Maak kennis met de prachtige onderwaterwereld tijdens een 3-daagse duikcursus op Koh Tao

Gepubliceerd op 27 februari 2023 om 18:00

Koh Tao is een populaire bestemming voor duikers vanwege de prachtige koraalriffen en het divers zeeleven. Er zijn talloze duikscholen op het eiland waar je kunt leren duiken of je duikvaardigheden kunt verbeteren. Daarover meer in deze blog!


3-daagse duikcursus

Een 3-daagse duikcursus op Koh Tao is een populaire activiteit voor iedereen die wil genieten van de prachtige onderwaterwereld van de Golf van Thailand. Koh Tao staat bekend als een van de beste duikbestemmingen ter wereld, met zijn kristalheldere wateren, kleurrijke koraalriffen en een overvloed aan tropische vissen. Daarbij is het ook nog een van de goedkoopste, al dan niet dé goedkoopste plek ter wereld om je duikcertificering te halen!

 

Zelf had ik nog geen ervaring met duiken en ben ik dus voor de Open Water Duikcursus gegaan.


Duikschool kiezen

Koh Tao telt meer dan genoeg (internationale) duikscholen die je maar wat graag willen helpen bij het behalen van je duikbrevet. Zelf koos ik op aanraden van vele anderen voor de Nederlandse duikschool op het eiland: Impian Divers. Toch net een stukje vertrouwder om het in je eigen taal te leren, maar dat is voor iedereen natuurlijk weer anders.


Wat te verwachten van deze 3-daagse duikcursus op Koh Tao

 

Dag 0: Voorbereiding

Ik noem het voor het gemak even dag 0, want voor je begint met duiken is een klein beetje voorbereiding wel zo verstandig. Heb je vooraf de aanmelding (inclusief aanbetaling) gedaan? Dan krijg je de duiktheorie per mail opgestuurd, goed om vooraf al een enkele keer door te hebben genomen. Zo begrijp je de theorie tijdens de eerste ochtend ook meteen wat beter.

 

Verder zal je aangeraden worden om de dag voor het duiken (en ook tijdens het duiken) wat extra zout te consumeren in de vorm van bijvoorbeeld een zakje nootjes of chips. Om uitdroging tijdens het duiken te voorkomen is het belangrijk dat je lichaam namelijk vocht vast kan houden. Je ademt immers droge lucht in.

 

Je zult de komende 3 dagen onder begeleiding van een instructeur gaan duiken. Bij Impian had men op de eerste dag per groep van 5 personen 1 duikinstructeur; voor de duiken op de laatste dag werd de groep van 10 verdeeld onder 3 instructeurs. De duikschool zorgt tevens voor de uitrusting.


Duiken in de wateren vlakbij dit prachtige eiland Koh Nang Yuan, wat wil je nog meer?


Dag 1: Theorie en basisvaardigheden

Mijn eerste dag begon rond 08:30 op de duikschool, waar we na de kennismaking een introductie in de basisprincipes van het duiken kregen. Dit alles inclusief de fysica en fysiologie van het duiken, de uitrusting die je zult gebruiken, en tot slot de de veiligheidsrichtlijnen. Het scheelt hier een hoop als je de theorie al hebt doorgenomen, dan begrijp je alles namelijk een stuk sneller.

 

Na de les te hebben afgerond krijg je een uurtje pauze om te lunchen en ga je daarna de boot op. Hier begin je met het oefenen van basisvaardigheden in ondiep water, zoals ademhalingstechnieken, het klaren van je masker en het delen van lucht met je buddy. Na het oefenen nog een klein stukje zwemmen, alvorens je terugkeert naar de boot. Best wel wennen trouwens, dat je gewoon onder water kunt ademen.

 

Rond 17:30 – 18:00 zit dag 1 erop en krijg je toegang tot de E-Learning voor je duiktheorie certificaat. Probeer minimaal de helft van de hoofdstukken af te ronden, zo kun je op dag 2 de andere helft doen en heb je de theorie binnen voor je begint met de laatste duiken.

De duikuitrusting zul je vooraf passen en zal op de boot voor je klaarstaan!


Dag 2: Open Water Dives

Op de tweede dag van de cursus ga je het open water in voor de eerste twee échte duiken. Voordat je mag gaan duiken eerst nog een laatste deel van de theorie: je trimvest uitdoen en opnieuw aandoen en een noodopstijging maken. De tweede dag begon overigens rond 11:45.

 

Onder begeleiding van je duikinstructeur zul je tot twee keer toe de onderwaterwereld van Koh Tao gaan verkennen en oefenen met de vaardigheden die je hebt geleerd tijdens de theorie en het ondiepe gedeelte. Je gaat een stukje dieper (tot ongeveer 12 meter) en zult genieten van de prachtige koraalriffen, kleurrijke vissen en mogelijk zelfs enkele zeeschildpadden en andere zeedieren tegenkomen.

 

Je duikt met een duikcomputer om die je diepte en de tijd onderwater registreert, maar ook zal piepen als je te snel opstijgt. Na de duik kun je deze uitlezen en aan de hand hiervan je duiklogboek vullen. Zelf ben ik op dag 2 onder andere een Black Tip Reef Shark, Juvenile, Tiger fish, Batfish, Triggerfish, Damselfish en Barracudategengekomen.


Dag 3: Meer Open Water Dives

Op de derde dag van de cursus begin je vroeg (06:45) en maak je nog twee open water duiken, waarbij het vooral gaat om lekker genieten van de onderwaterwereld. Zelf kwam ik op de laatste dag nog een zeeschildpad tegen, wat een geluk!

 

Na het voltooien van de vereiste duiken en het tonen van de benodigde vaardigheden, ontvang je de duikcertificering. In mijn geval het IDD Open Water Diver-certificaat, dat je in staat stelt om wereldwijd te duiken tot een maximale diepte van 20 meter. Verder zit hier voor Nederlanders het eerste jaar nog een duikverzekering bij.


Einde duikcursus!

Aan het einde van de ochtend waren we weer terug, hadden we ons duiklogboek bijgewerkt en zat de cursus er daarmee definitief op. Drie top dagen gehad en onder perfecte begeleiding kennis mogen maken met de prachtige onderwaterwereld. Onze instructeur Lucas legde alles duidelijk uit, nam de tijd voor je als je iets niet helemaal begreep en zorgde er daarmee voor dat iedereen zich comfortabel voelde onderwater.

 

Om te vieren dat je het brevet hebt gehaald kun je bijvoorbeeld deelnemen aan de Koh Tao Pub Crawl, prima afsluiter van je duikcursus!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.