Kosten voor 1 maand reizen in Vietnam

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 19:37

Vietnam is een heel toegankelijk land voor reizigers. Naast de prachtige landschappen, heerlijke lokale keuken en de vriendelijke bevolking is het voor reizigers eenvoudig om van a naar b te geraken. Anderzijds is het ook heel toegankelijk voor de portemonnee, want na een kleine maand door Vietnam te hebben gereisd kan ik met eerlijkheid zeggen dat het écht heel goed betaalbaar is. Zolang je maar een beetje op let, maar dat is misschien wat te cliché.


Kosten voor 1 maand reizen in Vietnam

Een maand reizen door Vietnam (exclusief vlucht) zal voor 1 persoon tussen de € 1.050,00 en € 1.200,00 kosten. Dit is inclusief diverse activiteiten en vervoer tussen de diverse bestemmingen, rekening houdend met overnachtingen in hostels. Hoe luxer je het jezelf wil maken, hoe hoger het bedrag zal uitvallen.

Prachtige landschappen wachten tegen een meer dan betaalbare prijs op je in het noorden van Vietnam


Dagbudget

Als backpacker houd ik rekening met een gemiddeld dag budget, zodat ik aan het einde van de maand rond een vastgesteld bedrag uitkom. Hiermee weet ik hoeveel ik voor de totale reis ongeveer moet begroten, zodat ik niet voor onaangename verrassingen kom te staan. In Vietnam kwam ik uit op zo’n € 35 tot € 40 per dag.

Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op mijn gemiddelde uitgaven gedurende mijn reis door Vietnam.


1. Eten: € 12 (inclusief fruit)

Om geld te besparen op eten, maar ook voor de meest lokale ervaring, eet je bij een lokaal restaurant. Voor € 1,40 - € 2,00 heb je bijvoorbeeld al een stevig ontbijt: de alom bekende Phó noedelsoep. Lunchopties omvatten veelal fried rice en fried noedels, wat je met een drankje zo’n € 2,50 zal kosten. Voor het diner kun je voor € 5,00 al ‘bovengemiddeld luxe’ (Westers) eten. Vis is zoals overal dan weer een stukje duurder.

 

Fruit vind je in supermarkten niet veel, dus moet je naar een marktkraampje. Check wel of er prijzen staan, anders kan die ene appel best wel duur zijn.

 

Lees hier mijn hoogtepunten van de Vietnamese keuken!

My favorite breakfast: Noodlesoup with beef (Phó Bó) for + / - € 1.50


2. Drinken: € 5 (koffie, eventueel een biertje)

Een koffie is vaak bijna net zo duur als je ontbijt, maar is en blijft natuurlijk lekker gedurende de dag. Een biertje hier en daar hoort er absoluut bij, maar kan je gemiddelde uitgaven voor het drinken omhoog brengen.


3. Verblijf (hostel): € 5 - € 8

Sommige hostels hebben nog ontbijt erbij, maar ik vond de Phó noedelsoep te lekker en koos dus vaak voor de optie zonder ontbijt. Voor dit bedrag krijg je trouwens prima hostels, want ik heb nergens écht een negatieve ervaring gehad qua hygiëne/ service.

 

Als je trouwens met z’n tweeën bent zijn hotels vaak net zo goedkoop als een enkel bed in een hostel. Ligt er maar net aan in hoeverre je graag in hostels wil verblijven om andere reizigers te ontmoeten.

 

De hostels waarin ik heb verbleven vind je hier!

 

Ja, dat is inclusief een zwembad bij sommige hostels. Veel waar voor je geld!


4. Activiteiten (inclusief scooter huur): € 15

Een scooter huur je al voor zo’n € 5 per dag. Als je met z’n tweeën bent is dit per persoon helemaal te verwaarlozen, helemaal als je voor een paar euro een volle tank hebt. Lekker op je eigen tempo langs de bezienswaardigheden van de betreffende bestemming. Hoe meer tours je gebruikt om bestemmingen te ontdekken, hoe hoger het bedrag voor activiteiten zal uitvallen.

 

Een dagtocht naar de prachtige kalksteenrotsen van Ha Long Bay kost je slechts € 26 (inclusief lunch).


5. Vervoer A naar B (€ 10 - € 20)

Reizen met de bus is de meest kostefficiënte manier. Voor een nachtbus betaal je zo’n € 15 tot € 20, terwijl de kortere afstanden meestal zo’n € 10 kosten. De trein is daarentegen een stukje duurder, met binnenlandse vluchten heb ik geen ervaring.

 

Alles over reizen met de bus in Vietnam lees je hier!


Overige uitgaven

  • Visum: € 25,- (gewoon via de officiële overheidswebsite aanvragen, geen tussenpartij gebruiken.)
  • Simkaart: € 10,- (voor 30 dagen 2GB per dag internet)

 

Boosdoeners

Je wil natuurlijk ook genieten tijdens je reis, maar met name alcohol (& feestjes) zijn boosdoeners tijdens je reis. Als je de smaak te pakken hebt dan gaan er ongetwijfeld een paar biertjes in, wat per dag ook snel gaat aantikken. Spreekt voor zich dat je hier zelf een balans zal moeten vinden, maar uit ervaring wel geleerd dat dit de stille boosdoeners kunnen zijn voor als je écht (voor langere tijd) op een budget wil reizen.


Wat je nog meer kunt overwegen

  • Nachtbussen om te sparen op een overnachting en reistijd te winnen;

  • Niet voor alles een tour willen boeken, maar iets meer onderzoek doen om ook iets op eigen houtje te kunnen doen;

  • Voor iets als de DMZ & Ha Long Bay moet je wel een tour boeken, maar er zijn genoeg andere plekken waar je een tour aangeboden zal krijgen die (in mijn ogen) niet altijd nodig hoeft te zijn;
  • Een VIP bus kan comfortabeler zijn, maar voor die € 8,00 meer kun je ook weer een overnachting boeken. 

 

Fijne reis!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.