De ultieme reisgids voor 5 dagen op Nusa Penida & de buureilanden

Gepubliceerd op 29 maart 2023 om 18:00

Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan, de drie eilanden ten oosten van Bali, zijn een onmisbare bestemming als je naar Bali gaat. Met hun ongerepte stranden, kristalheldere wateren, prachtige onderwaterwereld en spectaculaire landschappen, zijn de eilanden een unieke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, ontspanning en prachtige fotospots.

 

In deze blog vind je de ultieme route om in 5 dagen het maximale uit je bezoek aan deze 3 eilanden te halen. Ik heb rekening gehouden met een beetje relaxen hier en daar, je bent en blijft natuurlijk op vakantie.


Dag 1. Reis naar Nusa Lembongan: Dream Beach & Devil's Tears

Op dag nummer één zul je van het vasteland de boot moeten nemen richting 1 van de 3 eilanden. Zelf begon ik op Nusa Lembongan, een eiland dat bekend staat om zijn prachtige stranden, kleurrijke koraalriffen en het relaxte eilandleven. Het eiland is gelegen op zo’n 30 minuutjes van de haven van Sanur. Er vertrekken meermaals per dag boten van verschillende maatschappijen. 

 

Als je met de scooter komt kun je deze bij de haven van Sanur parkeren tegen betaling. Zelf heb ik niet hoeven betalen, aangezien ik de scooter bij Dream Beach Express kosteloos voor het kantoor kon laten staan. De reis duurt zo’n 30 minuten en een enkeltje met de Dream Beach Express Speedboot kostte me 175.000 (€ 11,50).


Aankomst op Nusa Lembongan

Eenmaal aangekomen op Nusa Lembongan word je begroet door de rustige en relaxte sfeer van het eiland. Ook zijn er enkele ‘taxi, taxi’ en ‘motorbike, motorbike’ hosselaars die je graag willen helpen. Een scooter huren kost zo’n 80.000 IDR (€ 5,30), waarbij je deze bij het inleveren ‘gewoon’ kunt parkeren op een vooraf afgesproken plek. Een scooter is overigens het handigste om Nusa Lembongan te verkennen.


Bezoek Dream Beach & Devil’s Tears

Als je rond de middag een boot neemt, heb je de rest van de dag op Nusa Lembongan om te relaxen op Dream Beach en om in de avond te genieten van de zonsondergang bij Devil’s Tears. Het heldere turquoise water van Dream Beach is perfect voor een verfrissende duik en de witte zandstranden zijn heerlijk om te zonnebaden.

 

De Devil's Tear: is zowel een geliefde als gevreesde op Nusa Lembongan. Het is een deel van de kust waar, bij vloed, de golven tegen de rotsen slaan, welke water en nevel hoog de lucht in doen spuiten. Het geluid alleen al van het slaan is soms oorverdovend en kan klinken als donderslagen. Door de westelijke richting is Devil’s Tears een prachtige plek om te genieten van de zonsondergang.


  • Verblijf op Nusa Lembongan: Dream Beach Hostel (9/10)!
  • Restauranttip: Vlakbij Dream Beach en nagenoeg tegenover het hostel waar ik verbleef licht Dhipa Warung. Na een dagje eiland verkenning is een goed bordje Mie Goreng niet mis, en daarvoor ben je bij deze Warung zeker op de juiste plek.

Dag 2. Panoramisch uitzicht & Nusa Ceningan bezoeken

In de ochtend kun je de laatste bezienswaardigheden van Nusa Lembongan afstrepen. Geniet van het uitzicht vanaf Panorama Point, waar je het mooiste uitzicht van het eiland zult hebben. Vanuit hier zie je onder andere de Mount Agung op Bali hoog boven al het landschap torenen, maar zie je in het water ook de zeewierkwekerijen.


Nusa Ceningan: Yellow Bridge

Ga vervolgens richting de Yellow Bridge om de oversteek te maken naar Nusa Ceningan. 2 eilanden voor de prijs van 1, wat een luxe! De befaamde gele brug verbindt namelijk Nusa Lembongan met het naastgelegen Nusa Ceningan.

 

De omgeving rondom de gele brug die het eiland verbindt met Nusa Lembongan heeft wat weg van een gemiddelde ansichtkaart. Prachtig water met talloze bootjes, de brug als blikvanger en een mooi groen landschap eromheen. Als je een drone hebt kun je hier enkele mooie beelden maken!


Bezienswaardigheden Nusa Ceningan

Op Nusa Ceningan kun je een bezoek brengen aan het Blue Lagoon, relaxen op Secret Beach en een bezoek brengen aan Mahana Point.

Blue Lagoon

De naam Blue Lagoon verklapt het grotendeels al: met het turquoise water en de golven die tegen de rotsen botsen heeft het wel wat weg van Devil’s Tears op Nusa Lembongan. Zwemmen is ook hier absoluut niet mogelijk, als je de kracht van de golven ziet zul je snel begrijpen waarom. Vanaf het uitzichtpunt kijk je uit op de oceaan en het beneden gelegen strand.


Secret Beach

Secret Beach is het meest populaire strand op Nusa Ceningan. Een parelwit zandstrand met kristalhelder water en een prachtig uitzicht op de oceaan. Een perfecte plek om te zwemmen of gewoon te ontspannen op het strand.  


Mahana Point

Mahana Point, bekend om zijn adrenaline-pompende klifduiken en het prachtige uitzicht op de oceaan. Hier komen waaghalzen die zich in sterke stromingen gooien onder de noemer cliff jumpen. De mensen die wat minder van een dergelijke adrenaline activiteit houden zullen het bij toekijken houden onder het genot van een drankje. Vlakbij het Mahana Point heb je ook goed zicht op zowel Nusa Lembongan als Bali, ook wel het 'drie eilanden uitzichtpunt'. Als je een drone hebt zie je pas echt goed hoe dichtbij elkaar de eilanden liggen.

 

In principe heb je nu wel het grootste gedeelte van beide eilanden gezien, dus zou je in de namiddag nog de ferry naar Nusa Penida kunnen nemen. ‘Slechts’ 1 nacht op Nusa Lembongan voelt misschien als weinig aan, maar je kunt een extra ochtend prima gebruiken op Nusa Penida.


Dag 3. Nusa Penida

Liever een extra nacht op Nusa Lembongan? Dan zul je (bij voorkeur vroeg) in de ochtend de Ferry nemen richting Nusa Penida. Als er iets is waar mijn hart sneller gaat kloppen dan is het wel een vulkanisch eiland met een grillige kustlijn. Nusa Penida is hier een perfect voorbeeld van! Het eiland is beroemd om zijn spectaculaire stranden, kliffen en uitzichtpunten die een adembenemend uitzicht op de oceaan bieden.

 

Bij de Yellow Bridge (aan de kant van Nusa Lembongan) kun je een kaartje kopen voor de publieke ferry naar Nusa Penida. Zodra de boot goed gevuld is zal die vertrekken, dus het kan best zo zijn dat je eventjes een kwartiertje moet wachten. Een kaartje voor deze publieke ferry kostte me 50.000 Rupiah (€ 3,25).


Bezoek het beroemde T-Rex Strand op Nusa Penida

Gebruik de ochtend / middag om naar het beroemde T-Rex Strand te gaan. Als je naar beneden wil gaan richting het strand zul je minimaal een paar uurtjes van je dag moeten reserveren. Goed om te weten voor je bezoek aan Kelingking Beach:

  1. Bereid je voor op een steile afdaling: Om bij het strand te komen, moet je een zeer steile afdaling van ongeveer 30-45 minuten maken. Het pad is smal en kan op sommige plaatsen behoorlijk steil zijn, dus zorg ervoor dat je goede schoenen draagt.

  2. Wees voorzichtig bij het zwemmen: Hoewel het water er kristalhelder uitziet, kunnen de stromingen hier behoorlijk sterk zijn en is er soms een sterke onderstroom. Wees voorzichtig bij het zwemmen en blijf altijd in de buurt van de kust.

  3. Neem genoeg water mee: Het kan behoorlijk warm worden tijdens de afdaling en beklimming, dus zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt om gehydrateerd te blijven. Een banaantje of mueslireep voor wat extra energie kan ook zeker geen kwaad.

  4. Neem voldoende tijd: Het kan een behoorlijk avontuur zijn om naar Kelingking Beach te gaan, dus neem voldoende tijd om te genieten van het uitzicht en te ontspannen op het strand. Vergeet niet om ook tijd te maken voor de beklimming terug naar boven, aangezien je niet graag in het donker naar boven wil klimmen.

Om na je bezoek aan Kelingking Beach nog een mooi uitzicht te krijgen op de T-Rex kun je nog naar de naastgelegen Paluang Cliff gaan. Het is slechts 5 minuten rijden van Kelingking en is een geweldige alternatieve plek met uitzicht op de Kelingking T-rex van de andere kant, zonder de drukte. Bij de Paluang Cliff zijn schommels en fotoplatforms, plus een Balinese tempel met een eigenzinnig autotempeltje, ook wel bekend als de 'autotempel' van Nusa Penida.


Nog een strand om de dag mee af te sluiten!

Op de terugweg zou je nog een bezoek kunnen brengen aan Broken Beach, een natuurlijke rotsboog en een bijzonder gevormde baai met helder blauw water. Je kunt rond de baai lopen om het strand van Broken vanuit elke hoek te verkennen. Van de ene kant zie je de boog, van de andere kant zie je het strand op zijn mooist.

 

  • Verblijf op Nusa Penida: Nuansa Penida Hostel (9,5/10!)
  • Restauranttip: Vlakbij mijn hostel lag Warung Tanah Barak, waar je een goed bordje Indonesisch eten krijgt!

Dag 4. Uitzichtpunten en stranden

Dag 4 staat in het teken van enkele uitzichtpunten en een 2-tal prachtige stranden. Het lijkt misschien wat veel, maar je kunt in principe het lijstje opsplitsen in 2 dagdelen; aangezien de betreffende bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen.


Dagdeel 1. Vroeg uit de veren om de zonsopkomst te zien op een unieke plek?


1000 Islands Viewpoint

Het 1000 Islands Viewpoint is bekend van het Lamphu Treehouse, een van de meest fotogenieke plekken van Nusa Penida. Ook zonder een bezoek aan deze boomhut kun je absoluut een prachtig uitzicht krijgen vanuit het 1000 Islands Viewpoint. Het uitkijkpunt geeft je een prachtig uitzicht op de kustlijn en de vele kleine eilandjes voor de kust; inclusief de diamantvormige rots die boven het water pronkt op Diamond Beach.


Diamond Beach

Op slechts 1KM van het 1000 Islands Viewpoint vind je het startpunt voor de hike naar beneden richting Diamond Beach. Vanaf het 1000 Islands Viewpoint zie je het spectaculaire strand, dat de naam te danken heeft aan de diamantvormige rots die vlak voor de kust in het water pronkt. Het is toegankelijk sinds eind 2018, toen een pad naar het strand werd uitgehouwen in de zijkant van de kliffen.

 

Om er te komen moet je wel van een wandeling houden, want je zult zo’n 15 minuten over de (uit de rotswand gesneden) trappen naar beneden moeten navigeren. Je moet een paar scherpe bochten maken, wat een goede coördinatie vereist, evenals een kort stuk waar je jezelf aan een touw moet vasthouden.


Atuh Beach

Naast Diamond Beach vind je een wat rustiger strand: Atuh Beach. Voor je de wandeling naar beneden richting Diamond Beach maakt kun je namelijk ook een klein stukje doorlopen, waarna je vervolgens met de trappen richting Atuh Beach kan. Deze trappen zijn in prima conditie en de tocht naar beneden duurt zo’n 5-10 minuten.

 

Eenmaal beneden tref je een adembenemend uitzicht op de turquoise wateren en de hoge kliffen. Het strand zelf is omgeven door een tweetal onbewoonde Nusa Eilanden: Nusa Batuabah en Nusa Batupadasan. Samen met het kristalheldere levert dit mooie plaatjes op.


Dagdeel 2.

Vanaf de parkeerplaats bij Diamond Beach is het ongeveer 11 KM (30 minuten) rijden richting Teletubbies Hills. Met een creatieve fantasie kun je prima inbeelden waarom men dit uitzichtpunt vernoemd heeft naar de heuvels uit de populaire kinderserie. Mocht je niet in het regenseizoen (november – april) gaan is de kans groot dat de heuvels niet zo groen zijn, dus dan is het bezoek misschien niet de moeite waard.


De laatste bezienswaardigheid van de dag is het Manta Point uitzichtpunt. Dit ligt op zo’n 13 KM van Teletubbies Hills (35 minuten) en is de ideale plek om deze actieve dag af te sluiten. Manta Point is niet alleen de meest populaire plek om te zwemmen met mantaroggen, maar is ook een fantastisch uitzichtpunt.

 

Je betaalt geen entree om Manta Point te bezoeken, wel zijn er enkele lokale verkopers aanwezig die je maar wat graag een kokosnoot verkopen. Ze zijn erg vriendelijk en maken een kort praatje met je, natuurlijk in de hoop dat je sneller iets van ze koopt.


Mocht het niet het juiste seizoen zijn om Teletubbies Hills te bezoeken, zou je bijvoorbeeld naar het Banah Cliff Point kunnen gaan voor een panoramisch uitzicht over de kustlijn van Nusa Penida. Je zou Manta Point dan ook over kunnen slaan en naar Tembeling Beach and Forest kunnen gaan.


Dag 5. Snorkelen of duiken

Een bezoek aan Nusa Penida is niet compleet zonder kennis te hebben gemaakt met de onderwaterwereld! Nusa Penida staat bekend om zowel prachtig koraal en tropische vissen, evenals de grotere vissen zoals de Mola Mola (beste kans tussen juli-oktober) en de welbekende mantaroggen (beste kans tussen november – april).

 

Als je zelf beschikt over het Open Water Duikbrevet kun je een fundive maken met een van de duikscholen. Zo heb je de beste kans om met de Mola Mola en mantaroggen te zwemmen, aangezien ze niet altijd hoog genoeg komen voor het snorkelen. Een tweetal fundives kosten wel zo’n € 90,00. Een snorkeltour is daarentegen een stuk laagdrempeliger en kost zo’n € 15,00.

 

Hoe te boeken?

Als je langs de haven rijdt zie je talloze duikscholen die adverteren met duiken / snorkelen naar Manta Point. Zelf heb ik een Fundive gemaakt met Blue Corner Nusa Penida, absoluut een aanrader! Professionele instructeurs die je comfortabel laten voelen onderwater.

 

De boottocht vanaf de haven van Nusa Penida naar Manta Point duurt ongeveer zo’n 35 minuten, waarbij je onder andere langs de T-Rex Beach komt. Leuk om dit prachtige strand ook van een ander perspectief te bekijken!


Terug naar het vasteland

Na het duiken / snorkelen zit je bezoek aan de 3 Nusa Eilanden erop en is het tijd om terug te keren naar het vasteland. Een bootticket kopen kan in de haven bij een van de bootmaatschappijen, maar kun je ook vooraf al doen bij je ho(s)tel. Vanaf de Toya Pakeh Haven vertrekken genoeg boten richting de haven van Sanur, waarbij je ongeveer € 10,00 voor een boottocht van 35 minuten zal betalen.


Eenmaal op het vasteland kun je onder andere verder reizen naar:

  • Ubud: 45 minuten vanuit de haven van Sanur
  • Sidemen: 1 uur en 15 minuten vanuit de haven van Sanur

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.