Een auto huren op Madeira - Informatie & Tips

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 13:36

Een auto huren op Madeira is wat mij betreft eigenlijk een must. In dit artikel lees je waarom en heb ik enkele handige informatie/ tips ter voorbereiding op je reis naar het prachtige Portugese eiland.


Waarom een auto huren op Madeira?

Madeira is een heus paradijs voor wandelliefhebbers. Met alle levada en vereda routes door de bergen, langs rotsformaties of door het bos is er aan diversiteit zeker geen gebrek.

 

Doordat Madeira een vulkanisch eiland is kent het veel hoogteverschillen. Zo loopt het in Funchal behoorlijk steil naar boven naarmate je de rustigere wijken ingaat. Eenmaal in de nabijheid van diverse bergen loopt de weg evenmin steil naar boven. Het openbaar vervoer (bus) is niet zodanig groot dat het alle hoogtepunten op het eiland in het reisschema heeft.


Een auto huren bied je de vrijheid die je nodig hebt!

Als je een auto huurt kun je gaan en staan waar je wil, zonder gebonden te zijn aan bustijden of reisroutes met een tour.

 

Het vulkanische karakter van het eiland zal je vast en zeker verrassen tijdens je autorit. Des te mooier is het om de vrijheid te hebben om even te stoppen bij bijvoorbeeld een onverwacht uitzichtpunt.

Een onverwachts viewpoint tijdens onze rit langs de kust!


Haal het maximale uit je bezoek aan Madeira!

Je bezoek naar Madeira zal in de meeste gevallen lang niet lang genoeg zijn om alle hoogtepunten van het eiland te bezoeken. Des te mooier is het als je vooraf een leuke lijst kan maken en er meerdere op een dag kan afstrepen. Door de kleine oppervlakte van het eiland kun je namelijk relatief eenvoudig hoogtepunten combineren!

 

Zo kun je na de PR9 hike een stukje bergafwaarts rijden en een stop maken in Santana; waarna je vervolgens nog even bij naar een nabijgelegen natural pool gaat om af te koelen. Wel zo gemakkelijk als je dan een huurauto hebt.

 

Of wat dacht je van een route richting het sprookjesbos Fanal Forest met een 2-tal viewpoints langs de kust en een natural pool? Met een huurauto bepaal je zelf het tempo en de route!

Viewpoint - Waarom een auto huren op Madeira (Portugal) - Woltotravel.com
Viewpoint - Waarom een auto huren op Madeira (Portugal) - Woltotravel.com

Praktische informatie en tips

Er zijn natuurlijk talloze aanbieders van huurauto’s op Madeira. Als je online zoekt zul je meteen diverse bekende verhuurmaatschappijen, zoals Sixt of Europcar tegenkomen.

 

Na een positieve ervaring met Rentalcars in Mexico besloten we om ook via hen de auto te huren op Madeira. Via Rentalcars kregen we van verhuurmaatschappij AVIS een Seat Ibiza tot onze beschikking.

Blog - Info voor het huren van een auto op Madeira (Portugal) - Woltotravel.com

Verkooptruc

Eenmaal op het vliegveld aangekomen werd ons een upgrade aangeboden tegen meerprijs. Een standaard verkooptrucje waarbij men probeert in te spelen op de onwetendheid van de toerist. Niet doen dus! Men zal zeggen dat je wellicht in de bergen wat meer PK kan gebruiken. Ja, het is zeker fijn als je een auto hebt met nog meer PK dan een gemiddelde; maar de meerprijs (€ 100) was het ons niet waard.


Rijden op Madeira

De infrastructuur op Madeira is meer dan uitstekend te noemen. Er zijn behoorlijk veel tunnels en de hoofdwegen (meestal een maximum snelheid van 80 - 90) zijn perfect geasfalteerd. Door de hoogteverschillen zul je in een auto met 5 versnellingen niet vaak in de 5de versnelling rijden. Binnen ongeveer 1 uurtje ben je vanuit de hoofdstad Funchal op de meeste plekken op het eiland.

 

Als je in de bergen komt dan zijn de wegen vaak wat minder. Verder kom je in de bergen (maar ook in de dorpen) diverse scherpe bochten en steile wegen tegen. Op sommige wegen (zoals die vanuit Paul da Serra richting Fanal Forest) kun je wel eens koeien tegenkomen, het is maar dat je het alvast weet. Langs deze weg zul je ook waarschuwingsbordjes tegenkomen om op je snelheid te letten.


Rijden in de bergen

Over rijden in de bergen gesproken, het is wel gebleken dat dit een kunst is op zich. Met name het bergafwaarts rijden is iets wat de verhuurmaatschappijen niet benadrukken. Veel bestuurders rijden constant met de rem in naar beneden, iets waardoor de remmen behoorlijk oververhit kunnen raken. Zowel vervelend voor jou (omdat je langs de weg stil komt te staan om de remmen af te laten koelen) als voor de verhuurmaatschappij.

 

Tip vanuit het Autoweek forum: "rem zoveel mogelijk op de motor (wat extra toeren maken kan geen kwaad) en rem kort, maar krachtig."


Tot slot!

Ik wil natuurlijk niet zeggen dat je niet met het openbaar vervoer of taxi’s moet gaan, in tegendeel zelfs. Afhankelijk van je budget/ situatie is een auto misschien niet persé de meest voordehand liggende optie. Hopelijk heb ik je met dit artikel in ieder geval de handvaten gegeven om een auto huren in ieder geval te overwegen tijdens je vakantie naar Madeira!

Bonus tip

Ga voor een wasbeurt naar de Anjos Waterval.

Beelden zeggen meer dan woorden, dus bij deze!


Meer artikelen over Madeira!




Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.