Angkor Wat bezoeken: tips, informatie en kosten

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 19:00

Het bezoeken van de Angkor Wat is een van je hoogtepunten tijdens je reis door Cambodja. Wetende dat er zo’n 298 tempels in het Angkor Wat Tempelcomplex zijn maakt een goede voorbereiding extra belangrijk. Zo kun je het maximale uit je bezoek aan de tempels halen.

Om enige onduidelijkheid te voorkomen: Angkor Wat is de naam van zowel (1) het grote Tempelcomplex als (2) de grootste, meest bekende tempel van het complex. Ik gebruik de naam Angkor Wat Tempelcomplex als verzamelnaam voor alle tempels die zich bevinden in het grote Tempelcomplex. Om Google te helpen gebruik ik Angkor Wat in de titel, aangezien hier al het zoekverkeer op uitkomt. Zo kunnen meer mensen het artikel vinden!


Een korte geschiedenisles

Het Angkor Wat Tempelcomplex is het grootste religieuze monument ter wereld, met een oppervlakte van maar liefst 162,6 hectare. In de 12e eeuw oorspronkelijk gebouwd als een hindoetempel (toen een Hindoeïstische koning regeerde in Cambodja) voor het Khmer-rijk en fungeerde als hoofdstad van Cambodja.

 

Aan het einde van de 12e eeuw kwam een Boeddhistische koning aan de macht, waarmee het Tempelcomplex geleidelijk transformeerde richting het Boeddhistische geloof. De Boeddhisten waren vreedzaam en hebben onder andere in de Angkor Wat Tempel nog veel Hindoeïstische overblijfselen intact gelaten. Dit in tegenstelling tot de Hindoestanen, welke onder andere diverse Boeddha beelden hebben onthoofd.

Een verhaal uit het Hindoeïstisch Tijdperk op de muren van de inmiddels Boeddhistische Angkor Wat

Doordat het Tempelcomplex redelijk dichtbij de Thaise grens ligt wilde de Thaise koning het koninkrijk naar zich toetrekken, met een oorlog als gevolg. Zodoende vertrok de koning in de 15e eeuw naar Phnom Penh, de huidige hoofdstad van Cambodja, en bleef het tempelcomplex leeg achter. De natuur nam het over en het duurde tot ongeveer 1900 voor een Franse ontdekker het complex midden in de jungle vond.

 

De natuur had een behoorlijke impact op alle tempels, met onder andere boomgroei over tempels als gevolg. Samen met de regen was dit een doodsteek voor de bouwstenen van de tempels, welke behoorlijk veel versteviging nodig hadden om in stand te blijven. Tijdens het Rode Khmer tijdperk (1975-1979) werden de herstelwerkzaamheden gestaakt.

Vandaag de dag hebben er al heel veel herstelwerkzaamheden plaatsgevonden en zijn bijvoorbeeld trappen over de bestaande trappen gebouwd om de stenen te ontlasten. Onderzoekers zijn nog steeds bezig met het volledig in kaart brengen van de omvang van het voormalige Angkor Wat rijk.


De tempels bezoeken

Je zult nooit alle tempels kunnen bezoeken, maar in een dag kun je de 10 meest bekende/imposante tempels gezien hebben. Afhankelijk van je interesse in het bezoeken van nog meer tempels kun je een 2-, dan wel 3-daags bezoek plannen. Ik vond het persoonlijk wel prima na een dag tempels bezoeken van 05:00 tot 16:00, dus heb het bij een dag gehouden. Een 2,- dan wel 3-daags bezoek loopt bovendien best wel in de kosten, maar als je toch daar bent en je bent écht een historicus dan is het een kans die je niet kunt laten liggen.


Kosten

De blikvanger van Cambodja is niet goedkoop om te bezoeken. Een dag ticket kost 37 Dollar, wil je meerdere dagen gaan kost het je 62 Dollar. Voor een TukTuk chauffeur/gids betaal je zo’n 50 Dollar per dag als je van zonsopgang tot 15:00 / 16:00 op pad gaat. Als je de gids (bij ons tevens de bestuurder van de TukTuk) met 4 personen kan delen kost het je 12,50 Dollar per persoon.

Eendaags bezoek zelf plannen (geschatte kosten per persoon)

  • $37 Entree
  • $12,50 - $20 TukTuk inclusief gids en flesjes water voor 1 dag (afhankelijk van aantal personen)
  • $12,50 eten/drinken gedurende de dag.

Totaal voor 1 dag: $62 - $74,50 afhankelijk van het aantal personen.

Ga je meerdere dagen dan dien je dus $25 bij het entreeticket op te tellen, maar kun je wat minder tellen voor de TukTuk en het eten/drinken; ervanuit gaande dat je niet de andere 2 dagen ook voor de zonsopgang naar de tempels gaat. Het eten bij de tempels is relatief prijzig en kost gemiddeld zo’n 6 tot 8 Dollar voor een ontbijt/lunchmaaltijd. Ontbijt zou je vooraf zelf kunnen scoren bij de supermarkt, scheelt weer wat.


Mr. Sophal

De diensten van Mr. Sophal kan ik absoluut aanbevelen voor iedereen die de tempels wil bezoeken. Goede informatie, spreekt goed Engels en neemt de tijd om het op een begrijpelijke manier uit te leggen. Voor degene die Mr. Sophal graag zouden willen benaderen, stuur me even een berichtje. Dan stuur ik zijn WhatsApp nummer door. 


Een overzicht van de 10 tempels die ik bezocht heb.

De 4 meest speciale heb ik voorzien van extra informatie. De rest zal de gids je vol enthousiasme vertellen!

1. Angkor Wat

De blikvanger van het Angkor Wat Tempelcomplex is de gelijknamige tempel. Iedere tour heeft hier de zonsopgang bekijken als eerste stop van de dag, simpelweg omdat het de meest imposante tempel van ze allemaal is. Als je een goede dag hebt zie je de lucht mooi oranje kleuren.

2. Angkor Thom (inclusief Bayon)

Angkor Thom, een complete ommuurde stad van 12 bij 8 kilometer groot. Hieronder valt ook de Bayon tempel, de tempel met 54 torens die elk 4 gezichten bevatten. Wat mij betreft zeker blikvanger nummer 2 van het Angkor Wat Tempelcomplex.

3. Ta Keo

Je kunt deze nooit volledig afgemaakte Ta Keo tempel beklimmen via de steile trap. De ligging van de tempel vlakbij de Bayon maakt deze tempel ideaal om te bezoeken als derde stop van de dag.

4. Ta Prohm

Deze tempel is bekend geworden nadat scénes van de film Tomb Raider hier zijn opgenomen.  Een mooi voorbeeld van hoe een tempel is overgenomen door moeder natuur, de jungle. Er groeien grote “Crazy Trees” over de tempel heen. Een unieke foto gegarandeerd!

5. Preah Pithu

6. Tep Pranam

7. Chau Say Tevoda

8. Thommanon

9. Spean Thma

10. Ta Nei 

Bonus: Voormalige zwembad (meer) van de koning.


Tips

Als je na 16.00 een ticket koopt dan gaat deze pas de volgende dag in. Zo kun je 'gratis' een zonsondergang bekijken. Tickets kopen doe je hier!

Vraag je gids of het mogelijk is om de Angkor Wat Tempel na zonsopgang te verlaten om naar de volgende tempels te gaan. Iedereen gaat namelijk na de zonsopgang bij de Angkor Wat Tempel naar binnen. Of je nu in de ochtend of in de middag gaat, druk zal het er vrijwel altijd zijn. Daarom kun je beter na de zonsopgang richting de andere tempels gaan, zodat je hier een grotere kans maakt om een van de weinige bezoekers te zijn. De Angkor Wat Tempel kun je vervolgens aan het einde van de dag bezoeken.

 

Veel plezier bij ’s werelds grootste religieuze monument: Angkor Wat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.