Een indrukwekkende dagtour: DMZ & Vinh Moc Tunnels (Hue)

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 12:57

Een keizerlijk stadje dat een belangrijke rol speelde tijdens de vreselijke Amerikaanse oorlog in de jaren 70: Hue. De blikvanger van Hue is de keizerlijke stad, maar er is ook meer te leren over de oorlog met de Amerikanen. Iets dat ik iedereen absoluut zou aanraden om een beter beeld te kunnen vormen over hoe het land zich ontwikkeld heeft de afgelopen jaren. Ik heb hiermee namelijk veel meer respect gekregen voor het land en de lokale bevolking.


De DMZ Tour

Tijdens de DMZ (Gedemilitariseerde Zone) tour ga je onder andere naar de zone waar geen oorlog mocht worden gevoerd: de grens tussen noord en zuid Vietnam. Je moet er een gehele dag voor uittrekken, de tour duurt namelijk ongeveer van 07:30 tot 18:30. Het programma ziet er als volgt uit:


Deel 1. 

  • 07:30: Vertrekken richting de Quang Tri provincie om te stoppen bij de gelijknamige Citadel. Onderweg zal de tourgids je al meer dan voldoende vertellen over de totstandkoming van de oorlog inclusief inhoudelijke details. De tijd vliegt voorbij als je in zijn verhaal opgaat, dus het overbruggen van zo’n 1 uur en 20 minuten gaat behoorlijk snel. In de Citadel is ook een klein museum met enkele overblijfselen van de oorlog, alsmede foto’s.
  • De Ho Chi Minh trail, de route die het Vietcong leger aflegde om het door Amerika gesteunde zuiden aan te vallen. Deze route loopt langs de snelweg 9 die richting de grens met Laos gaat. Je stopt hier onder andere bij het beginpunt van de trail: de Dakrong Brug.
  • Rock Pier: een imposante stenen rots waar de Amerikanen een controlepunt hadden opgezet om de bewegingen van de Vietcong in de gaten te houden. Zo’n 300 meter hoog en alleen toegankelijk per helikopter.

Deel 2. 

  • De voormalige Amerikaanse militaire vliegbasis Khe Sanh Combat Base, waar je nog enkele transportmiddelen van de Airforce ziet; ook hier met een bijbehorend museum.
  • Na de lunch richting de Hieng Luong Brug, de gekleurde brug die de scheiding aangeeft tussen het voormalig communistische noorden en het voormalig kapitalistische zuiden. Noord heeft een blauwe kleur, zuid een gele. Voorheen kleurde noord nog hun eigen kleur over die van zuid, maar dit steekspel is inmiddels voorbij.
  • Vinh Moc Tunnels: wat mij betreft bewaard de tour het meest imposante tot het laatst. Leer meer over de historie van de tunnels en tijdens een korte wandeling door de tunnels ervaar je hoe het was voor de lokale bevolking om onder te moeten duiken voor dreiging van Amerikaanse bommenwerpers.

Het blauw gekleurde deel van de brug is het voormalige noorden van Vietnam


Uitgewist

Om deze afgrijselijke periode achter zich te laten heeft de Vietnamese overheid veel overblijfselen van de oorlog verwijderd. Met de tour kom je echter op diverse strategische plekken waar nog voldoende te zien is van de naweeën van de oorlog. Door de foto’s van het museum alsmede het tunnelbezoek kun je echter nog altijd een goed beeld vormen van de gebeurtenissen.


Kosten

De tour kost 1.140.000 Vietnamese Dong, wat neerkomt op zo’n € 46,00. Een kleine lunch is inbegrepen, eventuele extra uitgaven zijn voor eigen rekening. Voor mij was het dit bedrag absoluut waard, want door deze dag heb ik zoals gezegd een beter beeld gekregen van de historie van dit prachtige land. Mijn respect voor de bevolking is daarmee alleen maar gegroeid.


Voorbereiding

Ter voorbereiding op deze tour heb ik tijdens de busreizen een 3-delige documentaire reeks (3x 45 minuten) bekeken om meer te leren over de oorlog vanuit Amerikaans perspectief. Op die manier had ik een stuk meer context van de gebeurtenissen om een nog beter beeld te krijgen tijdens de tour. Verder raak je ook niet meteen overrompeld door de grote hoeveelheid informatie, aangezien je de basis al weet.


Nog meer leren over de oorlog?

In het War Remnants Museum in Saigon kom je meer te weten vanuit het oogpunt van het voormalige zuiden dat gesteund werd door de Amerikanen. Dit is eventueel te combineren met een bezoek aan de Cu Chi Tunnels.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.