Reistips Chiang Mai

De op een na grootste stad van Thailand: Chiang Mai. Er hangt een prima sfeer binnen de muren van het oude stadscentrum en het voelt allesbehalve druk aan (behalve op de zondagavondmarkt). Buiten de stad is er meer dan voldoende te zien en doen, aan afwisseling dus zeker geen gebrek! Wat er te zien en doen is lees je in dit artikel!


Hoe kom je in Chiang Mai?

De kans is groot dat je via Bangkok richting Chiang Mai zal reizen. Je kan ervoor kiezen om met de trein of bus te gaan, waarbij de bus de goedkoopste (tevens meest efficiënte) optie is. Als je met de trein wil reizen betaal je voor een bed zo’n € 25 (850 Baht). Een busticket van Bangkok Busline kost zo’n € 17,50 (594 Baht).

    Ik heb zelf de heen- en terugreis met de bus gedaan, prima te doen. Niet zo’n sleeperbussen als in Vietnam, maar je kan de stoel ver genoeg naar achteren doen en je benen strekken. Slapen kan ik sowieso niet zo goed in een bus, dus voor die paar keer neem ik het voor lief.

     

    Een ticket voor de bus kun je dan wel op het busstation kopen, dan wel bij je ho(s)tel.


    Wat te doen in Chiang Mai

    Van Chiang Mai centrum tot diverse dagtrips!


    Doi Inthanon Nationaal Park

    Het Doi Inthanon Nationaal Park is gevestigd bij Thailand’s grootste berg: de Doi Inthanon (2.565 meter boven zeeniveau). De berg (en daarmee het nationale park) is vernoemd naar een van de laatste koningen van Chiang Mai: Inthawichayanon. Hij was bezorgd over de bossen en bergen in het noorden van Thailand en zette zich in voor het behoud hiervan.

     

    Doordat het park in de bergen ligt is het er een stuk koeler dan in Chiang Mai zelf. In de wintermaanden is het vooral in de ochtend nog behoorlijk koud: zo’n 4 tot 8 graden, met kans op vorst zo nu en dan. Zodra de zon begint te schijnen en de temperatuur oploopt gedurende de dag wordt het meteen een stuk aangenamer.

     

    De entree voor het Nationale Park is 300 Baht per persoon, kom je met de scooter betaal je 20 Baht extra per scooter


    Hoogtepunten in het Doi Inthanon Nationaal Park

     

    • Het hoogste punt van Thailand

    Onder het motto “je moet er geweest zijn!” Veel meer dan een bord staat er niet. Er is een korte (200 meter) wandeling door een stukje bos, maar deze vond ik niet heel bijzonder.

    • Watervallen

    Er liggen diverse watervallen in het Nationale Park. Zelf vond ik alleen de Wachirathan écht de moeite waard. De Sirithan waterval was tijdens mijn bezoek niet heel speciaal, mogelijk omdat ik er in het droogseizoen was. De Mae Klang waterval zag mooi uit van een afstand, maar eenmaal een stuk dichterbij was die lastig te zien.

    Wachirathan waterval


    • Tempels

    Ik noem ze voor het gemak de scrabble tempels: Pra Mahatat Noppamethanedon & Pra Mahatat Nopphonphusiri. Twee tempels die bij elkaar horen, omringd door kleurrijke bloemenveldjes. Entree is 100 Baht per persoon, ga je met een scooter dan dien je deze op +/- 500 meter van de entree te parkeren.


      • Wandelen

      Voor de wandelliefhebbers is er in het park een (begeleide) wandeling: de Kew Mae Pan wandeling. Een wandeling van zo’n 2 uurtjes door het bos op weg naar een panoramisch uitzichtpunt van het berglandschap. Kosten van de gids: 200 Baht.

       

      Op weg terug kun je bijvoorbeeld nog een bezoek brengen aan de Wat Phra That Sri Chomthong tempel, deze ligt nagenoeg op de route van het Nationale Park terug richting Chiang Mai!


      Olifantenverblijf (ethisch)

      Een controversiële activiteit, aangezien niet iedereen vindt dat het houden van olifanten op zichzelf ethisch is. De olifant is het (onofficiële) nationale symbool van Thailand en er leven nog altijd wilde olifanten in het noorden van het land. Het zijn niet de ideale leefomstandigheden voor wilde olifanten, met name omdat ze zo’n 125 KG per dag eten. Iets waar de boeren niet altijd blij mee zijn, want zo nu en dan eten de wilde olifanten de gewassen van de boer.

       

      Olifantenverblijven vangen enkele van deze wilde olifanten op en proberen hen de beste leefomstandigheden te bieden. Een olifant voeden kost best wel wat, helemaal toen ik zag hoeveel bananen er bijvoorbeeld al per dag door een olifant worden gegeten. Hierbij is men dus écht afhankelijk van de toerist. Zonder de komst van toeristen komen geen opbrengsten binnen en zou men zelf heel veel extra uren moeten werken.

      Elephant Dream Project

      Zelf heb ik het olifantenverblijf van Elephant Dream Project bezocht met een tour van een halve dag. De eigenaar vertelde vol passie over de historie van de olifant in Thailand, waarom hij dit project gestart is en wat zijn missie is. Vervolgens is het tijd om de olifanten te voeren, een speciaal “medicijn” voor ze te maken, met ze mee te gaan richting de rivier en krijg je als afsluiting nog een Thaise lunch.

       

      Kosten: 1600 Baht

      Reistijd: +/- 2 uur vanaf Chiang Mai centrum

       

      Je kunt altijd de afweging maken in hoeverre het ethisch is als de olifanten elke ochtend hetzelfde rondje maken met een nieuwe groep toeristen, maar mij heeft het niet tegengehouden. Ik vond het bezoek absoluut de moeite waard en ben blij op deze manier het olifantenverblijf te hebben kunnen steunen.


      Kookcursus

      Het noorden van Thailand kent diverse lokale specialiteiten, zoals de Khao Soi en (mango) sticky rice, en is daarmee een ideale plek voor een kookcursus. Een aanrader hiervoor is de kookcursus van Thai Farm Cooking. Meer daarover is hier te vinden!


      Tempels

      Zowel in, als buiten Chiang Mai liggen diverse tempels die je kunt bezoeken. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het vaak na een paar tempels wel gezien heb, want tot een bepaalde hoogte lijken de meeste best veel op elkaar. Enkele blikvangers:

      • Wat Buppharam

      • Wat Pha Lat

      • Wat Chedi Luang
      • Chet Yot Tempel
      • Wat Phra Singh
      • Golden Doi Suthet Temple

      Wat Buppharam

      Wat Phra Singh


      Openlucht markt (zondagavondmarkt)

      Elke zondag vindt de lokale openlucht markt in Chiang Mai plaats. De markt is groot, maar dan ook écht groot. In totaal strekt de markt zich aan weerskanten over de gehele Ratchadamnoen Road, ongeveer 1 KM.  Het is een van de meest bekende markten van Thailand, geen wonder dat het er dus chaotisch en druk is. Je kunt er rond blijven kijken en verdwaald raken in alles wat de lokale verkopers te bieden hebben.

       

      Op de markt bieden verkopers een prachtige combinatie van handgemaakte ambachtsproducten aan, je vindt er praktisch alles waar je aan kan denken bij een markt die gericht is op toeristen,

      • Talloze souvenirs
      • Diverse soorten kleding
      • Schilderijen en andere creaties
      • Diverse producten voor je interieur, zoals kommetjes
      • Massagebehandeling

      Streetfood

      Een markt is voor mij niet compleet zonder streetfood. Langs de grote weg zijn er enkele kraampjes met eten, maar voor het meest complete aanbod neem je een zijweg richting de food court. Een maaltijd scoren doe je gemiddeld vanaf 40 Baht, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor kleinere bedragen een snack (loempia, samosa, gegrilde kipspies) scoren.

       

      Mijn favoriete streetfood:

      • Papaya Salade
      • Pad Thai
      • Noedelsoep
      • Gegrilde vleesspiesen
      • Mango Sticky Rice
      • Kokos pannenkoekjes

      Prijzen

      Wat me over het algemeen is opgevallen is dat hoe dichter je in het hart van de markt komt, hoe hoger de prijzen worden. Aan het begin / eind van de markt en in de zijstraten is het meestal iets goedkoper. Het scheelt niet heel veel, maar als je naar iets specifieks op zoek bent kun je dit wellicht in overweging nemen. Grote kans dat men in het hart van de markt gebruik probeert te maken van de massale stroom toeristen.

       

      Onderhandelen

      Al het eten heeft een prijs, maar niet alle producten die je kunt kopen op de markt zijn geprijsd. Net als in Vietnam en Cambodja dus zaak om je onderhandelingskunsten uit de kast te halen. Ook hier geldt weer: ongeveer 50% van de originele prijs is een goede deal. De ene verkoper zal er in meegaan, de ander misschien niet.

       

      In het kort

      • Wanneer: Elke zondag van 16.00 uur tot middernacht;
      • Locatie: Ratchadamnoen Road (start vanaf de stadpoort Tha Pae Gate)
      • Mijd de drukte: Tussen 18.30 uur – 22.00 uur is het op zijn drukst. Wees er dus iets eerder bij als je de drukte wil mijden.

      Les Muay Thai

      Een bezoek aan het Noorden van Thailand is niet compleet zonder een les Muay Thai. Thailand’s nationale, tevens meest bekende vechtsport is behoorlijk intensief. Of je nu een beginner bent of vanuit thuis al ervaring hebt met een vechtsport, de lessen zijn voor iedereen geschikt. Ik heb bij de Chiang Mai Muay Thai Gym enkel een beginners les gevolgd, maar je zou hier ook voor meerdere lessen kunnen gaan. Kosten voor een enkele les: 390 Baht.

       

      Je kunt “gewoon” op het gewenste tijdstip van de les richting de boksschool gaan en je aanmelden, vooraf reserveren hoeft niet.


      Route 1095

      De reis van Chiang Mai naar Pai is eentje die ik iedereen aanraad om per scooter af te leggen. Zo’n 130 KM rijden, waarvan ongeveer 80 KM over de prachtige route 1095. Hier wachten 762 bochten(combinaties) op je, als je zo nu en dan om je heen kijkt kun je meteen genieten van een prachtig uitzicht. Meer over deze prachtige rit lees je in deze blog!


      Restauranttips

      Er gaat niets boven genieten van je eigen kookkunsten tijdens een Thaise kookcursus, maar er zijn natuurlijk voldoende andere gelegenheden om culinair te kunnen genieten.

       

      • It’s Good

      De naam verklapt stiekem al de kwaliteit van dit Thaise restaurant: (meer dan) goed! Zo goed dat ik hier 3 keer ben gaan eten. Wat dat betreft ben ik een gemakkelijk iemand: als het eten eenmaal goed is dan zul je me er zeker nog eens vinden.

       

      • Ploen Ruedee Night Market (ma-za)

      In Chiang Mai verbleef ik in het Stay Thapae Hostel, wat na een korte wandeling de perfecte locatie bleek. In dezelfde straat ligt namelijk de Ploen Ruedee Night Market. Een kleinschalige streetfood markt met een heerlijke vibe door de (live) muziek. Er is veel keuze uit Thaise, maar ook enkele westerse gerechten zoals pizza of een burger. De prijzen liggen wel een klein beetje hoger dan de Zondagavond markt. Mijn favoriet? Het kraampje met de noedelsoep (linksachter, vlakbij het podium).


      Hoeveel nachten in Chiang Mai?

      Er is meer dan voldoende te doen in Chiang Mai. 3-5 nachten kun je er dus minimaal spenderen, afhankelijk van de beschikbare tijd in je reisschema. Idealiter plan je het verblijf dat je er op een zondag bent om de chaos van de zondagavond markt mee te maken.

       

      Vanuit Chiang Mai kun je naar:

      • Pai: 2,5 uur met de scooter
      • Bangkok: +/- 10 uur in een grote slaapbus (met stoelen)

      Inspiratie voor je volgende reis!

      Zodat jij alleen nog maar hoeft te boeken en al het moois dat de wereld te bieden heeft kan gaan ontdekken!


      Informatie

      Disclaimer

      Vragen of opmerkingen?