit je bezoek aan de magische tempels halen. Tips en informatie voor het bezoeken van Angkor Wat lees je hier!
Goed om te weten
- In Cambodja gebruikt men twee munteenheden
Door de instabiliteit van de lokale munt (Cambodjaanse Riel) heeft men de Amerikaanse Dollar als vangnet om een stabieler monetair beleid te kunnen handhaven. Zo prijst men veel in Dollars (met name bij toeristenattracties), om vervolgens het wisselgeld in de lokale munteenheid te verzorgen. Hierbij hanteert men een ratio van ongeveer 4.100 Riel voor 1 Dollar.
- Pinnen
Je kunt eigenlijk het beste Cambodjaanse Riel pinnen. Zo zit je niet met 2 munteenheden in je portemonnee, waardoor je het ook meteen een stuk overzichtelijker houdt voor jezelf. Daarbij kijkt men ook extra goed naar de Dollars waarmee je betaalt, voor mij toch deels een teken van wantrouwen over het gebruik van deze munteenheid. Als ik met Riel betaalde werden de biljetten bij lange na niet zodanig onder de loep genomen.
- Phone snatchers
Bij Mad Monkey heeft men ons vanaf het begin gewaarschuwd voor Phone snatchers, ofwel telefoondieven. Met name in de avonduren is het oppassen als je bijvoorbeeld het nachtleven wil gaan ontdekken. De dieven rijden op hun scooter en azen op mobiele telefoons die toeristen in hun handen hebben om bijvoorbeeld te navigeren. Een andere tip is om je telefoon dan ook niet aan TukTuk chauffeurs te geven om hen te laten zien waar je naartoe wil. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
- Simkaart
In tegenstelling tot Vietnam en Thailand werkt het in Cambodja iets anders met het aanschaffen van mobiele data. Ze hanteren hier namelijk prepaid simkaarten, terwijl je in Thailand en Vietnam meteen onbeperkt data krijgt.
Ga naar een Cellcard, Smart of telefoonwinkel en vraag om een simkaart met data. Je betaalt hier $4 (zo’n 16.400 Riel) voor de aanschaf van een Simkaart met data. Je krijgt dan 5 GB data, voor mij meer dan genoeg om een week in Cambodja mee door te komen. Instagram Stories bekijken doe je dan maar even via de Wifi van je Ho(s)tel, spaar je meteen voldoende data mee.
- Koop niets van kinderen
Door de droevige historie van Cambodja behoort het land nog lang niet tot een van de meest welvarende Aziatische landen. Je zult met name bij toeristische attracties kinderen zien die je iets proberen te verkopen. Een kind hoort op school te zitten, dus koop niets van ze. Op deze manier stimuleer je de kinderen om hiermee door te gaan.
Inspiratie voor je volgende reis!
Zodat jij alleen nog maar hoeft te boeken en al het moois dat de wereld te bieden heeft kan gaan ontdekken!