Als je op zoek bent naar een unieke en onvergetelijke ervaring in Ubud, dan is een zonsopkomst tour naar de Mount Batur vulkaan zeker de moeite waard. Het beklimmen van deze actieve vulkaan is niet alleen een leuke fysieke uitdaging, maar biedt ook een adembenemend uitzicht op het omliggende landschap van Bali.
De Mount Batur vulkaan ligt op ongeveer 1,717 meter hoogte en is een van de meest populaire trektochten in Bali. Er wordt je aangeraden om de tour met een gids te doen, maar na mijn ervaring met een ‘gids’ kan ik je ook zeker aanraden om ‘m zonder gids te doen.
Voorbereiding
Het is winderig en koud als je de klim midden in de nacht gaat maken. Thermokleding is dus zeker gewenst! Gezien je over stenig terrein gaat lopen zijn wandelschoenen absoluut geen overbodige luxe voor extra grip en comfort. Verder zul je met name in het regenseizoen ook moeten denken aan een poncho. Er is namelijk niets vervelender dan helemaal doorweekt op de top komen.
Een zaklamp krijg je als je een tour doet, maar zelf vond ik de hoofdzaklamp van Decathlon erg fijn. Je handen vrij en het licht was meer dan fel genoeg om alles voor me goed te kunnen zien. Zelf nog 1 liter water en enkele suikers meenemen is ook zeker aan te raden, zeker omdat ik zelf het ontbijt niet heel erg veel vond voor de energie die je lichaam verbruikt.
Kosten
Voor een tour betaalde ik via mijn hostel 400.000 Rupiah (ongeveer € 26,50). Je zult rond 01:30 op moeten staan en bent rond 10:00 weer terug bij je Ho(s)tel.
De tour
De tour begint in de vroege ochtenduren, rond 2 uur 's nachts. Je wordt opgehaald bij je accommodatie en vervolgens naar de basis van de vulkaan gebracht. Tussentijds stop je nog voor een klein ontbijt (ik had een pannenkoek en een kop koffie). Eenmaal bij het vertrekpunt begin je rond 04:00 onder begeleiding van de gids aan de tocht naar het échte vertrekpunt.
Het eerste stuk lopen is namelijk over een weg waar auto’s en scooters ook gewoon nog kunnen rijden. Zo komt er dus af en toe een scooter langs die je een taxi rit naar het échte vertrekpunt aanbiedt. Lekker authentiek . . .
Na een klein uurtje kom je bij het échte vertrekpunt uit, vanwaar je het ruwere terrein opgaat waar geen auto of scooter meer zal komen. Vanaf dit punt is het nog zo’n uurtje naar boven over gestenigd terrein.
Misschien had ik pech met de gids, maar hij wist ons helemaal niets over de vulkaan te vertellen. Met een goede zaklamp kon je de route goed zien en zou je het dus ook zonder gids kunnen doen. Het is af en toe goed opletten, maar echt niet zodanig dat je niet zonder gids naar boven kan.
Met dit soort paden zijn wandelschoenen absoluut geen overbodige luxe!
Zonsopgang
Eenmaal op de top van de vulkaan kun je genieten van een spectaculair uitzicht op de zonsopgang en de omliggende bergen. Het uitzicht is werkelijk adembenemend en de ervaring zal je, vooral bij een goede zonsopgang, absoluut nog lang bijblijven.
Op de top krijg je nog een sandwich en een banaan als 2e deel van het ontbijt, koffie en thee zijn tegen betaling te verkrijgen. De lokale verkopers die dagelijks midden in de nacht de tocht naar boven maken moeten toch hun geld verdienen.
Het beeld om 06:25, zo'n 15 minuten na de officiële 'zonsopkomst'
Gelukkig trokken de wolken niet veel later weg!
Naar beneden
Eenmaal genoten van de zonsopkomst ga je nog naar de krater, waar je zelfs nog enkele aapjes tegen kunt komen. Daarna begint de tocht naar beneden, waarna je vervolgens nog kunt kiezen om naar een koffie- en theeplantage te gaan. Ik was er zelf al geweest na mijn bezoek aan de nabijgelegen Tirta Empul tempel, dus heb dit aanbod afgeslagen.
Rond 10:00 zul je weer terug zijn bij je hostel, waarna je lekker kunt gaan relaxen.
Conclusie: is de Mount Batur het beklimmen waard?
Al met al vond ik het absoluut een unieke ervaring, al werd deze wel ietwat overschaduwd door de enorme drukte op weg naar de top. De gemiddelde toerist had nog niet eens wandelschoenen aan en had ook niet een zodanig hoog wandeltempo. Als je dus vaker de wandelschoenen aantrekt dan kan de hike misschien wat traag aanvoelen, aangezien je hoogstwaarschijnlijk mag aansluiten in de rij naar de top.
Eenmaal op de top vergeet je alles terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Dus, het antwoord op mijn vraag of de Mount Batur het beklimmen waard is? Ja, absoluut!
Wist je dat?
De vulkanische grond rondom de Mount Batur is zeer vruchtbaar en daarom is het een belangrijk landbouwgebied in Bali. De grond is rijk aan mineralen en voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei van gewassen. Door de vruchtbaarheid van de grond worden er op de hellingen van de vulkaan voornamelijk koffie, thee en groenten zoals tomaten, uien, pepers en aardappelen verbouwd.
Daarnaast is de vulkanische grond een belangrijke bron van water voor de omliggende dorpen en steden. De regenwater stroomt door de poreuze grond en komt vervolgens als bronwater naar de oppervlakte. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor irrigatie van de gewassen en voor drinkwater.
De vruchtbare vulkanische grond heeft ook een culturele betekenis in Bali. Volgens de Balinese hindoeïstische traditie wordt de grond gezien als een heilige en goddelijke bron die de basis vormt voor de Balinese landbouw en economie. Daarom zijn er verschillende tempels en heiligdommen in de buurt van de vulkaan gebouwd om de goddelijke krachten van de vulkaan te eren en te danken voor de vruchtbaarheid van de grond.
Reactie plaatsen
Reacties