Bezoek Koh Panyee: Thailand's drijvende eiland

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 18:05

Koh Panyee is een unieke bestemming die je zeker niet mag missen tijdens een reis naar Thailand. De prachtige omgeving, de rijke geschiedenis en de gastvrije gemeenschap maken het een onvergetelijke ervaring. Als je ooit de kans krijgt om dit eiland te bezoeken, moet je deze zeker aangrijpen! 

 

Het eiland is uniek vanwege het feit dat het volledig op palen gebouwd is, bovenop het water van de Andamanse Zee. Ik had het genoegen om dit prachtige eiland te bezoeken tijdens mijn reis naar Thailand en ik kan met zekerheid zeggen dat het een van de meest memorabele ervaringen was.


Het ontstaan van Koh Panyee

Het eiland is ontstaan nadat Javaanse vissers in de 18e eeuw op zoek waren naar een goede plek om te vissen. De Thaise wet stond op dat moment niet toe dat buitenlanders Thais land bezitten, dus plantte de vissers hun vlag in de baai van Phang Nga. Dit om te signaleren aan hun mede vissers dat men een goede plek had gevonden om te vissen.

 

 

Al snel groeide het eiland, waar inmiddels zo’n 360 families (1.700 mensen) wonen. Het overgrote deel is Moslim, dus is er op het eiland een Moskee te vinden. Dit is de grootste moskee op een drijvend eiland ter wereld en het is een indrukwekkend staaltje van architectuur.

 

Verder is er een school, supermarkt en voor de toeristen zijn er souvenirwinkels, restaurants en een enkel hotel. Het eiland staat vooral bekend om het drijvende voetbalveld, trekpleister nummer één voor het toerisme. Men moet het ondanks het groeiende toerisme nog altijd primair hebben van de visserij.


Drijvend voetbalveld

Geïnspireerd door het WK voetbal in de jaren '90 gaat het verhaal dat de jonge inwoners van Koh Panyee, die graag voetbalden, geen plek hadden om te spelen. Het eiland heeft weinig ruimte voor een voetbalveld en er was geen plek om er een te bouwen. Toen kreeg een groep jongeren een briljant idee: ze bouwden een drijvend voetbalveld. Ze verzamelden hout en ander materiaal en bouwden een veld op een strook land dat uit het water steekt.


Gaat de bal buiten het veld, dan betekent dit dat je mag gaan zwemmen. Daardoor leerden de voetballers van Panyee FC zich een goede techniek aan, waarmee men diverse toernooien op het vasteland wist te winnen in het eerste decennium van deze eeuw.

 

Het Koh Panyee voetbalveld is daarom niet alleen een unieke bezienswaardigheid, maar symboliseert ook de kracht van gemeenschap en doorzettingsvermogen. De jongeren van Koh Panyee hebben bewezen dat, met een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen, zelfs de meest onmogelijke dromen werkelijkheid kunnen worden.

 

Toen we er echter rond 06:30 waren was niemand aan het voetballen, dus konden we op ons gemak enkele foto’s/video’s maken van dit unieke voetbalveld terwijl we de zon zagen opkomen. Prachtig!


Hoe kom je er?

Om naar Koh Panyee te gaan kun je het beste vanaf de Sarakul pier een longtail boot nemen. Vanuit hier ben je namelijk het snelst op het eiland: binnen 30 minuten. Bij 10 personen (maximale capaciteit van de boot) betaal je 120 Baht per persoon voor een enkel ticket. De boot zal dan in Koh Panyee een uurtje of 2 op je wachten, tenzij je natuurlijk gaat overnachten op het eiland. 

 

Zelf ben ik een dag van tevoren naar de haven gereden om een boot te boeken die ons voor de zonsopkomst naar het eiland kon brengen. Met 2 personen betaal je net zoveel als met 10 personen, dus was het een ietwat prijziger boottochtje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.