3 weken reizen in Mexico (Yucatán) - Mijn reisroute, ervaringen en tips!

Gepubliceerd op 25 juni 2022 om 16:40

Mexico, het land van zon, zee, strand, tequila, taco’s, historische Maya tempels, cenotes en nog veel meer. Mexico biedt een perfecte mix van activiteiten en mogelijkheden om te relaxen tijdens je vakantie. Daarnaast zijn de Mexicanen erg vriendelijk & behulpzaam om je al het moois dat hun land te bieden heeft te laten zien. 

 

Ga goed voorbereid op reis naar Yucatan, Mexico met de tips en ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn 3-weekse reis. Gebruik het als inspiratie om je reis te plannen en stuur me een bericht als je nog verdere vragen hebt!


Is op vakantie gaan in Mexico veilig? 

Een veelgestelde vraag die ik vanuit mijn omgeving diverse malen heb gehoord. Antwoord: Ja. Mexico is veilig om op vakantie te gaan! Gebruik je gezonde verstand, ga bijvoorbeeld niet 's nachts nog over straat lopen, loop niet te koop met merkkleding/ luxe sieraden en vraag de gastheer/vrouw van je accommodatie waar nodig om tips. Zelf heb ik me geen moment onveilig gevoeld en heb ik de Mexicanen als erg vriendelijk en behulpzaam ervaren.


Voorbereiding voor je vakantie naar Mexico

Een goed begin is het halve werk! Omdat ik in een rustigere periode (April-Mei) reisde heb ik vooraf slechts 4 overnachtingen geboekt: 1 in Cancún voor de dag van aankomst en 3 in Valladolid.

Documentatie & praktische informatie

Als toerist met een Nederlandse nationaliteit mag je maximaal 180 dagen (+/- 6 maanden) in Mexico verblijven zonder een visum. Voor een paar weken vakantie of paar maanden backpacken is dus geen visum nodig. Goed om te weten is dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het verlaten van Mexico. Korte dubbelcheck, anders kom je het vliegtuig niet in.

Vraag ook tijdig een paspoort aan als je er geen hebt, en maak vooral niet dezelfde fout als ik: vergeten pasfoto's te laten maken tot 1 dag voor de aanvraag :)

Huurauto of bus?

Ga je voor het openbaar vervoer (ADO bus) of liever een auto huren? Ik koos voor het huren van een auto, simpelweg omdat ik graag vroeg op pad wilde gaan en mezelf daarmee gemakkelijker van A-naar-B kon verplaatsen. Voor het huren van een auto is overigens geen internationaal rijbewijs nodig, een creditcard bij de meeste maatschappijen wel. Wil je liever met de bus? Download dan de ADO app voor je smartphone om tickets te boeken.


Aankomst Cancún + huurauto ophalen + simkaart kopen

De reis begon in Cancún, na een vlucht van ongeveer 11 uur zette ik om 17:00 lokale tijd voet aan de grond. Tijdens de vlucht kreeg ik de Mexico Tourist Card (FMM - Forma Migratoria Múltiple), vul deze in en bewaar het onderste strookje dat de douane je teruggeeft goed. Dit is namelijk nodig om Mexico weer te verlaten.

 

Na het ophalen van de huurauto (Volkswagen Vento) haalde ik een simkaart bij de OXXO. Hier koos ik voor Amigo Sin Limite (5GB + Onbeperkt socials) voor € 25,-. Na het inchecken bij Nomads Enigmatic Hostel was het tijd voor taco’s bij El Socio Naiz Taqueria.

 

Afhankelijk van je verwachte aankomsttijd op Cancun Airport kun je altijd nog ervoor kiezen om op de dag zelf verder te reizen.


Bestemming 1. Valladolid

Jetlag? Gelukkig geen last van gehad, dus kon ik fris en fruitig richting de eerste stop: Valladolid. Een reis van ongeveer 2 uur brengt je vanuit Cancún in Valladolid, waar ik verbleef bij Hostal Tunich Naj.

 

Valladolid is een klein, maar bijzonder stadje dat wat mij betreft zeker niet mag worden overgeslagen als je in Yucatán bent. Valladolid is een ideale uitvalsbasis om de Chichén Itzá en diverse cenotes te bezoeken, maar ook in het kleurrijke stadje is genoeg te beleven! 

 

Het stadje is door het Mexicaanse Ministerie van Toerisme niet voor niets uitgeroepen tot een van de Pueblos Mágicos (magische dorpen). In Zuid-Mexico is het samen met onder andere Bacalar en Palenque een van de plekken die je bezoek tot een prachtige ervaring zullen maken. Wat je allemaal kan doen in Valladolid, inclusief dagtrips, lees je hier!


Bestemming 2. Rio Lagartos

1,5 uur van Valladolid ligt het vissersdorpje Rio Lagartos. Je kan deze plek ook bezoeken als dagtrip vanuit Valladolid, het is maar net wat je het fijnste vindt. Hier kun je een boottour toen over het meer in je zoektocht naar Krokodillen en Flamingo’s. Verder heb je op ongeveer 30 minuten van Rio Lagartos de roze (zout)meren van Las Coloradas.

 

Hier kun je een tour boeken, maar ik vond het mooier om vroeg op te staan en de meren vanuit de lucht te fotograferen. Onderweg kom je ook nog eens langs mooie verlaten plekken op een zandweg!

 

Rio Lagartos is maar een klein dorpje, dus maximaal een nacht is voldoende.

Rio Lagartos

Las Coloradas


Bestemming 3. Campeche

San Francisco de Campeche, ofwel Campeche is de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat en is een ideale tussenstop om verder landinwaarts te reizen. Uiteraard kun je ook eerder stoppen in bijvoorbeeld Merida en een bezoek brengen aan Izamal (het gele stadje).

In San Francisco de Campeche kun je strompelen door de kleurrijke straatjes van het centrum en lekker uitwaaien langs de zee. Perfect voor een tussenstop!


Bestemming 4. Palenque

Vanuit Campeche is het ongeveer 5 uur rijden richting Palenque. In Palenque kun je een bezoek brengen aan de Ruines (eventueel met gids door de jungle), de watervallen Roberto Barrios, Agua Azul en Misol Ha bezoeken.

Om de watervallen te bezoeken moet je over de befaamde route 199 door de bergen. Door de regenval zijn de bomen mooi groen, Hawaii vibes all over the place!

Onderweg kun je roadblocks tegenkomen, ze spannen een touw voor je auto en vragen om een kleine bijdrage waarna je door mag rijden. Ik had geluk en kwam er maar eentje tegen, maar ik heb mensen gehoord die er meerdere zijn tegengekomen.

Voel je je niet comfortabel genoeg om zelf met de huurauto de bergen in te gaan? Dan kun je altijd een tour boeken. Hopelijk heeft het niet hard geregend enkele dagen voor je bezoek aan de watervallen, anders zullen ze niet zo mooi zijn als op internet. 

Palenque centrum is niet persé bijzonder, maar leuk om eens een keer doorheen gewandeld te hebben.

Cascadas de Agua 'Azul'


Bacalar is een klein dorpje, maar heeft veel moois te bieden. Het meer van de 7 kleuren (Laguna de los siete Colores) is de plek voor een boot- of zeiltocht, het huren van een kayak of paddleboard. Aan de naam is overigens niets gelogen, want door de verschillende dieptes is het kleurverschil mooi zichtbaar. Het meer is in totaal 42 KM lang en heeft Los Rápidos Bacalar, Laguna Bonanza, Cenote Cocalitos & Cenote Azul als andere must-see highlights. Blauwer water zul je niet snel zien tijdens je bezoek aan Yucatán!

Steigers

Genieten van zonsopgang of zonsondergang aan het meer? Er zijn openbare steigers bij Calle 14, 16, 18 en 32. Alle andere steigers zitten verborgen achter verhuurbedrijven, restaurants of hotels/ hostels. Let wel, bij de openbare stijgers ben je vaak niet de enige.

Honger?

De beste burrito's in Bacalar vind je bij Mi Burrito Bacalar, bereid in een hele kleine, cosy foodtruck. 

Los Rápidos Bacalar

Cenote Los Cocalitos

Laguna Bonanza

Laguna de los 7 Colores


Bestemming 6. Tulum

Er is al veel gezegd en geschreven over Tulum. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. In het oude centrum merk je namelijk minder van het toerisme en alle 'Instagram spots' dan wanneer je in de hotelzone aan het strand zit. Ga je in het centrum een drankje doen in een lokale kroeg? Gegarandeerd meer locals en betaalbare prijzen. Tulum is gelukkig meer dan alleen het centrum en strand. Ontdek een van de nabijgelegen cenotes, het Laguna Kaan Luum en Sian Ka’an national park.

 

Ik was er in mei, toen lag de kustlijn helaas vol met zeewier. Een probleem dat volgens de locals als maar groter aan het worden is. De paradijselijke witte kustlijn met palmbomen is dan even iets minder paradijselijk en de zee is geen pretje om in te zwemmen. Gelukkig is er in de cenotes of het Laguna Kaan Luum nog altijd de mogelijkheid om verkoeling te vinden!


Door de gunstige ligging t.o.v. de oceaan zijn de stranden hier vrij van zeewier. Op het kleine eiland heerst een heerlijke eiland-vibe met golfkarretjes als meest gebruikt vervoersmiddel. Vanuit Chiquila stap je op de ferry richting het eiland (+/- 20 minuten) en eenmaal op het eiland is er voldoende te doen:

  • Ontdek de streetart
  • Huur een fiets of golfkar om het eiland te verkennen en met een beetje geluk heb je een stukje privéstrand bij bijvoorbeeld Casa Blanca
  • Bekijk de zonsondergang bij Playa Punta Cocos
  • ‘Strandwandeling’ over de zandbank bij Punta Mosquito
  • Eet de signature dish van het eiland: Kreeftpizza (€€€)
  • Zwemmen met walvishaaien.

Bestemming 8. Cancún – Isla Mujeres

Eenmaal terug in Cancún en nog een dagje over? Vroeg uit de veren en op de Ferry naar Isla Mujeres. Voor € 20,- een retourticket scoren bij Jetway (+-/ 30 minuten varen vanuit Puerto Juarez) en voor € 10,- een fiets op het eiland huren. Verken het eiland van Playa Norte tot Punta Sur en vergeet niet onderweg te stoppen voor wat lekkere taco’s bij een streetfood kraampje. Relaxen op een van de vele witte stranden mag uiteraard niet ontbreken!

In tegenstelling tot Isla Holbox rijden hier wel auto’s, maar aan Amerikaanse toeristen in golfkarren is ook zeker geen gebrek. 


22 dagen Mexico

Dat was 'm dan: 22 dagen in Mexico (Yucatán)! Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben voor je volgende trip en als je nog verdere vragen hebt kun je altijd een berichtje sturen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.