Paklijst backpacken - alles wat je nodig hebt!

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 18:00

M’n eerste keer backpacken, wat heb ik nu allemaal nodig? Een vraag die ik mezelf stelde voor ik aan mijn 3-maandelijks avontuur door Zuidoost Azië begon. Om je te helpen bij de voorbereiding van je reis deel ik in deze blog mijn volledige paklijst; inclusief mijn eigen ervaringen met deze lijst en wat ik nog zou toevoegen / weglaten.

 

Aan het einde van dit artikel vind je de link naar de digitale paklijst, waar je eenvoudig kunt afvinken wat je allemaal al hebt!


De backpack(s)

Voor het inpakken begint natuurlijk eerst een goede back- & daypack scoren, mocht je die nog niet hebben. De mijne:

Daypack: Osprey Skarab – 34 liter (8,5 / 10)

Mijn daypack is een Osprey Skarab, een behoorlijk ruime daypack van 34 liter. Aangezien ik zelf een drone heb, welke genoeg plek in bezit neemt, voor een iets ruimere gekozen.

 

De tas heeft 1 groot vak, en 7 losse vakken (waarvan 2 hele kleintjes). Bij het grote vak mis ik een ritssluiting, zodat ik deze met een TSA Slot kan afsluiten. Verder is er geen plek aan de voor- of zijkant om een waterfles op te bergen.

Osprey Skarab 34 Backpack (Foto: ospreyeurope.com)


Backpack: Forclaz Travel 500 – 70 liter (10 / 10)

Doet precies wat ik van een backpack verwacht tijdens een reis. Ruim, kwalitatief top in orde en gemakkelijk te dragen. Het losse tasje aan de bovenkant vond ik ideaal voor een toilettas en andere cosmetica, verder zijn er nog enkele zijvakken om het e.e.a. op te bergen. Met het gebruik van packing cubes kon ik de ruimte fijn indelen. Ik heb overigens altijd een flightbag eromheen gedaan tijdens het reizen, om eventuele beschadigingen te voorkomen.

 

Voor mij was 70 liter perfect, aangezien ik nog een paar schoenen in de tas had en ook op koudere temperaturen voorbereid moest zijn. Achteraf gezien had ik ook geen kleinere backpack willen hebben, aangezien ik telkens een redelijk volle backpack moest dragen. Misschien toch net iets te veel meegenomen (en gekocht).

Forclaz Travel 500 70 L Hiking Backpack (Foto: Decathlon.nl)

De grootte van je backpack hangt deels ook af van de landen die je gaat bezoeken tijdens je reis. Bij landen met diverse klimaten zul je sowieso voorbereid moeten zijn op koudere, maar ook warmere dagen. Ik heb ook reizigers ontmoet die alleen met een 40 liter, handbagageformaat, backpack reisden. Als je geen extra spullen zoals een camera / drone / laptop hebt dan kan het misschien, maar je bent wel redelijk beperkt in wat je mee kan nemen.


Overige benodigdheden

Packing cubes

Gemakkelijk om overzicht te houden in je backpack en bovenal om je kleding niet te zeer te laten kreuken. 4-5 cubes zijn voldoende voor een dergelijke backpack, waarbij je de grote kunt gebruiken voor de grotere kledingstukken en de kleinere voor sokken/ondergoed. Ik lees ook wel eens iets over kleding vacuüm verpakken, maar dit lijkt me niet heel praktisch.

 

Regenhoes & flightbag

Beide backpacks zijn uitgerust met een regenhoes, deze hoef je dus niet erbij te kopen. Van wat ik online heb gezien, zijn veel back- & daypacks tegenwoordig uitgerust met een regenhoes. Check het voor je eentje koopt voor de zekerheid, hoef je die niet los erbij te kopen.

 

Bij sommige backpacks zit ook al een flightbag, anders zou je aan de hand van de grootte van je backpack eentje moeten kopen. Ik ben heel tevreden over de Forclaz Flightbag van Decathlon, gemakkelijk in gebruik en ruimte voor een label met je contactgegevens.

Vliegtuighoes TRAVEL voor rugzak van 40 tot 90 liter (Foto: Decathlon.nl)

TSA Slot

Tot slot (sorry voor de woordgrap) nog het TSA slot om je back- & daypack mee af te sluiten. Verder gebruik je deze slotjes bij de kluisjes in de meeste hostels.


Deel 1. Basisspullen

-       Paspoort (incl. kopie)

-       (Prepaid) Creditcard

-       Bankpas

-       (Internationaal) Rijbewijs

-       Medisch paspoort

-       Visum (incl. pasfoto’s voor evt. visa on arrival)

-       Oordoppen voor het slapen

-       Nekkussen

-       Reis portemonnee / moneybelt

-       Slaapmasker

-       Random / E-Reader (internetbankieren)

-       Waterfles 

-       Zonnebril

-       Pet / Hoed

-       Reisverzekeringspapieren

-       Bewijs zorgverzekering

-       Zaklamp

-       Hoofdlamp

-       Powerbank

-       Linnen tasje (voor als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen, scheelt weer plastic)

-       Oplaadkabels

-       Oordopjes/ koptelefoon

-       Mondkapje (uitlaatgassen)

Reizen met de nachtbus is iets wat je zal doen om met name in Vietnam de langere afstanden te overbruggen. Oordoppen en een slaapmasker komen dan absoluut goed van pas. Gordijntjes in een nachtbus zijn namelijk een luxe!


Deel 2. Toilettas

In de basis niet te veel meenemen, het is in Zuidoost Azië gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen.

 

-       Deodorant (roller)

-       Scheermes & scheerschuim of scheerapparaat

-       Tandpasta & tandenborstel & -stokers

-       Nagelschaartje

-       Dagcrème

-       Zonnebrand

-       Klein flesje after sun

-       Haargel & borstel

-       Wattenstaafjes

-       EHBO Basic Kit (hier zit meestal ook een pincet in)

-       Blarenpleisters

-       Deet & afterbite tegen de insecten

 

Het kan behoorlijk warm worden in Thailand. Gezien de kracht van de zon is zonnebrand absoluut aan te raden als je bijvoorbeeld het paradijselijke Railay Beach gaat bezoeken!


Deel 3. Medicatie

Hierbij is mijn ervaring: neem vooral niet te veel mee. Er zijn hier talloze apotheken voor het geval het écht nodig is. Ik heb namelijk amper iets van mijn meegenomen spullen hoeven te gebruiken. Ik had in ieder geval:

 

-       Paracetamol

-       ORS (tegen uitdroging)

-       Diarreeremmers

-       Reistabletten tegen reisziekte

-       Neusspray

Hoewel het Aziatisch eten verrukkelijk is, kan het altijd voorkomen dat je maag nog even moet wennen in het begin. Andere ingrediënten, andere bereidingsmethode en een nieuw klimaat. Als dan onverhoopt een bordje Nasi in Bali of Gudeg in Java niet goed valt, is het bij je hebben van diarreeremmers en ORS geen overbodige luxe.


Deel 4. Kleding

Het grootste onderdeel van de paklijst zal voor iedereen verschillen. Met deze lijst lukte het me om rond de 1x per 1,5 tot 2 weken te wassen, waarbij ik onderbroeken zo nu en dan met de hand heb gewassen.

 

-       T-shirts (3-5)

-       Sport- / comfortabele korte chino broek (3)

-       Ondergoed (8)

-       Sokken (8)

-       Lang paar sokken voor trailschoenen (1)

-       Zwembroek (1)

-       Korte spijkerbroek (1)

-       Chino (dunne lange broek) (1)

-       Dikke trui (1)

-       Dunne zomerjas of vestje (1)

-       Microvezel handdoek S / M / L

-       Dunne, opvouwbare regenjas (1)

-       Regenbroek (1)

-       Regenponcho (1)

-       Thermobroek (1)

-       Thermoshirt (1)

-       Comfortabel paar sneakers of teva’s (1)

-       Slippers (1)

-       Trail-/ comfortabele wandelschoenen (1)

Voor je beneden bent bij deze magische waterval komen regenkleding en wandelschoenen absoluut van goed van pas. Je moet namelijk door een mini waterval (langs een touw) naar beneden hiken. 


Mijn ervaringen: Kleding

Neem maar 4-5 T-shirts mee, want gegarandeerd dat je voor een paar euro kleding gaat kopen. In Thailand zijn de olifantenbloesjes populair, in Vietnam laten velen zich kleding op maat maken, in Cambodja en Indonesië kun je voor een spotprijs T-shirts kopen.

 

Te veel T-shirts al vooraf meenemen zorgt al snel voor een volle(re) backpack. Ik had zelf maar 1 sportbroek meegenomen, maar heb me in Vietnam nog 2 sportbroeken gekocht. Lekker licht, luchtig en comfortabel om te dragen. In een korte spijkerbroek ga je namelijk veel sneller zweten in dergelijke temperaturen.

 

Er staat ook kleding op voor koudere temperaturen, deze heb ik met name in Noord Vietnam (Sapa & Hà Giang) en tijdens een vroege ochtend in Noord Thailand (Chiang Mai) en Java, Indonesië gedragen. Als je bijvoorbeeld een berg of vulkaan gaat beklimmen is het namelijk handig om jezelf in laagjes te kunnen kleden. Vandaar ook de trail-/ wandelschoenen.

Heerlijk luchtige blouse, gekocht in Cambodja!

Zonder twijfel mijn hoogtepunt van Vietnam: de 4-daagse Hà Giang Loop. De landschappen waren prachtig en het gevoel dat je krijgt wanneer je met je scooter door de bergen rijdt is onbeschrijfelijk. In de wintermaanden is het er wel goed koud en is thermokleding en een trui zeker aan te raden. 


Deel 5. Optioneel

De wereldstekker zelf niet nodig gehad in Thailand/Vietnam/Cambodja/Indonesië. Onze Europese stekkeraansluiting werkt overal. Ik heb een boek meegenomen, maar vond het niet heel praktisch. Ik heb zonder problemen de laptop meegenomen, ideaal voor mijn reisblog en om dingen uit te zoeken. 

 

-       Dry bag (kun je ook daar kopen)

-       Wereldstekker (afhankelijk van je  bestemming)

-       Boek of E-Reader

-       Fotocamera (& of drone)

-       Laptop

-       Sarong voor het bezoeken van tempels

-       Kaartspel

-       Notitieboekje

De Aziatische cultuur is rijk aan talloze prachtige tempels. Van de grote Wat Phó in Bangkok tot 's werelds grootste religieuze monument Angkor Wat in Cambodja en van de Moedertempel Pura Besakih in Bali tot 's werelds grootste Boeddha tempel in Java.

 

Goed om te weten voor je bezoek aan deze meesterwerken is dat er kledingvoorschriften zijn. De schouders en knieën dienen bedekt te zijn, dus dames kunnen eventueel een sarong meenemen vanuit thuis. Je kunt ze ook op locatie kopen of huren, terwijl bij sommige tempels een sarong inbegrepen is in de entreeprijs.


Digitale paklijst

Voor het gemak heb ik mijn paklijst in een Spreadsheet gezet, zodat je eenvoudig kunt afstrepen wat je reeds in je bezit hebt. Het betreft een beveiligd document, dus download 'm naar Excel of maak een kopie voor eigen gebruik!

 

Succes met de voorbereiding!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.