Citytrip naar Valencia – bezienswaardigheden, dagtrips en lekker eten!

Gepubliceerd op 6 augustus 2022 om 10:48

Bijgewerkt [2023]

Valencia, de stad waar ik een half jaar heb gewoond tijdens mijn studie en inmiddels beschouw als mijn tweede thuis. Niet zo groot en massaal als Barcelona en Madrid, maar ruim genoeg om optimaal te genieten tijdens je citytrip.

Of je nu een weekje, 5 dagen of 3 dagen gaat. In deze mini gids staat alles wat je nodig hebt voor je bezoek aan de Spaanse sinaasappelstad.


Aankomst Valencia airport (Manises)

Na aankomst in Manises kun je eenvoudig met de Metro naar het centrum. Afhankelijk van de ligging van je hotel moet je al dan niet nog een overstap maken naar een andere metrolijn. Info vind je eenvoudig op de website of de mobiele app van Metro Valencia. Een taxi is natuurlijk ook mogelijk, maar wel duurder.


Dag 1. Historisch centrum

De highlights in het historisch centrum van Valencia zijn bijna eindeloos! Een overzicht:

  • Begin bij het Plaza de Toros en het treinstation Estacion del Norte.
  • Vanuit hier kun je richting het Plaza Ayuntamiento (stadhuisplein) lopen en maak je een mooie ronde langs onder andere de Valencia CF fanshop, het monumentale postkantoor (Correos) en het stadhuis zelf.
  • Vlakbij vind je ook nog Banco de Valencia, een leuke fotospot!


Je kunt het stadhuis gratis betreden en naar het balkon gaan voor een mooi uitzicht over het plein.

Openingstijden Plaza de Toros Openingstijden Stadhuis Valencia
Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 - 19:00 uur Maandag tot vrijdag van 8:00 - 15:00 uur.
Zondag en feestdagen: 10:00 - 14:00 uur Entree: gratis.
Standaard ticket museum: € 2,00

En door!

  • Verder het centrum in en naar Mercado Central (geopend van 07.30 - 15.00 van maandag - zaterdag) en ontdek Valencia's grootste versmarkt met heel veel lokale specialiteiten. Van Jamon Serrano en sinaasappels tot horchata.
  • Het toeval wil dat Llotja de la Seda in de binnentuin diverse sinaasappelbomen heeft staan. Deze 15e eeuwse zijdebeurs is uitgeroepen tot werelderfgoed.
  • Beklim de 1 van de 2 overgebleven (oorspronkelijk 12) stadspoorten: Torres de Quart.
Torres de Quart Llotja de la seda
Maandag - zaterdag: 9.30 - 19.00 Maandag - zaterdag: 10.00 - 19.00
Zondag: 9.30 - 15.00 Zondag: 10.00 - 14.00
Regulier: € 2,00 Regulier: € 2,00
Groepen van 10 of meer personen, tot 16 jaar of vanaf 65: € 1,00 Groepen van 10 of meer personen, tot 16 jaar of vanaf 65: € 1,00
Gratis op zon- en feestdagen Gratis op zon- en feestdagen

  • Door naar het eerste plaza: Plaza de la Virgen. Hier staat de Basílica de la Mare de Déu dels Desamparats, een basiliek gewijd aan de Maagd van de Hulpbehoevenden. Bijzonder aan deze Basiliek is dat deze de koepel niet in het midden, maar aan de zijkant heeft.

Openingstijden: Maandag t/m zondag: 07.00 - 14.00 en 16.30 - 21.00. Entree: gratis.


  • Verder naar het naastgelegen Plaza de la Reina (Koningin) met de Torre Micalet en de Seu de Valencia (Kathedraal) als hoogtepunten. De 206 treden van de Torre Micalet kun je beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad!

  • Bezoek de mooie Gotische kerk van San Nicholas.

  • Een laatste leuke stop in het historische centrum is La Estrecha. Ik vraag me af hoe mensen hier in hebben kunnen wonen, want het huisje is maar 107 cm breed!

Torre Micalet

Maandag - vrijdag 10.00 - 19.30 (november - maart tot 18:30)

Zaterdag 10.00 - 19.30 (november - maart tot 19:00)

Zondag 10.00 - 19.30 (november - maart tot 10:00 - 13:00 & 17:30 - 19:00)

€2,00 (algemeen tarief),
€1,50 (groepen vanaf 15 personen) en
€1,00 (kinderen tot 12 jaar en mindervaliden)

Kathedraal van Valencia

Maandag - vrijdag 10.00 - 18.30 

Zon- feestdagen 14.00 - 18.30

€7,00 (algemeen tarief),
€5,50 (kinderen van 3 – 12 jaar, studenten en 65+)

De prijzen zijn inclusief een audioguide in het, Spaans, Engels, Italiaans, Duits, Frans of Japans.


Dag 2. Fietsen maar!

Valencia is een hele fietsvriendelijke stad en omdat sommige bezienswaardigheden wat ver uit elkaar liggen is dit het moment om de verschillende wijken uit de stad beter te leren kennen. Afhankelijk van de fietsverhuur locatie kan de reis starten. Onderstaand een route ter inspiratie om meerdere plekken van de stad te ontdekken!


  • Jardins Real: het rustigere, minder bekende park ten opzichte van het Turia park. Van mooie bomen tot fonteinen en traditionele Valenciaanse architectuur.
    Dinsdag - zondag: 9.30 - 19.00 uur (€ 2,00 entree)

  • Porta Serrans: de andere overgebleven stadspoort!
    Dinsdag - zondag: 9.30 - 19.00 uur (€ 2,00 entree)

  • Turia Park: Vroeger een rivier, maar na een overstroming is deze drooggelegd (het water kwam op het hoogste punt namelijk tot 2-3 meter op diverse plekken) en heeft zich een prachtig park gevormd waar menig Valenciaan te vinden is voor een wandeling of workout. Boven het park liggen diverse mooie bruggen, waarvan Puente de Las Flores (bedekt met heel veel bloemen) de bekendste is!

  • Eenmaal in het Turia Park kan een uitstapje gemaakt worden richting de kleurrijke, foodie wijk Ruzafa. Stop op de markt of neem een koffie met een heerlijk gebakje bij La Mas Bonita, Dulce y Leche of Bastard Coffee & Kitchen (alle drie mijn favoriet). Na de tussenstop weer terug naar het Turia park en door richting . . . 

 

  • City of Arts and Sciences: een van de eyecatchers van de stad. Het project heeft veel te veel geld mogen kosten, maar is wel een behoorlijke trekpleister voor toeristen geworden.

    Na je bezoek kun je eventueel het winkelcentrum in om te s
    hoppen bij Centro Commercial Saler of Aqua.

  • Op naar de haven en het strand; stop voor een lekkere beachvibe bij Marina Beach (€€).

  • Fiets vanuit Marina Beach lekker langs het strand en neem eventueel de tijd om even de handdoek uit te leggen.

  • Door naar de laatste stop: Alboraya. Een plekje net buiten Valencia. Hier ligt Playa Patacona, maar het hoogtepunt ligt even verderop: Port Saplaya. De Valencianen zijn zo trots op het plekje dat ze het ook wel mini Venetië noemen.
  • Terug naar het centrum/ hotel. Genoeg beweging gehad, tijd om lekker te gaan genieten van de Spaanse keuken. Restauranttips vind je hier!

Dag 3. Naar de oorsprong van Valencia's kenmerkende gerecht: Paella

Niet ver van Valencia ligt El Palmar en het bijbehorende lagune Albufera: de oorsprong van paella vind je hier. Neem bus 24 naar El Palmar en loop naar een van de vele steigers om een boottocht te boeken over het meer. Een gids zal je meer vertellen over de paella en de regio. Na de boottocht moet je wel een lekkere paella proeven in een van de vele paellarestaurants. Mijn voorkeur? El Mornell.

 

Neem de bus terug en geniet van een middag aan het strand. Ook even lekker, na al dat lopen en fietsen.


Bonustips: Heerlijk eten bij Restaurante Saona

Welbekend in de Spaanse keuken is het menu del día, een meer dan prima deal waar je gemiddeld € 12,95 betaald voor een voor-, hoofd- en nagerecht. Restaurante Saona is hier het perfecte voorbeeld van! Je kan er zowel voor lunch als diner terecht en er zijn verschillende locaties in Valencia. De gerechten bezorgen je een ware smaakexplosie en zijn ook nog eens lekker fotogeniek. Inclusief diverse vega opties!

Vergeet niet vooraf je plekje te reserveren!


Geniet van een Braziliaanse-Japanse fusion

Geen Spaanse keuken, maar voor mij was het de eerste keer dat ik bij een Braziliaans-Japans fusion restaurant heb gegeten. KAIKAYA Sushi Nikkei is een absolute aanrader! Het verrassingsmenu biedt genoeg afwisseling en is de perfecte manier om kennis te maken met deze unieke mix van keukens.


Extra lange citytrip?

Een paar daagjes extra geboekt? Ontdek dan al het moois dat de Communidad de Valencia te bieden heeft. Het makkelijkste in dit geval is het hebben van een huurauto. Het zal je bezoek iets prijziger maken, maar je zult ook een stuk meer gemak ervaren tijdens je reis door de regio.

 

Zuidelijke route

  • Calpe: beklim de Peñon de Ifach voor een adembenemd uitzicht over de badplaats Calpe.

 

  • Javea: Terug naar het noorden, maar eerst langs Playa Granadella, een strandbaai omringd door bergen en met kristalhelder blauw water.

Noordelijke route

  • Sagunto: slechts 30 KM van Valencia en eventueel prima bereikbaar per trein (Renfe). Ontdek de Joodse wijk met de vele witte huisjes, bezoek het kasteel bovenop de heuvel, bekijk het Romeins theater, strompel door het moderne centrum (Plaza Mayor) en relax aan het strand. 

 

  • Montanejos is een klein paradijs op 80 KM van Valencia. Het plekje staat bekend om de vele thermaalbaden, zoals Fuente de los Baños. In het dorpje (+/- 400 inwoners) is niet heel veel te bewonderen.

Calpe


Liever in Valencia blijven?

Leuke dagactiviteiten zijn dan het Bioparc, Oceanographic of een stadiontour door Mestalla!

Als voetballiefhebber is Nou Mestalla ook een aparte verschijning om toch even gezien te hebben: het stadion werd groots aangekondigd, maar na een korte periode bouwen is de stekker eruit getrokken en staat er dus een blok beton midden in het nieuwe centrum. Inmiddels heeft men in 2022 Nou Mestalla 2.0 aangekondigd, to be continued..

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.