4-weekse reisroute Thailand

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 18:00

Maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur in het prachtige Thailand! Deze ultieme 4-weekse reisroute neemt je mee op een betoverende reis door enkele van de meest fascinerende bestemmingen in het land.

 

Van de bruisende straten van Bangkok tot de sfeervolle tempels van Chiang Mai, van de betoverende Pai-vallei tot de prachtige eilanden Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao, en van de adembenemende kalkstenen kliffen van Krabi tot de weelderige jungle van Khao Sok - deze reisroute biedt een diversiteit aan ervaringen.

 

Ontdek de rijke cultuur, geniet van de adembenemende landschappen en ontspan op de idyllische stranden van Thailand tijdens deze onvergetelijke 4 weken durende reis!


Voorbereiding

Een visum is pas nodig vanaf een verblijf langer dan 30 dagen. Eerst was dit nog 45 dagen, maar dit is sinds 31 maart 2023 gewijzigd naar 30. Voor een 4-weekse reis door Thailand krijg je een toeristen ’visum’. Bij aankomst op het vliegveld zul je daarvoor door de immigratie gaan en je paspoort af moeten geven, let op dat dit nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn na terugkomst. Je krijgt een dan een stempel met de uiterlijke datum van vertrek.

 

Vaccinaties Thailand

Ik ben geen gezondheidsexpert, dus heb in deze de hulp van het GGD erbij gehaald. De GGD raadt aan om een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A te nemen.


Beste reistijd Thailand

De beste reistijd voor Thailand varieert afhankelijk van de regio's die je wilt bezoeken en de activiteiten die je wilt ondernemen. Over het algemeen zijn er twee belangrijke seizoenen in Thailand: het droge seizoen en het regenseizoen.

 

Het droge seizoen loopt over het algemeen van november tot en met februari en wordt beschouwd als de beste tijd om Thailand te bezoeken. Het weer is aangenaam met weinig neerslag en gematigde temperaturen.

 

Het regenseizoen loopt over het algemeen van mei tot en met oktober en kan variëren afhankelijk van de regio. Tijdens het regenseizoen kunnen sommige delen van Thailand te maken krijgen met hevige regenval en hogere luchtvochtigheid. Hoewel het regenseizoen als laagseizoen wordt beschouwd, kan het nog steeds een meer dan goede tijd zijn om te reizen, omdat er minder toeristen zijn en de natuur in bloei staat. Daarbij zijn het vaak tropische buien die na een uurtje alweer voorbij kunnen zijn.

In het regenseizoen komt er in elk geval een stuk meer water uit deze waterval in het Nationale Park nabij Chiang Mai


Let op met het burning season!

Het "Burning Season" in Noord-Thailand, ook wel bekend als "rookseizoen", vindt meestal plaats tussen februari en april. Het is een periode waarin er extra veel luchtvervuiling en smog in de lucht is als gevolg van het verbranden van gewassen en vegetatie door lokale boeren als onderdeel van de landbouwpraktijken.

 

De luchtvervuiling tijdens het Burning Season kan de luchtkwaliteit in Noord-Thailand, met name in steden zoals Chiang Mai aanzienlijk beïnvloeden. Je uitzicht kan dan zomaar verborgen zijn door een grote hoeveelheid smog in de lucht. Als gevolg daarvan kan het reizen in deze regio tijdens het Burning Season minder aangenaam zijn, met verminderde zichtbaarheid, een slechtere luchtkwaliteit en mogelijk gezondheidsrisico's. Met name voor mensen met ademhalingsproblemen, zoals astma of allergieën is het absoluut geen fijne periode om in Noord-Thailand te zijn.

Zou zonde zijn als je vlakbij het hoogste punt van Thailand niet kan genieten van het uitzicht door de smog.


Tips

  • Voor vertrek pinnen (idealiter in biljetten van € 50 of hoger), zodat je bij aankomst in Thaiand naar een wisselkantoor kan om te wisselen naar Thaise Baht. Scheelt je weer de transactiekosten en de wisselkoers is beter. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 37 Thaise Baht (4-2023).

  • Koop geen simkaart op het vliegveld, maar ga hiervoor naar een 7-Eleven winkel. Vraag hier naar een simkaart van 150 Baht en je krijgt voor 30 dagen onbeperkt internet. In Thailand is het verplicht om de simkaart op naam te registreren, dus zul je de medewerker van de 7-Eleven eventjes je paspoort moeten geven.

  • Download de map van de regio waar je aan zal komen, zodat je zonder internet kan navigeren naar je ho(s)tel en de dichtstbijzijnde 7-Eleven winkel.

De 7-Eleven heeft ook tosti's die ze zelfs nog voor je warmen. Mijn favoriete ontbijt!


Aankomst in Thailand: Bangkok Suvarnabhumi Airport

Een heel groot deel van de reizen door Thailand zullen starten in Bangkok, waarbij je aan zal komen op het Internationale vliegveld Suvarnabhumi. Het andere, kleinere vliegveld, Don Mueang faciliteert veelal binnenlandse vluchten en vluchten naar enkele naastgelegen Aziatische landen.

 

Na het ophalen van je stempel en de bagage kun je aan de reis naar je accommodatie beginnen. Om in het centrum te komen kun je bijvoorbeeld de SkyTrain nemen die vanaf het vliegveld vertrekt, voor zo’n € 1,50 heb je hier al een kaartje voor. Vanaf de dichtstbijzijnde halte bij je accommodatie kun je eventueel nog een taxi nemen als het te ver lopen is.

 

Toch liever een taxi? Vraag altijd naar een taxi meter, anders zul je zonder twijfel te veel betalen. Let ook op dat je nog de tol moet betalen als je vanaf het vliegveld richting hartje Bangkok rijdt.


Cultuur & gewoonten

Als reiziger naar Thailand is het belangrijk om rekening te houden met de lokale cultuur en gewoonten. Hier zijn vijf culturele gewoonten in Thailand om in gedachten te houden:

1. Respect voor de koninklijke familie: Het is belangrijk om geen kritiek te uiten op de Thaise koninklijke familie, aangezien dit als beledigend en zelfs strafbaar kan worden beschouwd.

2. Begroeten met de Wai: De Wai, een traditionele Thaise begroeting met gevouwen handen en een lichte buiging, wordt gebruikt om respect te tonen aan ouderen, monniken, leraren en in formele situaties.

3. Gepaste kleding in religieuze plaatsen: Bedek je schouders en knieën bij het betreden van religieuze plaatsen zoals tempels, en verwijder je schoenen als teken van respect.

4. Gebruik van de rechterhand: In Thailand wordt de rechterhand beschouwd als schoon en beleefd, dus gebruik deze hand om dingen aan te nemen, te begroeten en te eten.

5. Respect voor lokale gebruiken en tradities: Toon respect en waardering voor de lokale cultuur, tradities, religie en gewoonten, en pas je aan aan de lokale manieren van doen, zelfs als ze anders zijn dan wat je gewend bent.


Scooter huren

De meest kostenefficiënte manier om in een stad van a naar b te reizen is met een scooter. Voor zo’n € 6,00 - € 11,00 per dag huur je al eentje, een volle tank kost in Thailand zo’n € 3,00. Je kunt prima met z’n tweetjes op een scooter. Zo heb je voor de waarde van een gemiddeld taxi ritje een volledige dag een scooter tot je beschikking.

 

In Thailand rijdt men aan de linkerkant van de weg, wat voor mij even wennen was aangezien ik natuurlijk gewend ben om aan te rechterkant te rijden. Het verkeer in Thailand kan chaotisch en onvoorspelbaar zijn, vooral in drukke steden zoals Bangkok. Verkeersregels worden niet altijd strikt nageleefd en er kunnen veel verkeersovertredingen voorkomen. Scooters, tuktuks en motorfietsen zijn veelvoorkomende vervoersmiddelen en kunnen roekeloos rijgedrag vertonen.

 

Officieel is een Internationaal motorrijbewijs nodig om op een scooter tot 50 cc te rijden in Thailand. De meest gebruikelijke scooters hebben een motorvermogen van 110cc – 125cc. Voor scooters met een motorvermogen boven de 50 cc is een Thais motorrijbewijs klasse A vereist. 

Het gebruik van een internationaal rijbewijs is in dat geval niet voldoende. Je bent dus niet verzekerd mocht je toch gaan rijden. Als je toch het risico wil nemen, let dan extra goed op. 

 

Uit ervaring heb ik geleerd van andere reizigers dat men er geen probleem van maakt als je een Internationaal Motorrijbewijs hebt als je op een 50+cc scooter rijdt. Het niet hebben hiervan zal je hoogstwaarschijnlijk een boete opleveren.


Reisroute beschikbaar in PDF!

Inclusief extra tips met betrekking tot de voorbereiding, hostels en meer.

Thailand 4 Weekse Reisroute
PDF – 10,4 MB 44 downloads

De reisroute!

Mocht je bijvoorbeeld maar 3 weken of 3,5 week hebben kun je een of twee plekken uit deze reisroute weglaten om het tot een realistische route te maken. Aan het einde van deze blog vind je de plekken overzichtelijk onder elkaar gezet met het aantal nachten, inclusief een suggestie voor een ietwat kortere reisroute.

Het beginpunt van de route: Bangkok!


Bestemming 1. Bangkok (3 nachten)

Om Bangkok te ontdekken heb je minimaal 2 volle dagen nodig, zo kun je enkele hoogtepunten van Thailands hoofdstad bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om 1 nacht te acclimatiseren en daarna meteen door te gaan, aangezien je naar verwachting toch nog terug gaat keren naar Bangkok voor je terugvlucht.

 

Bangkok is een bruisende stad die bekend staat om zijn levendige straten, bruisende markten, indrukwekkende tempels en heerlijk eten. Als een wereldstad met een rijke geschiedenis en cultuur, biedt Bangkok een unieke mix van oud en nieuw, waar oude tempels naast moderne wolkenkrabbers staan en traditionele markten naast luxueuze winkelcentra te vinden zijn. 


Bestemming 2. Chiang Mai (3-4 nachten)

Van Thailands grootste stad naar de op een na grootste stad. Chiang Mai is een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, adembenemende natuurlijke schoonheid en levendige cultuur. Van eeuwenoude tempels en een prachtig natuurgebied tot bruisende markten en heerlijk eten: Chiang Mai heeft alles om je zintuigen te prikkelen.

De reis naar Chiang Mai

Een 10 – 11 uur lange busreis over zo’n 675KM brengt je van Bangkok naar Chiang Mai. Om een volledige reisdag te besparen kun je het beste de nachtbus nemen. Deze vertrekt rond 20:00 / 21:00 en komt rond 06:30 – 07:30 aan. Tickets kun je online kopen via 12GoAsia, maar ook bij het busstation (Mochit) zelf. Ook bij je hostel kun je meestal wel een ticket kopen. Een ticket voor de Bangkok Busline kostte mij zo’n € 17,50 (594 Baht). Je hebt dan een comfortabele zit plek met een stoel die je naar achteren kunt doen.  

 

Je kunt ook de nachttrein nemen, al heb ik van veel reizigers gehoord dat deze al heel snel is volgeboekt.

Zien en doen in Chiang Mai

  • Tempels bezoeken
  • Naar het hoogste punt van Thailand
  • Kookcurus
  • Les Muay Thai
  • Op bezoek bij een olifantenopvangcentrum

Bestemming 3. Pai (3 nachten)

Pai, een klein bergstadje dat bekend staat om zijn culturele charme, ontspannen sfeer en prachtige natuurlijke landschappen. Pai heeft een relaxte en hippie-achtige sfeer, met een overvloed aan guesthouses, boetieks, cafés, restaurants en bars. Het is vooral populair onder reizigers die op zoek zijn naar een alternatieve en creatieve sfeer, maar ook zeker voor reizigers die graag van een feestje houden.

De reis naar Pai

De reis van Chiang Mai naar Pai is eentje die ik iedereen aanraad om per scooter af te leggen. Zo’n 130 KM rijden, waarvan ongeveer 80 KM over de prachtige route 1095. Hier wachten 762 bochten(combinaties) op je, als je zo nu en dan om je heen kijkt kun je meteen genieten van een prachtig uitzicht. Meer over deze prachtige rit lees je hier!

 

Mocht je maar 3 weken hebben zou ik Pai overslaan en een binnenlandse vlucht nemen naar het zuiden om hier nog zo’n 2 weken te kunnen spenderen.


Reisdag Noord-Zuid voor bestemming 4: Khao Sok (2 nachten)

Voor je in Khao Sok bent zul je minimaal een dag moeten uitrekken om van Noord naar Zuid-Thailand te reizen. Vanuit Pai reis je daarvoor eerst terug naar Chiang Mai, om vervolgens de keuze te maken tussen je vervoermiddel naar het zuiden:

  • Een nachtbus naar Bangkok om vervolgens een nachtbus richting Khao Sok (via Surat Thani) te nemen. Behoorlijk intense reis die je zo’n 2 dagen zal kosten.
  • Een vlucht naar Surat Thani, om vanuit hier met de Minivan van het vliegveld naar het centrum te gaan; waarna je daarna nog voor zo’n 2 uurtjes in een andere Minivan stapt richting Khao Sok.

 

Zelf vond ik de vlucht van Chiang Mai naar Surat Thani aan de dure kant, dus koos ik voor een nachtbus van Chiang Mai naar Bangkok om vanuit hier via Don Mueang Airport naar Surat Thani te vliegen. Als je te laat aankomt om nog naar Khao Sok te reizen zul je de nacht moeten doorbrengen in Surat Thani.

 

Khao Sok National Park

Het hoogtepunt van het Khao Sok National Park is het Cheow Lan meer. Het is een van de oudste en meest indrukwekkende regenwouden ter wereld. Het park is bezaaid met weelderige, groene bossen, torenhoge kalkstenen rotsen, kristalheldere rivieren en een overvloed aan exotische flora en fauna.


Bestemming 5: Khao Lak (3 nachten)

Khao Lak is een minder bekende bestemming in het zuiden van Thailand. Het is een plek waar veel resorts aan het strand te vinden zijn, maar voor de actieveling is het absoluut de moeite waard om vanuit hier de baai van Phang Nga te ontdekken. In deze regio kon ik nog minimaal 2 weken blijven met alle eilanden in de omgeving.

 

Maak vanuit Khao Lak bijvoorbeeld een dagtrip naar het drijvende eiland Koh Panyee, waar je op een van ’s werelds meest unieke plekken een balletje kan trappen.

De reis naar Khao Lak

Vanuit Khao Sok kun je in de Minivan stappen die in zo’n 1,5 uur naar Khao Lak brengt. Er zijn diverse ho(s)tels in Khao Sok waar je dit busticket kan kopen.  

 

Vanuit Khao Lak kun je ook een dagtrip maken naar het Khao Sok National Park. Mocht je bijvoorbeeld maar 3 weken hebben kun je hiermee je dagen in het zuiden van Thailand wat efficiënter plannen.


Bestemming 6: Krabi (3 nachten)

Op naar misschien wel het mooiste strand van Thailand: Railay Beach! Krabi is niet alleen de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan een van Thailand’s mooiste stranden, maar ligt ook gunstig voor het bezoeken van talloze eilanden. 

De reis naar Krabi

Goed om te weten: Krabi beschikt over een (internationaal) vliegveld. Je kan dus om tijd te winnen tijdens je reis door Thailand ervoor kiezen om vanuit het noorden een vlucht te nemen richting Krabi en hier aan je reis door het zuiden beginnen.

 

Vanuit Khao Lak is het maar een uurtje of 2 rijden in de Minivan naar Krabi. Mocht je naar Ao Nang, net buiten Krabi, willen gaan dan moet je rekenen op 30 minuten extra reistijd.

Naast Railay Beach kun je in Krabi onder andere naar:

  • Khao Ngon Nak Viewpoint
  • Tiger Cave
  • Wat Kaew Korawaram
  • (Weekend) Night Market
  • Diverse eilanden

Je kan ook ervoor kiezen om vanuit Chiang Mai naar Krabi te vliegen, en vanuit Krabi naar Khao Lak & Khao Sok te reizen. In dat geval zul je bestemming 4-6 andersom doen.


Bestemming 7: Koh Samui (2 nachten)

Het eerste échte eiland is meteen het 3e eiland qua oppervlakte: Koh Samui. Het eiland staat bekend om zijn witte zandstranden, kristalheldere wateren, palmbomen, grote overlappende stenen en levendige sfeer. Verder is het een ideale plek om kennis te maken met de Thaise cultuur in de vorm van een Muay Thai les of een kookcursus.

Aangezien het eilandhoppen niet extreem veel reistijd in beslag neemt vond ik een wat strakkere planning hier niet persé erg. Een volledige dag en een ochtend is voldoende om de hoogtepunten van het eiland te zien, waarbij je ook gerust nog even aan het strand kan relaxen.

De reis naar Koh Samui

Vanuit Krabi heb ik voor zo’n € 18,00 een combiticket gekocht voor de bus en ferry naar Koh Samui. Van Krabi naar de pier in Surat Thani is zo’n 2,5 – 3 uur, waarna je vervolgens nog een klein uurtje op de ferry zit.


Bestemming 8: Koh Phangan (2 nachten)

Op naar het feesteiland van Thailand! Als je naar de Full Moon Party wil gaan zul je goed moeten plannen, want de accommodaties zijn al snel uitverkocht en vragen vaak al een minimale verblijfsduur van 3 nachten. Ook als je niet wil feesten is er genoeg te zien en doen op het eiland.

 

Ga bijvoorbeeld naar het mooiste uitzichtpunt van het eiland en bezoek het verlaten waterpark om een indruk te krijgen van wat ooit een populaire activiteit was.

De reis naar Koh Phangan:

Vanuit Koh Samui is het ongeveer een uurtje met de ferry, tickets (zo’n € 8,00) kun je het beste 1 dag van tevoren bij de pier op Koh Samui halen.


Bestemming 9: Koh Tao (5 nachten)

Ontdek de prachtige onderwaterwereld van Thailand op Koh Tao (schildpad eiland). Het eiland is vrij klein en met de witte stranden en het kristalheldere water krijg je al snel het gevoel alsof je in een paradijs bent.

De reis naar Koh Tao:

Een klein uurtje met de ferry vanuit Koh Phangan brengt je naar Koh Tao, waar je meteen al talloze boten met duikuitrusting en luchtflessen zult zien in de haven. Het bootticket kostte me zo’n € 16,00.

 

Koh Tao is een populaire bestemming voor duikers vanwege de prachtige koraalriffen en het divers zeeleven. Er zijn talloze duikscholen op het eiland waar je kunt leren duiken of je duikvaardigheden kunt verbeteren. Snorkelen is ook een geweldige manier om de kleurrijke onderwaterwereld van Koh Tao te verkennen, met veel snorkelplekken toegankelijk vanaf het strand.

Fun fact: Koh Tao is een van de goedkoopste plekken ter wereld om je duikbrevet te halen.

 

3 weken Thailand kan absoluut genoeg zijn, maar als je 3 weken de tijd hebt is een 3-daagse duikcursus misschien wat veel van het goede. Je zou dan wat korter kunnen verblijven op Koh Tao, want als je niet gaat duiken is 5 nachten aan de hoge kant aangezien er verder niet heel veel te doen is.


Wat kost 4 weken Thailand?

4 weken Thailand (exclusief vlucht) zal je zo'n € 1.100 - € 1.350 per persoon kosten. Gemiddeld genomen was ik namelijk zo'n 40 tot 45 euro per dag kwijt. Dit gemiddelde omvatte transport van A naar B, activiteiten (zoals de Khao Sok tour en de kookcursus), eten, drinken en overnachting (hostel). Voor het duiken heb ik € 250,00 betaald.


Einde reis!

Voor je reis door Thailand eindigt is het aan te raden om nog 1 nacht in Bangkok te blijven. Vanuit Koh Tao is het namelijk een ruime 10 uur reizen voor je terug bent in de hoofdstad. Scheelt wat stress met eventuele vertragingen van de ferry / bus.


Een overzicht: 4 weken

  • Bangkok (3 nachten)
  • Chiang Mai (3 nachten)
  • Pai (3 nachten)
  • Reisdag noord-zuid (1-2 nachten)
  • Khao Sok (2 nachten)
  • Khao Lak (3 nachten)
  • Krabi (3 nachten)
  • Koh Samui (2 nachten)
  • Koh Phangan (2 nachten)
  • Koh Tao (5 nachten)

Totaal: 28 dagen

Een overzicht: 3 weken

  • Bangkok (3 nachten)
  • Chiang Mai (4 nachten)
  • Reisdag noord-zuid (1 nacht)
  • Khao Lak (4 nachten)
  • Krabi (3 nachten)
  • Koh Phangan (3 nachten)
  • Koh Tao (3 nachten)

Totaal: 21 dagen


Meer reisinspiratie?

Thailand is bijvoorbeeld goed te combineren met een bezoek aan het buurland Cambodja voor een bezoek aan de imposante tempels van Angkor Wat. Vanuit Bangkok kun je ook het vliegtuig nemen richting Hanoi, om het prachtige noorden van Vietnam te ontdekken, met de Hà Giang Loop als absoluut hoogtepunt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.