De smaken van Chiang Mai: Kookcursus in Noord-Thailand

Gepubliceerd op 21 februari 2023 om 18:00

Als culinair liefhebber kon ik niet weerstaan aan de verleiding om de lokale keuken te ontdekken en meer te leren over de heerlijke Thaise gerechten. Chiang Mai staat bekend om zijn culinaire tradities en is een ideale bestemming om een authentieke kookcursus te volgen. De Thaise keuken is wereldberoemd om zijn smaakvolle gerechten, met zijn kenmerkende balans tussen zoet, zuur, zout en pittig.

 

Of je nu een ervaren kok bent of een beginner in de keuken, een kookcursus in Chiang Mai is een geweldige manier om kennis te maken met de Thaise keuken, nieuwe smaken te ontdekken en een culturele ervaring te hebben die je nog lang zult koesteren. Dus, trek je schort aan, maak je klaar om te koken en ga op avontuur gaan in de keuken van Chiang Mai!


Mijn keuze: Thai Farm Cooking

De reden waarom ik voor Thai Farm Cooking koos (naast de goede reviews) was het feit dat je zelf kan kiezen welke gerechten je wil maken. Dat men een eigen tuin heeft waar diverse groenten en kruiden groeien was meer dan mooi meegenomen, verser dan vers!

 

Je wordt opgehaald bij je ho(s)tel in Chiang Mai en gaat als eerste naar de markt. Tijdens je bezoek aan de markt zal de lokale chef je meer leren over de diverse ingrediënten die centraal staan in de Thaise keuken, zoals rijst; curry pasta en diverse soorten kruiden. Uit onze groep waren er met mij nog een aantal die nog nooit Durian hadden geprobeerd, dus kochten we een portie om later te proeven. 

 

Vervolgens ga je richting de boerderij en krijg je een rondleiding door de groente/fruit/kruidentuin. Diverse groenten/specerijen zul je ook gaan gebruiken in je gerechten!


Vooraf kies je welke gerechten je wil maken (inclusief vega opties) vanuit een 4-tal categorieën, inclusief mijn keuze:

1. Curry (inclusief curry pasta)

  • Khao Soi Curry
  • Rode Curry
  • Groene Curry
  • Gele Curry
  • Masaman Curry
  • Penaeng Curry

 

Mijn keuze: Khao Soi Curry

Toen ik dit traditionele gerecht uit Chiang Mai voor het eerst proefde was ik meteen verkocht. De Khao Soi Curry bestaat uit een romige en kruidige currysaus, gemaakt van kokosmelk en Thaise kruiden, geserveerd met noedels en vlees (vaak kip of rundvlees) en gegarneerd met verschillende toppings, zoals gefrituurde noedels, limoen, en chili-olie. 

 

Niet te veel chili erbij doen, dan proef je de smaken van de andere ingrediënten namelijk minder. Heb je er toch te veel bij gedaan? Een beetje suiker en limoen kan dan helpen.


2. Soep

  • Tom Yam soep
  • Tom Kha soep
  • Thai Spicy soep

 

Mijn keuze: Tom Yam soep

Een pittige en zure Thaise soep die bekend staat om zijn verfrissende smaak en aromatische geuren. Het wordt beschouwd als een van de meest iconische gerechten uit de Thaise keuken en is populair in heel Zuidoost-Azië. Tom Yam soep is een heerlijk smaakvol gerecht dat vaak als voorgerecht wordt geserveerd, maar ook als hoofdgerecht kan worden gegeten.

 

De belangrijkste ingrediënten van Tom Yam soep zijn garnalen, kaffir limoenblaadjes, citroengras, rode Thaise chili's, sjalotten, knoflook, champignons, tomaten en verse kruiden zoals koriander en lente-uitjes.


3. Noedelgerecht

  • Pad Thai
  • Spring rolls
  • Pad Thai Woon Sen

 

Mijn keuze: Pad Thai

Een populair gerecht uit de Thaise keuken dat wereldwijd bekend is geworden als een klassieker uit de Thaise street food-cultuur. Het is een noedelgerecht op basis van rijstnoedels, gebakken met verschillende ingrediënten en gekruid met een zoetzure saus. Pad Thai is een heerlijk smaakvol gerecht dat veelal als hoofdgerecht wordt gegeten, al vond ik ‘m ook meer danprima voor zowel lunch als avondeten.

Pad Thai heeft een unieke smaak die een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en umami biedt. De noedels zijn zacht en glanzend, de saus is zoet en zuur met een vleugje zout van de vissaus, en de gemalen pinda's voegen een heerlijke crunch toe. Het is gebruikelijk om tijdens het eten extra limoensap en verse kruiden toe te voegen om de smaken te versterken.


4. Nagerecht

  • Mango Sticky Rice
  • Bananen in kokosmelk
  • Kokosnoot Sticky Rice

 

Mijn keuze: Mango Sticky Rice

Mango Sticky Rice, ook wel bekend als Khao Niew Mamuang, is een beroemd Thais dessert dat bestaat uit kleefrijst geserveerd met verse mango en een zoete kokossaus. Het is een populair gerecht in Thailand en omstreken en wordt vaak gegeten tijdens het mangoseizoen, dat meestal van april tot juni loopt.

Mango Sticky Rice wordt vaak geserveerd als een dessert, maar kan ook als een zoet tussendoortje of ontbijt worden gegeten. Het is een geliefd gerecht in Thailand en wordt vaak gevonden op straatmarkten, in restaurants en als een favoriet dessert bij feestelijke gelegenheden.


Je maakt de gerechten per 2, wat betekent dat je dus 2 kookrondes hebt. Je krijgt na afloop van de kookcursus een heel fijn (Engelstalig) receptenboek mee. Het bevat naast de recepten ook de belangrijke ingrediënten die op de markt voorbij zijn gekomen. Ideaal om nog even terug te lezen voor als je thuis weer in de keuken gaat staan.

 

De kookcursus vereist een aanbetaling van 300 Baht. Het makkelijkste is om daarvoor naar het kantoor in het centrum te gaan, maar je kan ook via PayPal met de creditcard te betalen (€ 1,- transactiekosten).

 

Veel kookplezier!


Een reis naar de levendige smaken van Thailand!

Als je op zoek bent naar een culinaire reis als geen ander, moet Thailand bovenaan je lijstje staan. Maak je klaar om je smaakpapillen te prikkelen met de levendige en prikkelende smaken van de Thaise keuken. Van de vurige hitte van Tom Yum soep tot de aromatische kruiden van groene curry, elke hap is een zintuiglijk genot. 12 gerechten die je zeker niet mag missen lees je in deze blog!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.