Jouw gids voor 3 dagen Rome - bezienswaardigheden & tips

Gepubliceerd op 16 juli 2022 om 14:07

Wandelen door de oude straten van Rome geeft je het gevoel alsof je door een museum loopt. Omdat de stad zo groot is en er zoveel dingen te zien en te doen zijn, heb ik deze 3-daagse gids gemaakt waarin ik mijn eigen route heb gebruikt. Van een van de zeven wereldwonderen tot Vaticaanstad en verschillende "verborgen juweeltjes" die zeker een bezoek waard zijn. 

 

Voorbereiding

Een vlucht tijdig boeken is iets wat vaak al door velen gedaan wordt, maar tijdens een bezoek aan Rome is het net zo belangrijk om tijdig diverse activiteiten vooraf te boeken. 

Het Vaticaans Museum en het Colosseum behoren tot de hoogtepunten die op het lijstje moeten staan tijdens een bezoek aan de Romeinse stad, bij voorkeur met een rondleiding om de volledige ervaring te krijgen. Kies ervoor om in een groep te gaan, of om je eigen tempo te bepalen met een audiogids. Tot slot zou ik aanraden om het Colosseum en het Vaticaan op een aparte dag te bezoeken, zo vroeg mogelijk in de ochtend.

Aankomst op Fiumicino Airport.

Er zijn verschillende manieren om van Aeroporti Leonardo da Vinci (FCO) naar de stad te gaan:

  • Neem een Taxi naar het stadscentrum tegen een vast tarief van € 50,-
  • Neem de bus naar het Termini treinstation voor +/- € 12,- (Terravision, 45 minuten)
  • Neem de trein naar het Termini treinstation (30 minuten)

Van A naar B in Rome

Rome is een grote stad, de afstanden tussen sommige plekken zijn dan ook te groot om de hele dag te lopen van plaats A naar B. Ik liep met mijn +/- 25 KM per dag bovengemiddeld veel, maar gelukkig biedt de stad verschillende andere vervoersmethodes. Je kunt een E-Step/fiets huren via apps als Lime, Bird of Ridemovi. Het metronetwerk is ook erg goed om grotere afstanden te overbruggen, zo heb je al voor € 1,50 een enkeltje. Ik heb de E-Bike (Ridemovi), de metro en het grootste deel van de tijd de benenwagen gebruikt.

Genoeg voorbereiding, op naar de hoogtepunten. Kies zelf de volgorde die je het fijnste lijkt, hou er wel rekening mee dat op zondag het Vaticaans museum gesloten is (behalve de laatste zondag van de maand).


Dag 1. Centro Storico



Het historische centrum zit vol met hoogtepunten en afhankelijk van de plaats van je hotel/Airbnb/hostel kies je het startpunt. Eet niet te dicht bij een van deze, vooral zeer bekende hoogtepunten, want dit zijn meestal tourist traps met restaurants die je veel te veel vragen voor eten dat vaak bij lange na niet van zo’n denderende kwaliteit is.

  1. Trevifontein

Bij voorkeur begin je eerst met een bezoek aan de Trevifontein. Ik kan je aanraden om niet na 10:00 te gaan, omdat het dan gewoon te druk is (zomermaanden). Ik was er om 06:45 en had verschillende andere mensen om me heen. Ik was een beetje verbaasd hoeveel mensen er al zo vroeg in de ochtend waren. Probeer er daarom zo vroeg mogelijk in de ochtend te zijn. Wees voorbereid op meer mensen om je heen hoe later op de dag je gaat.


Een zeer bekende traditie bij een bezoek aan de Trevifontein is met je rechterhand over je linkerschouder een muntje in het water gooien. Een legende zegt dat bij het gooien van:

1 muntje

Je keert terug naar Rome.

2 muntjes

Je keert terug en valt voor een aantrekkelijke Italiaan.

3 muntjes

Je trouwt met die persoon in Rome


2. Pantheon

Deze Romeinse tempel is een van de oudste bouwwerken die je in de stad kunt vinden. Het monument fungeert als kerk en is gratis te betreden van 09:00 - 19:00 uur (laatste toegang om 18:30 uur).


3. Piazza Navona

Dit Piazza wordt gekenmerkt door monumenten, fonteinen en de Sant'Agnese Agone kerk. Overdag  vind je er verschillende straatartiesten, muzikanten, kunstenaars en een heerlijke Italiaanse vibe. Vlakbij Piazza Navona ligt pizzeria La Montecarlo. Een beroemde pizzeria met heerlijke pizza's met een dunne bodem. Of je nu gaat lunchen of dineren, een pizza kan altijd in Italië!

 

4. Piazza del Campidoglio

Een korte wandeling (+/- 15 minuten) vanaf Piazza Navona brengt je naar een van de andere vele Piazza's die deze stad te bieden heeft: Piazza del Campidoglio. Michelangelo (een naam die je vaker zult zien en horen als je in Rome bent) ontwierp het plein en aan de voorkant van het plein wordt je begroet door de beroemde keizer Marcus Aurelius.

In de basis is Piazza del Campidoglio een korte stop, maar je zou kunnen kiezen voor een bezoek aan het Capitolijns Museum als je een grote fan bent van kunst, schilderijen en oude beeldhouwwerken. Ik heb dat niet gedaan, want ik heb genoeg van dit alles gezien in het Vaticaans Museum.

Tip: ga naar de achterkant van het plein voor een gaaf uitzicht op het Foro Romano.

Pantheon


Piazza del Campidoglio


5. Piazza Venezia

Voor de meeste Romeinen is dit monument te groot en past het qua kleur niet bij de stijl van het merendeel van de oude Romeinse monumenten. Hoe dan ook, voor een toerist is het echt een blikvanger. Aanschouw de eerste koning van Italië (Vittorio Emanuele II) die op zijn paard over de stad uitkijkt. Je kunt naar het panoramaterras voor een mooi uitzicht over de stad.

Entree: € 12,-

Dagelijks geopend van 09:30 tot 19:30 (laatste toegang om 18:45).


6. Via del Corso, Via dei Condotti & Via Borgognona (winkelen en mode)

Op zich geen hoogtepunt, maar Via del Corso is de belangrijkste winkelstraat van Rome. Op deze straat vind je naast diverse winkels nog enkele monumentale gebouwen. De staart begint bij Piazza Venezia en brengt je helemaal naar Piazza Del Popolo.

Ik raad je echter aan om rechtsaf te gaan bij Via dei Condotti, de modestraat van Rome. Deze straat brengt je naar een ander hoogtepunt: de Spaanse trappen. Voordat je bij de Spaanse trappen aankomt, kun je een kort bezoek brengen aan Via Borgognona om verschillende designerboetieks te bekijken.

 

7. Spaanse Trappen & Trinità dei Monti

De 174 treden naar de top van het Piazza di Spagna (Spaanse Trappen) zijn het zeker waard. Bovenaan vind je de prachtige kerk Trinità dei Monti en heb je ook een mooi uitzicht op de Via dei Condotti, de beroemde modestraat.

8. Park Borghese

Na al dat sightseeing is het tijd om wat te ontspannen in het Borghese Park. Bekijk Villa Medici bekijken, ontspan bij het meer (Laghetto Di Villa Borghese) of ga naar Borghese Gallery gaan als je een liefhebber bent van kunst en schilderijen. Net als het museum aan de Piazza del Campidoglio, heb ik ook dit niet bezocht. Ik heb echter van verschillende mensen gehoord dat het een heel mooi museum is. Een kaartje kost je € 15,- en het museum is open van dinsdag tot en met zondag (09:00 - 19:00 uur met de laatste toegang om 17:45 uur).

 

In het Borghese Park bevindt zich het Terraza del Pincio, een terras met een spectaculair uitzicht op Piazza Del Popolo en de rest van de stad. Een mooie plek om de zonsondergang te bekijken, vergezeld door een aantal muzikanten die er een heerlijke sfeer van maken.


    9. Avondwandeling door het historische centrum

    Zodra de zon onder is, zullen de plaatsen die je overdag hebt gezien oplichten. ‘s Avonds is het niet zo druk als overdag, dus kun je bijvoorbeeld het Colosseum of de Piazza Venezia nog eens bezoeken, terwijl de Trevifontein en de Spaanse Trappen ook plaatsen zijn die je 's avonds verlicht kunt zien.

    Wanneer en waar eten tijdens deze dag?

    De Romeinse keuken is de thuisbasis van verschillende lokale specialiteiten, een daarvan is de beroemde Pasta Carbonara. Op de een of andere manier zul je er thuis nooit in slagen om het zo goed te krijgen zoals vele restaurants de authentieke Romeinse pasta hier serveren. Ik heb niet de kans gehad om ze allemaal zelf te bezoeken, maar heb van locals te horen gekregen dat dit stuk voor stuk aanraders zijn.


    Dag 2. Vaticaan


    1. Basilica di San Pietro & Cupola

    Begin de dag bij Basilica di San Pietro (open vanaf 07:00). Je hoeft er niet zo vroeg te zijn, maar aangezien de Cupola om 07:30 open gaat raad ik je aan om er zo vroeg als mogelijk heen te gaan. Zelf zeg ik altijd: "The early bird gets the worm."  Je kunt beginnen op het Piazza di San Pietro en 's werelds grootste kerk van de buitenzijde bewonderen. Van daaruit ga je naar binnen gaan en kun je het kunstwerk bekijken dat Michelangelo heeft ontworpen (gratis toegang).

    Voor mij was het hoogtepunt van de basiliek het uitzicht vanuit 's werelds hoogste koepel (Cupola). 551 treden (of 320 als je de lift neemt voor het eerste gedeelte) brengen je naar de top van de koepel voor een spectaculair uitzicht over het Piazza di San Pietro en Rome. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden!

    Voor € 8,- heb je een ticket om alle 551 treden te beklimmen, terwijl je € 10 betaalt om de eerste 231 over te slaan met het liftticket. De Cupola gaat open om 07:30 en sluit om 17:00 (18:00 van oktober tot maart).

    Aangezien het in de zomermaanden warm kan worden is het verstandig om vroeg te gaan. De rij wordt ook steeds langer naarmate je later komt. Nog meer redenen om een vroege vogel te zijn voor deze dag!


    2. Vaticaans Museum

    Het Vaticaans Museum zit boordevol geschiedenis en beschikt over vele bijzondere kunstwerken. Naast alle schilderijen, beeldhouwwerken en mozaïek, viel mij vooral de zaal met muurschilderingen van de vroegere Italiaanse regio's op. Het mooiste aan het Vaticaans Museum was voor mij de Sixtijnse Kapel, een project waar Michelangelo 4 jaar mee bezig is geweest. Ja, 4(!) hele jaren schilderen. Geen wonder dat hij een eigen kasteel heeft naast Vaticaanstad. De Sixtijnse Kapel is een heilige kamer, dus iedereen moet stil zijn en je schouders moeten bedekt zijn. Bovendien mag je geen foto's maken. Ik zag verschillende mensen dat wel doen, maar het kunstwerk door mijn eigen ogen bewonderen voelde spectaculairder dan het beeld dat ik met een camera kon vastleggen.

     

    Praktische info

    Het museum is open van maandag tot zaterdag (09:00 - 18:00 met de laatste toegang om 16:00), terwijl het gesloten is op zondag (met uitzondering van de laatste zondag van de maand: 09:00 - 14:00 met de laatste toegang om 12:30).

     

    Ja, het kan hier ook druk worden hoe later je gaat; maar aangezien het grootste deel van het museum binnen is, kun je de hitte wat beter aan. Als je met een rondleiding meegaat of van tevoren kaartjes koopt en een tijdslot reserveert, hoef je ook niet zo lang te wachten om naar binnen te gaan.


    1. Kasteel Santangelo

    Je kunt het kasteel op bepaalde tijden betreden: 09:00, 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 en 18:00 uur. Eenmaal binnen krijg je 1,5 uur de tijd om het kasteel te bezichtigen voordat de volgende groep bezoekers naar binnen mag. Reserveer van tevoren kaartjes om niets te missen van deze prachtige burcht die de paus beschermde. Een kaartje kost € 15,-

     

    Vergeet niet over de Ponte di Sant'Angelo te lopen, een bijzondere toegang tot het kasteel.

     

    1. Wandel langs de Rio Tiber

    Als je de Ponte di Sant'Angelo oversteekt ga je naar de andere kant van de Rio Tiber, vanuit hier heb je een geweldig uitzicht op de Corte Suprema di Cassazione. Aangezien het water in de rivier overwegend stil is, zie je het gebouw van het hooggerechtshof in het water weerspiegelen. Als je doorloopt naar de Ponte Umberto I, wordt het uitzicht op het kasteel nog beter!


    1. Isola Tiberina

    Na een bezoek aan Vaticaanstad en het Castel Santangelo, ben je misschien wel toe aan wat eten, want het is nogal een bewogen dag geweest. Wandel naar de wijk Trastevere en geniet van de heerlijke Romeinse keuken, voordat je de dag in stijl afsluit bij de Isola Tiberina met wat drankjes, live muziek en een leuke vibe. Je kunt ook besluiten om hier te dineren, met een beetje goede timing kun je ervan genieten terwijl de zon ondergaat. Win-Win!


    Dag 3. Colosseo

    Tijd om meer te zien en te leren over de geschiedenis van een van de 7 wereldwonderen.

    1. Colosseo, Foro Romano & Palatine Hill

    Idealiter heb je de kaartjes voor 09:00 geboekt, direct als het Colosseo open gaat. In de zomermaanden is het heet in Rome, dus hoe later op de dag je gaat, vul 'm maar in . . . Neem de tijd om echt meer te leren over het monument, de gladiatoren, de rol van het publiek en nog veel meer. Als je het full experience ticket koopt krijg je ook toegang tot de Gladiator Arena, anders kun je enkel vanaf de eerste rij een rondje lopen en het strijdtoneel van boven aanschouwen.

     

    Je kunt kiezen tussen een audio/video gids of een live gids, een beslissing die natuurlijk afhangt van hoeveel je wilt uitgeven en of je het graag alleen wilt verkennen in plaats van met een groep. Ik kocht mijn kaartje met videogids via Tiqets.com en hoefde maar een paar minuten te wachten voordat ik naar binnen kon.

     

    Tip: Het reserveren van je timeslot bij het boeken van je ticket is verplicht. Ook is het aan te raden om ten minste 20 minuten voor openingstijd (09:00) aanwezig te zijn om sneller door de ingang te kunnen.


    Een ticket voor het Colosseo bevat ook een ticket voor het Foro Romano & Palatine Hill, gelegen naast het Colosseo.
    De meeste mensen gaan voor de dichtstbijzijnde ingang, maar 250 meter extra lopen brengt je naar de andere ingang waar er geen tot slechts een kleine wachtrij is. In het Foro Romano zijn de ruïnes zichtbaar van wat vroeger de oudste, belangrijkste, tempels van Rome waren. Vanaf Palatine Hill, de heuvel die door velen als de geboorteplaats van Rome wordt beschouwd, heb je een prachtig uitzicht op het Colosseo.

     

    Een bezoek aan het Colosseo plus Foro Romano & Palatine Hill zal je minstens drie uur kosten, dus misschien is het tijd voor een lunch. Ik vond de Bruschetta en Ravioli bij Ai Tre Scalani, op slechts 10 minuten lopen van het Foro Romano, erg lekker.


    2. Terme Di Caracella

    Om oude Romeinse openbare baden te zien, bezoek je de Terme Di Caracella (Baden van Caracella). Je kunt online een kaartje kopen voor € 11,- en zelf de gewenste tijd voor een bezoek kiezen.

     

    3. Giardino Degli Aranci

    Vanaf het Belvedere terras in de Oranjetuin (Giardino Degli Aranci) heb je een prachtig uitzicht over Rome en geniet je van de rust na een drukke ochtend op de Colosseo. Aan de andere kant van de rivier ligt de wijk Trastevere, die uw volgende stop zal zijn na wat ontspannen in het park.

     

    4. Trastevere

    De food hotspot van Rome is hier te vinden! Er heerst zo'n gezellige sfeer en er zijn zoveel restaurants dat het moeilijk kiezen kan zijn. Voordat het tijd is om te gaan eten, ga je naar de Basilica di Santa Maria op het Piazza di Santa Maria om een van Rome's oudste kerken te bekijken.

     

    5. Gianicolo Hill

    Maak een wandeling bergopwaarts naar de Gianicolo Hill voor een 360 uitzicht over de stad en zie de zon ondergaan over de stad.

     

    Nadat je de zon onder hebt zien gaan, ga je terug naar Trastevere en is het tijd om de lokale keuken te ontdekken. Ik heb een heerlijke pizza gegeten bij Dar Poeta (niet de beste foto, maar het gaat bij eten gelukkig ook niet om de foto), houd er wel rekening mee dat er een wachtrij kan zijn bij dit en verschillende andere restaurants. Daarom kun je ook eerst tegaan eten, voordat je van de zonsondergang op de Gianicolo Hill gaat genieten. 


    3 dagen in Rome

    Dat was 'm dan: 75 KM gelopen, 15 uur geslapen en zoals hierboven te lezen heel veel van deze historische stad gezien (beschouw het zeker niet als een voorbode, ik ben die 'gek' die graag om 05:00 opstaat om te genieten van de zonsopgang bij het Colosseo). Intensief, maar als je veel van de stad wil zien in 3 dagen dan is het niet erg om wat langere dagen te maken. 

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.