Hostel tips in Vietnam - mijn ervaringen

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 18:00

Met nagenoeg geen hostel ervaring (slechts 1x in Rome) vertrok ik naar Vietnam voor een 30-daagse route. Hier heb ik vrijwel meteen gemerkt dat een goed hostel verantwoordelijk is voor een groot deel van je bezoek aan een plek. Om je te helpen met de zoektocht naar het perfecte hostel heb ik daarom deze mini gids voor je uitgewerkt. Hierin staan de hostels waarin ik verbleven heb tijdens deze route, inclusief mijn ervaringen.


Inhoud

  • Hà Giang: Hong Hao:
  • Cat Ba: Secret Garden
  • Ninh Binh: Banana Tree
  • Hue: Amy 2 Hostel
  • Hoi An: Backhome Hostel & Bar
  • Da Lat: Tigon Hostel
  • Mui Ne: iHome Backpackers Resort
  • Saigon: City Backpackers

Hà Giang: Hong Hao Hostel

In de stad Hà Giang, de plek van het startpunt van de welbekende Hà Giang Loop zul je in de basis maximaal 2 nachten besteden. De nacht voor de start van de route op 2 wielen en eventueel de nacht bij terugkomst aan het einde van de route. Hier verbleef ik bij het Hong Hao Hostel en deze plek raad ik absoluut aan! Ik sliep in een 6-persoonskamer en had voor zo’n € 5,00 een bed inclusief een ontbijt.

 

Het ontbijt was prima, zeker als je even genoeg hebt van de lokale ontbijtjes zoals de noedelsoep (phó). Er waren kluisjes voor de backpacks en de kamer was behoorlijk ruim, het bed was comfortabel en had een gordijn.


Het belangrijkste voordeel: huur hier je scooter!

Het hostel heeft tevens een scooter/motorverhuur en kan je indien nodig helpen bij het boeken van een georganiseerde tour voor de Hà Giang Loop. Voor zo’n € 7,50 per dag had ik een Honda Wave, die ik nog voor € 4,00 per dag heb verzekerd bij het hostel. Maar goed ook, want door mijn schuiver was de scooter licht beschadigd. Niet mijn bedoeling, maar als het onverwachts toch gebeurt is het wel fijn om geen gedoe te hebben met de afhandeling van de schade.

 

Je kan er tot slot mensen ontmoeten die ook aan de loop gaan beginnen om de route door te nemen, dan wel mensen ontmoeten die de loop hebben afgerond en je van waardevolle tips kunnen voorzien.


Cat Ba: Secret Garden Hostel

Met gemengde gevoelens verliet ik destijds het eiland, deels door de ervaring in het hostel. Ik heb deze geboekt na in Facebook groepen/online veel aanbevelingen te hebben gelezen. Ik reisde van 28 december – 1 januari, misschien niet de beste periode. Neem deze review dan ook deels met een korreltje zout, want in een drukkere periode kan het er zomaar een stuk beter zijn.

 

Hier heb ik zo’n € 5,00 voor een bed in een 8-persoonskamer. Het was er zo rustig dat ik maar 3 kamergenoten had en nog maar eentje tijdens de laatste nacht. Er waren verder ook bijna geen andere reizigers, dus het was er behoorlijk saai. Er is (bij drukte) wel voldoende ruimte om te socializen rondom het kampvuurtje/ in de zitzakken hoek. De pooltafel loopt behoorlijk scheef af, dus als we even wilde poolen gingen we een klein stukje verder om de hoek voor € 2,00 per uur (50.000 Vietnamese Dong).

Dit hostel was zonder ontbijt en met diverse ontbijttentjes in de omgeving is het ook prima. Een keertje ontbeten, maar heel speciaal vond ik het niet. Dan betaal ik liever een klein beetje meer voor een ‘fatsoenlijk’ ontbijt. Aan de zijkant pretendeerde men een family dinner te hebben, maar navraag resulteerde in een nee. Ook de bedden waren niet heel erg top in vergelijking met andere hostels waar ik heb verbleven. Behoorlijk harde matrassen, maar dan wel weer een klein plankje om het e.e.a. op te bergen.

 

Conclusie

Ik vind het lastig om dit hostel aan te raden, omdat het er niet druk was toen ik er was. Als het er drukker is en men bijvoorbeeld een Family Dinner organiseert dan kun je er prima. nieuwe mensen ontmoeten en een leuk verblijf hebben. Je zou daarom het Buffalo Hostel kunnen overwegen. Hier was het in ieder geval een stuk drukker in dezelfde periode. Ik was er namelijk voor de New Year’s Party.


Ninh Binh: Banana Tree Hostel

Mijn favoriet van ze allemaal! Het Banana Tree Hostel is een absolute aanrader voor je verblijf Tam Coc, Ninh Binh. Je verblijft aan het meer en zit slechts 50 meter van de ‘grote’ straat met alle restaurants/winkeltjes. In het hostel zelf heerst een heerlijke vibe op de binnenplek, waar gedurende de dag muziek gedraaid wordt. Om 00:00 gaat de muziek uit, goed om te weten mocht je liever wat eerder willen slapen.

 

Restaurant

Mijn verblijf was exclusief ontbijt. Het hostel heeft een eigen restaurant voor ontbijt/lunch/diner. Met name als je het Vietnamees eten moe bent kun je hier prima loaded fries of een pizza scoren. De prijzen liggen wel ietsje hoger dan wanneer je in het centrum gaat eten, maar ik hoorde andere gasten zeggen dat het eten meer dan prima was.

Social vibe: 10/10!

Een zwembad, pingpongtafel en pooltafel, inclusief voldoende plekken (met kampvuur) om te socializen. Met de muziek erbij hangt er echt een heerlijke sfeer. Omdat het een populair hostel is kom je hier veel andere reizigers tegen, dus genoeg ruimte om mensen te ontmoeten.

 

Ik sliep in een 6-persoonskamer en vond het bed prima. Er was een badkamer in de kamer, dus je moet soms even wachten of buiten gaan waar nog een toilet met douche is. Voor deze kamer betaalde ik € 7,50, iets meer dan gemiddeld maar door de locatie en de faciliteiten was dit het meer dan waard!

 

Een scooter dan wel fiets huren is ook mogelijk, zelf heb ik 2 dagen een scooter gehuurd voor € 4,80 per dag.


Hue: Amy 2 Hostel

Een prima verblijf gehad in dit hostel dat mede dankzij de goede locatie in het centrum prima scoort. Je bent vanuit het hostel in slechts 15 minuten al bij de Citadel in het stadscentrum van het keizerlijk stadje. Voor de eigenaresse haar service zou ik ook een 10 geven, ze wil je als gast oprecht heel graag helpen.

 

Bij binnenkomst kregen we een map van de stad die we samen door hebben genomen, kregen we restauranttips en heeft ze ons de DMZ Tour geboekt. Een tour die een behoorlijke indruk op me heeft achtergelaten en goed is voor iedereen die meer wil weten over de historie van het land.  

Ontbijt & verblijf

Ontbijt was in de prijs van € 4,50 per nacht inbegrepen. De broodjes zijn prima, ik zou alleen niet die met kaas bestellen (alleen als je een liefhebber bent van cheddar kaas op een broodje). De 4-persoons kamer met badkamer was prima. Niet heel speciaal, maar voor een dergelijk bedrag hoef je dat ook niet te verwachten. De plek om je ontbijt te nuttigen is tevens ook de plek om te socializen in de avond. Er zijn geen verdere extra’s zoals bijvoorbeeld een pooltafel.

 

Ook hier heb ik een scooter gehuurd, voor een dagdeel was het slechts € 3,20. Al met al absoluut een aanrader gezien de prijs/kwaliteitverhouding, helemaal omdat je normaliter niet heel lang in Hue zal zijn.


Hoi An: Backhome Ho(s)tel & Bar

Op Booking.com geclassificeerd als een hostel, maar in de naam staat Hotel. Lekker verwarrend. Je hebt hier in ieder geval ook dorms, dus we noemen het voor het gemak een ho(s)tel.

 

Perfecte locatie!

Ik reisde in de winter en dus was het te koud/regenachtig om aan het strand te zitten. Ik vond op het eerste oog enkele prima hostels aan het strand, maar qua locatie was het centrum een stuk gemakkelijker. Zo was het slechts een klein kwartiertje lopen richting het alom bekende Bánh Mi restaurant dat door Anthony Bourdain werd gekozen als ’s werelds beste voor het Vietnamese broodje. Het oude stadscentrum is slechts 10 minuten wandelen, ideaal!

 

Beste hostelontbijt tot op heden!

Uitgebreid en bijzonder lekker is wat het ontbijt van Backhome perfect omschrijft. Gebakken rijst, pannenkoeken, groenten, stokbrood, gebakken ei, fruit en een drankje. Wat wil je nog meer? Het ontbijt is bij de prijs van € 6,40 per nacht (bed in een 8-persoons kamer) inbegrepen. Voor Hoi An begrippen is dit een koopje, want de prijzen in het nabijgelegen centrum liggen boven gemiddelde Vietnamese begrippen.

 

Faciliteiten

Beneden een restaurant/social area. Er verbleven meer dan voldoende mensen toen ik er was, dus was het vrij gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen. Via het Hostel kun je ook een kookles boeken, maar ik heb zo’n goede ervaring gehad met Bay Mau Eco Cooking dat ik je dit dus niet durf aan te raden.

 

Fiets huren voor € 1,20 per dag

Delen van oude stadscentrum zijn niet toegankelijk voor scooters, des te gemakkelijker is het om op de Nederlandse manier het centrum te ontdekken: de fiets. Voor € 1,20 per dag heb je er al eentje. Hierom, maar ook om de faciliteiten en de locatie een absolute aanrader!


Da Lat: Tigon Hostel

Een hostel waar het warme familiegevoel meer dan voelbaar is! Het Tigon hostel is er een die ik met genoegen aanraad voor je bezoek aan Da Lat. Vanuit het balkon en de kamers op de bovenverdieping heb je tevens een mooi uitzicht op de bergen.

 

Betaalbaar!

Voor mijn 2 nachten in een 12-persoonskamer inclusief ontbijt betaalde ik slechts 180.000 Vietnamese Dong, zo’n € 3,60 per nacht. Ondanks de ietwat mindere faciliteiten was de prijs/kwaliteit meer dan prima.

 

Sociale omgeving

Door het warme familiegevoel heerst er een gezellige sfeer. Met een pooltafel en een balkon was er meer dan genoeg ruimte om andere reizigers te ontmoeten. In de avond werd tijdens mijn verblijf een bierpong en een pooltoernooi georganiseerd. Na afloop (om 22:00) kon je ervoor kiezen om met de shuttel het centrum in te gaan.

 

De shuttel bracht ons naar de Maze (doolhof) Bar, zo’n 6 minuten rijden van het hostel. Wat een luxe! Om 00:00 werden we opgehaald en hadden we een afterparty bij een ander hostel. Mocht je dat niet willen kun je voor zo’n. € 2,50 een taxi terug nemen. Ik weet niet of dit altijd zo is, of dat er ook avonden zijn dat de shuttel terugrijdt naar het hostel.

Faciliteiten

Er zijn kamers beneden, op de 1e en op de 2e verdieping. Beneden heeft de luxe om te beschikken over badkamers op hun verdieping. Iedereen van de 1e en 2e verdieping moest daarvoor naar de begane grond lopen. Niet iets wat ik direct als negatief zie, maar het was fijn geweest als er op onze verdieping ook iets van een toilet/wastafel zou zijn. Het bed was top, maar heeft geen klein nachtkastje om wat spullen op te leggen.

 

Een scooter huren is mogelijk, dit kost je zo’n € 6,00 per dag (150.000 Vietnamese Dong). Als ontbijt heb je de keuzen uit een broodje met roerbakei of een omelet. Je kunt er ook lunchen dan wel avondeten voor prima prijzen, maar ik zou daarvoor eerder naar bijvoorbeeld de Night Market gaan.


Mūi Né: iHome Backpackers Resort

Het iHome Backpackers Resort is gelegen aan het strand en is daarmee een perfecte locatie voor je bezoek aan de badplaats Mūi Né. Het is een party hostel, altijd goed om vooraf te weten. Qua faciliteiten scoort dit hostel het slechtst ten opzichte van alle anderen, maar de vibe, locatie en de keuken compenseren dit meer dan voldoende!

 

Voor een bed in een 12-persoons dorm betaalde ik € 5,00 per nacht. Bij het inchecken moet je wel je paspoort inleveren, iets waar ik zelf absoluut geen fan van ben. Ik had nog verzocht om een kopie te maken en deze te bewaren, maar dit verzoek werd niet geaccepteerd.

 

Het is best gehorig op de dorms aangezien je in een "open bungalowhut" slaapt zonder enige geluidsisolatie. Om jezelf te beschermen tegen met name muggen slaap je in een klamboe, waardoor het af en toe een beetje puzzelen is met de stopcontacten. Aangezien ik behoorlijk lang ben was ik namelijk bang dat mijn telefoon/batterijen die aan de lader lagen van het bed af zouden denderen tijdens mijn slaap. Een klein plankje zou al wenselijk zijn geweest. Er zijn tevens kleine kluisjes voor waardevolle spullen, maar die zagen er behoorlijk verroest uit.

Social vibe: 10/10!

Er is meer dan voldoende ruimte om hier andere reizigers te ontmoeten. Ze hebben een klein stukje strand waar je kunt liggen, een zwembad en diverse spelmogelijkheden. Van poolen tot tafeltennis. Tussen 18.00 - 19.00 is het happy hour en is er gratis bier, in de avond gaat de muziek aan en is het feesten tot een uurtje of 2. Als je vroeg op wil staan voor de zonsopkomst niet ideaal, maar met goede oordoppen kun je prima door het geluid slapen.

 

In het restaurant heeft men diverse Westerse, dan wel Vietnamese gerechten. Ik vond zelf de smoothie en de pannenkoeken erg lekker. De prijzen zijn prima en doen niet heel veel onder voor de lokale restaurants. 

 

Verder kun je een scooter huren voor 150.000 Vietnamese Dong per dag en kun je vanuit het hostel een tour boeken voor de zandduinen. Al met al zeker een aanrader, want de mindere faciliteiten neem je voor lief als je kijkt naar de locatie en de vibe!


Saigon: City Backpackers Hostel

Het City Backpackers Hostel is voor mij vooral een aanrader vanwege de locatie. In het drukke Saigon is het heel fijn om een beetje 'weggestopt' te zitten van de drukke straten. Dit hostel ligt in een zijstraat nabij een drukke rotonde in District 1, perfect! Alle voorzieningen en diverse bezienswaardigheden op loopafstand. Voor een bed in een 12-persoonskamer betaalde ik ongeveer € 8,00 per nacht. Iets duurder dan gemiddeld in Vietnam, maar in Saigon zelf is alles gemiddeld genomen wat prijziger.

 

Het bed in de 12-persoonskamers was prima, alleen kraakte het behoorlijk en maakte het dus best wat geluid. De bovenste bedden hebben geen gordijn. Er zijn 2 badkamers (1 voor 6 personen), wat prima is als je een beetje goed kan timen met de rest. Ontbijt heb ik niet gehad aangezien er veel keuze is in Saigon zelf. Beneden is een kleine ruimte om te zitten, meer dan dat is er verder niet.

Bus naar Cambodja

Ze bieden ook een busticket naar Cambodja aan, maar de prijs ligt hier zo'n € 6,00 hoger dan wat we uiteindelijk betaald hebben bij een zelf gevonden busmaatschappij. 

 

Door de locatie is de prijs-kwaliteit verhouding voor mij meer dan prima. Er zijn talloze opties, dus overweeg gerust een andere in District 1 als je hier goede verhalen over hebt gehoord.


Sapa: Homestay

Mijn verblijf in Vietnam zou niet compleet zijn geweest als ik geen homestay zou hebben gedaan. Na mijn ervaring kan ik concluderen dat overnachten bij een Vietnamese familie een must do is tijdens je bezoek aan Vietnam. Je leert meer over de cultuur, hun dagelijkse gewoonten en tradities. Een ware persoonlijke verrijking. 

Sapa - Hmong House

Zelf verbleef ik bij Hmong House in het dorpje Ta Van bij een gezin uit de etnische groep Hmong. Het dorpje Ta Van kent meerdere homestays en is de eindbestemming van diverse trekking tochten. Gelegen op zo’n 8 KM van Sapa kun je rekenen op een taxirit van ongeveer 30 minuutjes waar ik 250.000 Vietnamese Dong voor heb betaald. De wegen zijn soms wat hobbelig, maar ik vond het zelf reuze meevallen.

 

De eigenaresse heeft een aantal losstaande bungalows en een 2-tal kamers in hun huis zelf. Met de familie dineren is mogelijk en is iets wat ik ook zeker aan zou raden. 2 avonden mee gegeten en het was écht super lekker!

 

Bezoek je Sapa in de juiste tijd van het jaar? Dan heb je met een beetje geluk prachtige uitzichten vanuit je bungalow of slaapkamer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.