Route 1095: een prachtige rit met 762 bochten tussen Pai en Chiang Mai

Gepubliceerd op 23 februari 2023 om 18:00

De reis van Chiang Mai naar Pai is eentje die ik iedereen aanraad om per scooter af te leggen. Zo’n 130 KM rijden, waarvan ongeveer 80 KM over de prachtige route 1095. Hier wachten 762 bochten(combinaties) op je, als je zo nu en dan om je heen kijkt kun je meteen genieten van een prachtig uitzicht.

 

Online lees ik dat veel anderen de route als gevaarlijk omschrijven, ik hou het bij avontuurlijk door de 762 bochten die op je wachten. Ik begrijp de redenering en de definitie van gevaarlijk, maar vind het wat overdreven. Net als bij de Hà Giang Loop is het voor mij:

 

(1) Ervaring hebben met het rijden op een scooter, zodat je weet hoe je de bochten moet aansnijden. Ik heb een enkeling gezien die veel bochten zodanig slecht nam dat hij met regelmaat op de verkeerde weghelft terecht kwam. Dat is precies wat gevaarlijke situaties oplevert. Vooruitkijken in bochten helpt je om te zien met hoeveel snelheid je een bocht in kan gaan, zonder op de verkeerde weghelft terecht te komen.

 

(2) Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus wees extra oplettend op tegenliggers. Ik heb zelf een enkele keer gehad dat een bus een groot deel van mijn weghelft gebruikte om een bocht aan te snijden. Voor de rest heb ik geen problemen gehad met tegenliggers.

Prima uitzicht bij een van de koffietentjes richting Pai!


Kosten

Een 125cc scooter is meer dan goed genoeg om de route af te leggen. Op bepaalde stukken zou het fijn zijn als je wat meer vermogen zou hebben, maar dan ben je weer een stuk sneller beneden en kun je minder lang genieten van de route. Het is maar net hoe je het bekijkt. Voor het huren van een 125cc scooter betaal je gemiddeld zo’n 250 – 300 Baht per dag, wat neerkomt op iets minder dan 10 Euro per dag. Meer vermogen is meteen een stuk prijziger.

 

Om de tocht naar boven te maken heb je minimaal een volle tank nodig, wat je zo’n 130 Baht zal kosten (€ 4).

De Honda Click was zonder twijfel mijn favoriete scooter in Thailand!


Bagage

Hoe zit het dan met mijn bagage? Je hoeft in ieder geval geen backpack of koffer mee te gaan slepen, want je kan ervoor kiezen om het met de bus te laten transporteren naar Pai dan wel achter te laten in Chiang Mai (als je weet dat je hier terug zal keren na Pai). Via Aya Service kun je voor 100 Baht (€ 3) je bagage laten transporteren van Chiang Mai naar Pai of andersom.

 

Je kunt de bagage voor 13:00 in Chiang Mai afgeven voor transport naar Pai en voor 10:00 afgeven in Pai voor transport naar Chiang Mai. Ik heb dit voor de heen als terugreis gedaan en kon in de avond (rond 19:00) de bagage ophalen.


    Scooter verhuur

    Aya Service verhuurt ook scooters, maar hiervoor moet je wel tijdig eentje reserveren. Ik was gewend aan de luxe in Vietnam met last-minute reserveren, maar in Thailand is dit wat lastiger. Bij de meest bekende scooterverhuurders waren geen scooters meer beschikbaar, dus ben ik zelf langs enkele verhuurders gelopen op de dag van vertrek.

     

    Bij Pop Rental kon ik terecht voor een Honda Click (automatisch – 125cc) scooter. Hier betaal je 3.000 Baht borg en maakt men een kopie van je paspoort. De verhuurperiode werkt niet met hele dagen, maar met een tijdsschaal van 24 uur. Voor 3 nachten Pai heb je dus 4 dagen een scooter nodig, wat uitkomt op 1200 Baht (€ 35). 

     

    Als je bij Aya Service een scooter huurt kun je deze ook in Pai inleveren of andersom, hier betaal je wel een extra fee voor.

     

    Dubbelcheck voor je de scooter huurt:

    • Bandenspanning.
    • Eventuele beschadigingen (en maak hier foto's van).
    • Of er een telefoonhouder aanwezig is, wel zo fijn met navigeren.

    Het hebben van een scooter in Pai is ideaal om naar bezienswaardigheden als de Pai Canyon te rijden.


    Politiecontrole

    Vooraf veel gelezen over politiecheckpunten op de weg van Chiang Mai (om de stad te verlaten) richting de 1095 om naar Pai te rijden. Echter toen ik zelf heb gereden was nergens een politiecontrole te bekennen om Chiang Mai uit te rijden richting Pai. Onderweg naar boven kwam ik bij de laatste kilometers langs een 2-tal checkpunten, maar hier werd netjes gebaard dat ik door mocht rijden.

     

    Officieel is een Internationaal motorrijbewijs nodig om in Thailand op een scooter met meer dan 110cc te mogen rijden. Het in Nederland verkregen scooterrijbewijs telt hier dus niet, wat betekent dat rijden op eigen risico is; met name verzekeringstechnisch. Mocht de politie je staande houden dan zul je volgens de locals een boete van 500 Baht, zo’n 16 Euro, kunnen verwachten. Je krijgt een “bewijs” om 3 dagen te mogen rijden voor als de politie je elders staande zou houden.


    Veel rijplezier!

    Een mogelijke boete heeft mij niet tegengehouden om de reis te maken, en ik ben maar wat blij met de gemaakte keuze. Helemaal toen ik hoorde dat in Pai de vans naar Chiang Mai al voor enkele dagen volgeboekt waren. Ik heb een prima tijd gehad in Pai, maar met een wat strakker reisschema zijn het dagen die je elders moet gaan missen.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.