Tips & info voor het huren van een auto in Mexico

Gepubliceerd op 7 juli 2022 om 16:25

Om meteen antwoord te geven op die ene brandende vraag: ‘Is een auto huren in Mexico veilig?’ Op basis van mijn ervaringen (april/mei 2022) zeg ik volmondig: JA! In dit artikel lees je waarom en vind je tips om je reis in Mexico tot een onvergetelijke te maken! Pas overigens wel op met het parkeren van je auto en voorkom dat je weggesleept wordt. Daarover meer aan het einde van dit artikel!


Roadtrip vibes ten top!

Raampje open, lekker een muziekje aan en de echte roadtrip vibes ervaren terwijl je tussen de palmbomen in het zuiden van Mexico rijdt. Het schiereiland Yucatán is een heus paradijs met de blauwe zee, witte stranden (helaas niet altijd vrij van zeewier), prachtige cenotes en historische maya tempels.


Veiligheid

Autorijden in Zuid-Mexico is absoluut veilig. De snelwegen – voor sommige betaal je tol, dit is op Google Maps aangegeven – zijn goed geasfalteerd en rijden comfortabel. Waar we in Nederland gewend zijn aan heel veel afritten en bewoond gebied langs de snelweg zul je dit in Zuid-Mexico niet snel tegenkomen. Langs de snelwegen, maar ook langs nationale wegen, staan vaak veelal bomen. Tankstations zijn schaars op deze lange wegen, dus hou hier rekening mee.

 

Reis je over de nationale wegen dan moet je voorbereid zijn op wat hobbeligere wegen met soms kuilen erin. Eenmaal in een dorpje aangekomen zul je behoorlijke drempels treffen, deze kun je maar met maximaal 10km/u passeren. In dorpjes staan ook vaak verkopers langs deze drempels, aangezien je behoorlijk af moet remmen ben je voor hun een ideaal doelwit. Je kan deze gewoon negeren en je weg vervolgen, tenzij je natuurlijk interesse hebt in hun aanbod.

 

Het is echter niet aan te raden om in de avond (na zonsondergang) de weg op te gaan, de meeste snelwegen zijn vaak niet goed genoeg verlicht. Hierdoor zul je obstakels, zoals overstekend wild, mensen of gaten in de wegen minder goed zien.


Cancún

Als je aan je reis in Zuid-Mexico begint, is de kans groot dat je startpunt Cancún Airport zal zijn. In Cancún is het wat chaotischer en drukker ten opzichte van de rest van Zuid-Mexico.

De reden hiervoor? Een grote stad met heel veel verkeer en niet het beste asfalt. Pas vooral op voor colectivo’s, de kleine busjes stoppen op veel plekken (onder andere op een drukke weg) en rijden vaak zonder al te veel pardon de weg op.

Politiecontrole

Zuid-Mexico bestaat uit een aantal staten, waaronder Quintana Roo, Yucatán, Campeche en Chiapas. De kans is groot dat je er meerdere zal bezoeken tijdens je reis. Op de grens tussen deze staten staan politieposten die de ‘grens bewaken’. Het kan voorkomen dat de politie je staande houdt (huurauto’s hebben ze namelijk snel gespot) en je voertuig wil controleren.

 

Bij mijn reis is het maar 2 keer voorgekomen: bij de grens van Chiapas en de grens van Campeche. Beide keren heb ik (in het Spaans) een praatje gemaakt met de plaatselijke agent en na het controleren van enkele spullen kon de reis voortgezet worden. Geen bijzonderheden dus!


Praktische tips & info

Verkeersregels, tanken, navigeren en meer.

Verkeersregels

Net als in Nederland rij je in Mexico aan de rechterkant en haal je links in. Afhankelijk van de (snel)weg mag je maximaal 80 of 100 km/u rijden buiten de bebouwde kom. Erbinnen ligt de maximumsnelheid op 50 km/u. Binnen de bebouwde kom liggen (niet altijd evengoed zichtbare) behoorlijke drempels. Er staat vaak wel een waarschuwingsbord, maar niet op elke plek; voorzichtigheid geboden dus!

 

Tanken

Het tanken in Mexico is wel anders ten opzichte van Nederland. Het tanken wordt voor je gedaan en de medewerker wast meteen je voorraam. Een kleine fooi is dan ook gebruikelijk. De verhuurmaatschappij zal je bij benzineauto’s hoogstwaarschijnlijk adviseren om ‘gasolina regular’ te tanken.. Tankstations zijn, zoals gezegd, niet veel aanwezig langs snelwegen. Begin je aan een lange rit? Zorg dan dat je nog meer dan voldoende gasolina in de tank hebt.

 

Bonustip: Download Google Maps kaarten

Je zal bij lange na niet overal goed bereik hebben tijdens het reizen. Download vooraf via Google Maps een offline kaart van de regio en markeer plekken als je hotel of hoogtepunten die je wil bezoeken als favoriet. Scheelt je weer het aanschaffen van een navigatiesysteem bij de huurauto.


Rij bijvoorbeeld met je auto langs de prachtige gekleurde meren van Las Coloradas!


Creditcard

Het hebben van een creditcard (die op naam staat van de hoofdbestuurder/huurder) is verplicht bij het huren van een auto. De creditcard is voor de borg (zorg dus dat je voldoende bestedingsruimte hebt).

 

Verzekering

Zelf had ik voor de volledige verzekering gekozen, simpelweg omdat ik niet wist wat ik kon verwachten en al had gelezen dat de wegen niet overal even goed zijn. Bij het ophalen van de huurauto zagen we namelijk al meer dan voldoende krasjes van bijvoorbeeld opspattende steentjes. Maak hier vooraf foto’s van, zodat je altijd bewijsmateriaal hebt.

 

Internationaal rijbewijs

Het is niet verplicht om een internationaal rijbewijs te hebben in Mexico. De ANWB zal het je echter wel aanraden voor als de politie het wil controleren, maar ik heb nergens problemen gehad met mijn Nederlands rijbewijs.


De befaamde route over de 199

Online zul je veel verhalen lezen van mensen die met een huurauto in de bergen van Chiapas (de 199 tussen Palenque – San Cristobal) hebben gereden. Op deze route liggen onder andere de watervallen Misol Ha en de Cascadas de Agua Azul. Deze route gidst je door de bergen langs diverse kleine bergdorpjes.

 

Bij onoverzichtelijke punten kan het voorkomen dat je staande wordt gehouden door de lokale bevolking die een touw over de weg spannen. Ze zullen je vragen een van hun producten (bijvoorbeeld fruit) te kopen voor je weer door mag. Mij is dit 1x gebeurd op zowel de heen- als terugweg van de rit naar de watervallen.

Rijden over de 199 geeft je wel het gevoel of je in Hawaii bent!


Voorkom een boete en een weggesleepte auto

Als je gaat parkeren voor je verblijfslocatie, check dan goed of je auto op een correcte plek staat. Als de verkeerspolitie (Policía Tránsito) ziet dat het een huurauto is dan zul je namelijk sneller je auto weggesleept zien worden. De lijntjes zijn dun als het gaat om het interpreteren van verkeersregels, dus better safe than sorry. 

In mijn geval stond de auto binnen 10 meter van een kruispunt, terwijl in elke andere straat heel veel auto’s ook zo stonden. Na een bezoek aan de verkeerspolitie, het tonen van de huurovereenkomst en het bevestigen van de localisatie van de auto konden we hem weer ophalen (ergens op een terrein buiten de stad).
Kosten: € 225,00.

Gebruik mijn ervaring om zelf deze situatie te voorkomen, onder het motto: 'Een gewaarschuwd mens telt voor twee.'


Even een paar daagjes zonder de auto?

Ga dan naar Isla Holbox! Je parkeert je auto in het dorpje Chiquilá (voor ongeveer 5 euro per 24 uur) en gaat vervolgens met de boot de overtocht van +/- 20 minuten maken.

Het eiland bestaat uit zandwegen en dus rijden er geen auto's, maar golfkarretjes. Er heerst hierdoor een heerlijke eiland vibe!


Minimale leeftijd om een auto te huren

Bij de meeste verhuurbedrijven is 21 de minimale leeftijd om een auto te huren. Het kan wel voorkomen dat je dan nog een extra toeslag moet betalen als je nog geen 25 bent. Let hier mee op als je de zoektocht naar een passende huurauto gaat doen.

 

Kies voor rijcomfort

In Mexico rijden kan, vooral in het begin, wat onwennig zijn. Kies dan ook voor rijcomfort in de vorm van een automaat. Zo kun je de aandacht beter bij het verkeer houden. Let goed op of je ook voldoende ruimte hebt voor 2 (grote) koffers, anders zou je de hoedenplank eruit moeten halen. Deze hoedenplank is echter aan te raden als je de auto ergens parkeert. Je spullen liggen dan uit het zicht en hiermee verklein je de kans op een auto inbraak.


Let op: Op het vliegveld (na aankomst) zullen er wellicht mensen naar je toekomen die je een vele goedkopere optie aan willen bieden. Ga hier niet op in, want je hebt immers al een contract afgesloten en soms een bedrag vooruitbetaald. Daarbij is het een deal die te mooi is om waar te zijn, want je weet niet wat voor auto je krijgt en hoe het met verzekeringen zit.

 

Veel rijplezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.