Homestay in Bali: een authentieke ervaring

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 18:00

De populariteit van Bali is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Het Indonesische eiland herbergt adembenemende natuur, vulkanen, grote golven voor surfers, prachtige stranden en kliffen en historische tempels. Naast de prachtige omgeving is er één ding dat nog mooier en authentieker is: het echte Balinese leven ontdekken tijdens een homestay.

Het was verreweg het beste wat ik op Bali heb gedaan, omdat het me een betere kijk gaf op de manier waarop de lokale bevolking op dit eiland leeft. Ik heb nu zoveel respect voor de mensen en bewonder hun manier van leven enorm.


Ontmoet mijn nieuwe Balinese familie!

Herry, Dwi, hun 4 kinderen (Vidia, Jivan, Venia en Zyan), Herry's ouders (Bapak & Ibu) en een hond. Deze Balinese familie woont in Gadungan, een klein plattelandsdorpje binnen Bali's grootste provincie Tabanan. Toen ik naar Gadungan reed, was ik verbaasd door het prachtige landschap. Rijstvelden omringd door palmbomen met bergen op de achtergrond. Niet iets wat je elke dag ziet.

Dwi zal uw gastheer zijn, waarbij ik absoluut wil zeggen dat ze zeer goed Engels spreekt. Terwijl Herry, die ook Engels spreekt, je kok is en fantastisch Balinees eten voor je kookt. Ik hield echt van de Balinese ontbijtpannenkoeken met zoete pompoen, smullen!

 

De tuin en het dorpje Gadungan vanuit de lucht


Een dag in het leven van een local

Wat je kunt verwachten van de homestay? Herry en Dwi hebben een prachtige tuin: rijstvelden, rijstvelden en nog meer rijstvelden. Ik heb hier met mijn drone gevlogen en de rijstvelden leken eindeloos. Om meer te leren over de buitengewone inspanning die de lokale bevolking levert om rijst te produceren, ga je hen helpen.

De 4 vrouwen die ik hielp lachten de hele tijd en vertelden me zelfs dat ze graag zouden willen dat hun schoonzoon op mij zou lijken. Ha! Ik hielp hen eerst de korrels van de plant te halen door ze tegen het hout te slaan, daarna sneed ik de gegroeide rijstplanten af die klaar waren voor de oogst.

Het is een geweldig gevoel om te weten dat je iets terugdoet voor de gemeenschap door hen te helpen, ook al is het misschien maar klein vergeleken met wat zij dagelijks doen om de rijst te oogsten.

De gele stroken zijn klaar voor de oogst!


Lokaal eten

Herry en Dwi hebben ook een tuin op een paar minuten afstand van hun huis. Uit deze tuin haal je samen met Herry een kokosnoot uit de boom, die je daarna kan opdrinken. In hun eigen achtertuin hebben ze enkele fruitplanten voor onder andere dragon fruit, papaya, vlinderbloem en nog veel meer lokale ingrediënten.

Dragon fruit, mijn favoriet!

Guave!


5-sterren restaurant!

Tijdens je verblijf bij Herry en Dwi zul je de Balinese keuken op een lokale manier ervaren met ingrediënten die vers uit hun eigen tuin komen. Als je zin hebt, bereid je dan voor om nasi met je handen te eten. Maak het zo pittig als je zelf wil en geniet van traditionele gerechten zoals Mie Goreng of Gado Gado. Herry werkt sinds 2008 als chef-kok in een hotel, dus hij weet meer dan goed hoe hij moet koken. Voel je vrij om bij hem in de keuken een kleine kookles te krijgen.

Een geweldige gele curry voor het avondeten, gekookt door Herry en mij!

Fruit als onderdeel van een 3-delig ontbijt met zoete snacks & ei met aardappelpartjes)

Ze wisten dat ik een enorme liefhebber ben van Mie Goreng, ha!


De Balinese manier van leven

Ik had het geluk een Balinese dans te zien als onderdeel van een verjaardagsfeestje van een van hun buren. Ik was de enige toerist in een grote groep met plaatselijke bewoners, die zaten te lachen en te dansen met de lokaal geklede danseres. Ik probeerde het ook, eerlijk gezegd zijn mijn heupen niet zo flexibel voor zulke dansbewegingen.

De andere dag had ik het geluk om een lokale ceremonie (die maar eens per 6 maanden wordt gehouden) bij te wonen en hun zoon naar school te brengen. Blije gezichten in de hele school, wow! Al met al een echt authentieke ervaring om een beter beeld te krijgen van de Balinese cultuur. Na de ceremonie kreeg ik een speciale 3-kleurige armband voor het brengen van het offer. De 3 kleuren staan voor de 3 Hindoe goden.


Het gaat niet om de weg ernaartoe

Tijdens je privé sightseeing tour neemt Herry je mee naar een warmwaterbron en een waterval. De waterval zelf is niet zo groot als vele andere op het eiland, maar de weg ernaartoe was gewoonweg verbazingwekkend. De weg naar de waterval was niet zo geschikt voor onervaren bestuurders, want deze was hobbelig en smal. De uitzichten die je onderweg tegenkomt zijn echter uniek.

Ik heb nog nooit zoveel rijstterrassen gezien, omringd door tientallen palmbomen. De rijstterrassen leken op een gegeven moment eindeloos, wow! Voor mij de mooiste die ik zag tijdens mijn verblijf op het eiland. Dus ja, dat betekent dat ze beter zijn dan de Instagram rijstvelden van Tegalalang. Alle locals langs de route lachten en zwaaiden vrolijk, wat ook een grote glimlach op mijn gezicht toverde.


Je homestay in Bali Boeken

Deze lieve Balinese familie verwelkomt je meer dan graag om je een authentieke ervaring te bezorgen. Ze hebben twee kamers met een ventilator (en een geweldig uitzicht op hun tuin), een nette (gedeelde) badkamer en zorgen voor 3 maaltijden per dag inclusief een snack en dessert plus koffie of thee.


Je verblijf in Herry's Old House Rural Homestay kost 2.500.000 Indonesische Rupiah per persoon voor twee nachten (+/- € 155,00). De ervaring die ik had en de herinneringen die ik meenam: gewoonweg onbetaalbaar. De prijs is niet alleen inclusief je verblijf, lokaal eten (meer dan genoeg) en de bezienswaardigheden, je steunt ook de Gadungan gemeenschap. En ik heb één ding geleerd: je geld komt behoorlijk ver in deze geweldige gemeenschap.

 

Neem contact op met Adi, de broer van Herry, via WhatsApp om je verblijf te boeken. Als je ze vertelt dat Kevin, de Nederlandse jongen met de Drone, je heeft aanbevolen, heb je waarschijnlijk meteen een ijsbreker zodra je hen ontmoet.

 

Aan Herry, Dwi en the Gadungan gemeenschap: Terima Kasih.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.