De ultieme mini Madeira reisgids

Gepubliceerd op 21 september 2022 om 19:05

Madeira, een klein eiland dat meer dan groot genoeg is voor een ultieme reis. Het eiland heeft alles in huis om van je volgende reis een unieke ervaring te maken. Van prachtige wandelroutes in de bergen tot eindeloze uitzichten langs de adembenemende kustlijn. 

Het plannen van je reis naar Madeira kan best lastig zijn met al die activiteiten en bezienswaardigheden. In deze ultieme mini Madeira reisgids vind je mijn ervaringen en tips ter inspiratie voor het plannen van je reis naar het Portugese eiland! 


Praktische informatie

Altijd fijn om vooraf rekening mee te houden!

 

Vlucht plannen

Vanaf Nederland kun je alleen vanuit Amsterdam vliegen, terwijl er over de grens meerdere mogelijkheden zijn. Düsseldorf en Köln zijn prima alternatieven. Voor de meesten in het zuiden / oosten van het land liggen deze airports op redelijk gelijke, misschien wel kortere, afstand.

 

De aankomst op Madeira Airport (of Cristiano Ronaldo Airport) is er eentje op zich. Het vliegveld ligt pal tegen een heuvel aan naast de oceaan. Vanaf het terras bij de vertrekhal zullen voldoende toeschouwers de landing van je vlucht aanschouwen, ook leuk om zelf te doen tijdens de terugreis.

Madeira Airport - Woltotravel.com

Vervoer in Madeira

Ik wil niet direct zeggen dat je een auto moet huren, maar het is wel gebleken dat het de meest handige manier is om het eiland te ontdekken. Het openbaar vervoer kan je niet tot alle bezienswaardigheden brengen en met tours beperk je jezelf in je vrijheid om zelf een mooie dagplanning te maken.

 

De verhuurmaatschappij wilde ons op locatie nog een upgrade aanbieden tegen extra betaling, maar de gemiddelde huurauto (Seat Ibiza, Renault Clio) is meer dan prima.

Blog - Info voor het huren van een auto op Madeira (Portugal) - Woltotravel.com

Waar te verblijven?

De bezienswaardigheden/ wandelroutes liggen best wel verspreid over het eiland, wat de keuze voor een verblijfsplek misschien wat lastiger maakt op het eerste oog. De meest centrale plek om te verblijven is de hoofdstad van het eiland: Funchal. Vanuit hier kun je binnen maximaal 1 uur en 15 minuten wel op de meeste hoogtepunten van het eiland komen. Verder heb je hier alle faciliteiten, zoals een rijke keuze aan restaurants/ cafés, supermarkten en andere winkels binnen handbereik.

 

Er zijn veel tunnels aangelegd en de kwaliteit van de wegen is uitstekend te noemen. Zodra je de bergen inrijdt zul je wel merken dat het rijden wat avontuurlijker wordt. De wegen zijn soms wat ruwer en je hebt bergafwaarts een extra uitdaging met alle bochten op de route. 


De hoogtepunten op Madeira

Madeira kent genoeg wandelroutes om 1 maand te spenderen, maar de meeste zullen gaan voor een vakantie van 7-14 dagen. In 7 dagen is in ieder geval al meer dan genoeg te zien! Voor mij betekende de reis naar Madeira vroeg opstaan: voor sommige hikes ging om 5 uur de wekker, andere dagen om 05:30 of 06:30.

 

Het is maar net waar je zin in hebt tijdens een vakantie. Uiteraard is het geen must om de zonsopgang bij bijvoorbeeld de viewpoints te bekijken na je hike, maar voor een unieke ervaring en het beste licht op foto's was het wel weer ideaal!

Miradouro do Guindaste (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com

Reserveer 2-4 dagen om de wandelschoenen aan te trekken voor enkele mooie hikes.

PR1.1. Pico do Arieiro (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com
PR8. São Laurenço (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com

Madeira is een paradijs voor iedereen die graag zijn wandelschoenen aantrekt. Het eiland heeft verschillende prachtige vereda- en levada-wandelingen, waarvan Ponta de São Laurenço samen met de Arieiro en de Ruivo tot de bekendste behoren!

Goed om te weten is dat alle wandelingen met PR in de naam officiële wandelroutes zijn. Verada betekent ongelijke landschappen (bergachtige gebieden). Heeft een route levada in de naam? Dan is het meestal een vlakke route. Levada's zijn aangelegde kanalen die zorgen voor de afwatering op het eiland. Vergeet trouwens niet uw wandelschoenen mee te nemen, want die komen goed van pas!


Een aantal hikes die absoluut de moeite waard zijn!


Fanal Forest

Afhankelijk van je reisplanning voor de dag dat je Fanal Forest wil bezoeken zijn er 2 routes: via Ribiera da Janela of via Paul da Serra (vlakste punt van het eiland). Als je via Paúl da Serra reist kom je langs Miradouro Lombo do Mouro, Bica da Cana en Pico Ruivo do Paul; viewpoints die zeker de moeite waard is om voor te stoppen! 

 

Eenmaal aangekomen op de parking van Fanal Forest kun je meteen het laurierbos inlopen en jezelf tussen de laurierbomen wanen. Als je geluk hebt is het mistig en waan je jezelf in een heus sprookjesbos.


Geniet van eindeloze uitzichten bij de diverse viewpoints

Dankzij onder andere het hoogteverschil en de ruwe bergen kent Madeira vele viewpoints (Miradouros). De ene is wat makkelijker te bereiken dan de andere, maar stuk voor stuk zijn ze zeker de moeite waard! Zes viewpoints die je niet mag missen, in combinatie met praktische info/ tips vind je hier!

  • Miradouro da Eira da Achada
  • Miradouro do Véu da Noiva
  • Miradouro Ilheus da Ribeira da Janela

  • Miradouro do Guindaste

  • Miradouro do Ninho da Manta

Ponta do Rosto (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com
  • Miradouro da Ponta do Rosto
  • Miradouro do Eira do Serrado
  • Miradouro do Bica da Cana
  • Miradouro Lombo do Mouro
  • Miradouro do Pico Ruivo (Madeira's hoogste punt)
  • Vereda dos Balcões

Lokale keuken ontdekken

Gepaneerde kabeljauw (Bacalhau) - Madeira, Portugal - Woltotravel.com

Gepaneerde kabeljauw (Bacalhau)

Bolo de Arroz & bola de berlim - Madeira, Portugal - Woltotravel.com

Bolo de Arroz & bola de berlim

Bolo do Caco & Poncha - Madeira, Portugal - Woltotravel.com

Bolo do Caco & Poncha, Madeira's lokale specialiteiten

Restauranttip: Restaurante Galé (Faial)

Dit restaurant ligt behoorlijk afgelegen op een heuvel en is dus ook niet direct zichtbaar. Per toeval kwamen we bij dit restaurant uit en we werden aangenaam verrast door de gastvrijheid en bovenal de kookkunsten van de chef. Een van de lokale specialiteiten die je hier zeker niet mag missen is Bolo do Caco. Dit brood wordt gebakken op een caco (een vlakke plaat van basalt) met knoflook en olijfolie. 


Mercado dos Lavradores

De lokale versmarkt in Funchal (Mercado dos Lavradores), waarbij ik je aanraad om niets van het lokale fruit dat men aanbied te kopen. Het is echt ingericht op toeristen en men vraagt zich dan ook meer dan de hoofdprijs. Soms laten de verkopers je als toerist fruit proeven en eisen ze daarna (op soms agressieve wijze) dat je het koopt.

 

In de supermarkt of bij een normale groente/fruitwinkel is het vele malen goedkoper. Mocht je bijvoorbeeld gedroogd fruit willen kopen om mee naar huis te nemen, dan is Madeira Supremo Supermarket een aanrader. Hier kun je zelf je mix samenstellen tegen groothandelsprijzen.


Funchal centrum

Het centrum van de hoofdstad Funchal is leuk om even doorheen te lopen. Enkele hoogtepunten in het centrum zijn:

  • Het plein bij het gemeentehuis, eventueel in combinatie met de naastgelegen kerk.
  • Madeira is het eiland waar Cristiano Ronaldo geboren is. Het CR7 Museum is een imposante collectie van zijn carrière en is zeker een bezoek waard voor een sportliefhebber!
  • De Botanische Tuin is een mooie bezienswaardigheid, maar de kleuren van de bloemen laten te wensen over als je niet tussen maart/april en augustus gaat. 
  • Wandeling langs de zee
  • De wijk Zona Velha (oude stadscentrum) met smalle straatjes en leuke restaurantjes.
CR7 Museum (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com

Afkoelen in de Natural Pools of op het strand!

  • Piscina do Porto da Cruz : Geniet van het mooie uitzicht op de kustlijn en de bergen, met een beetje geluk onder het genot van de ruwe golven die tegen de rotsen botsen.
  • Piscinas Naturales do Seixal: Volgens de locals een stuk rustiger dan de drukkere natural pools in het naastgelegen Porto Moniz. 

 

  • Praia do Faial: Met een fijne beachclub voor een hapje of drankje.
  • Praia do Calheda: Vlakbij de PR6 hike, niet heel bijzonder maar prima om even af te koelen na je hike. Inclusief terras (van het naastgelegen hotel) voor een hapje of drankje.
Piscina do Porto da Cruz (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com

Ook leuk om te overwegen!

Anjos Waterval (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com

 

  • Anjos Waterval voor een unieke carwash experience. Let wel op: overdag kan het hier druk zijn. Toen we er in de ochtend (08:00) waren was er niemand en kon ik snel uitstappen om een video te maken van deze unieke carwash.

 

  • Camera de Lobos, door velen ook wel het Positano van Madeira genoemd. 

 

  • De typische huisjes in Santana zijn leuk om even te bekijken als je in de buurt bent na bijvoorbeeld de PR9 hike.
Santana (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com

Kortom: genoeg te doen!

Meer dan genoeg te ondernemen tijdens je vakantie op Madeira. Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om je volgende vakantiebestemming te bepalen of om je planning op Madeira vorm te geven. Nog een laatste tip: vergeet niet wat ruimte vrij te houden in je planning voor onverwachte verassingen; die zul je zeker tegen gaan komen! Boa viagem!

Ponta do Rosto (Madeira, Portugal) - Woltotravel.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.