Prambanan: Uniek Hindoe-Javaans tempelcomplex!

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 18:00

Samen met de Borobudur vormt de Prambanan een van de hoofdredenen voor reizigers om Jogjakarta te bezoeken. De twee tempels zijn allebei de grootste in hun eigen categorie: Borobudur is ’s werelds grootste Boeddistische tempel, terwijl de Prambanan het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië is. Dit maken de tempels twee van de meest unieke plekken om te bezoeken tijdens je reis door Java.

 

Hieronder lees je meer over het bezoeken van de Prambanan, in dit artikel meer over de Borobudur.


Indonesisch grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex

Het Prambanan tempelcomplex, gebouwd in de 10e eeuw, is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië. De oorspronkelijke Prambanan tempel bestaat uit maar liefst 240 tempels, waar er helaas een groot deel van geruïneerd zijn als gevolg van een aardbeving in 2006.

 

Honderden jaren eerder werd het tempelcomplex onder de as bedolven, en net als de Borobudur pas rond de 19e eeuw herontdekt. Desondanks is wat overeind is blijven staan, en wat intussen al van het religieuze bouwwerk gerestaureerd is, een hele imposante vertoning.

Het Tempelcomplex bestaat uit de Prambanan tempel (Loro Jonggrang), de Sewu, Bubrah en Lumbung Tempel. De Prambanan tempel zelf bestaat uit drie zones; ten eerste de buitenste zone, ten tweede de middelste zone die honderden kleine tempels bevat, en ten derde de heiligste binnenste zone die acht hoofdtempels en eveneens acht kleine heiligdommen bevat.

 

De drie belangrijkste binnenste heiligdommen zijn versierd met reliëfs en gewijd aan de drie grote hindoe-goden: Brahma de Schepper, Vishnu de Bewaarder en Shiva de Vernietiger. De tempels en hun bijgebouwen vormen samen het Prambanan Archeologisch park.


Goed om te weten voor je bezoek


Kosten

In Indonesië is het onderscheid tussen lokale prijzen en ‘toeristische’ prijzen goed zichtbaar. Zo zichtbaar dat men zelfs aparte ‘toeristen’ loketten heeft bij de kassa’s. Het entreeticket voor toeristen (lees niet Indonesische bezoekers) kost 362.500 IDR, wat neerkomt op zo’n € 23,30.

Combineer je het met de Borobudur krijg je toegang tot beide tempels voor 652.500 IDR (€ 40). Hiermee bespaar je zo’n 72.500, wat neerkomt op ongeveer € 5,00. Het ticket is voor 2 dagen geldig, wat betekent dat je beide tempels niet op dezelfde dag hoeft te bezoeken.

 

Het ticket is inclusief een flesje water bij beide tempels, exclusief gids. Voor Javaanse standaarden zijn dit bovengemiddelde prijzen, maar het zijn twee imposante tempels die je nu eenmaal moet bezoeken als je in Jogjakarta bent. 

Ticket Kosten
Volwassen (niet Indonesisch) 362.500 IDR
Kinderen (3-10, niet Indonesisch) 217.500 IDR
Volwassenen (Indonesisch) 50.000 IDR
Kinderen (3-10, Indonesisch) 25.000 IDR

Prijslijst 2023 (VisitJawaTengah.com)


Waar ligt het Prambanan tempelcomplex?

Dit unieke tempelcomplex is gelegen op zo’n 19 kilometer vanuit Jogjakarta centrum. 19 kilometer klinkt niet als heel ver, maar voor Javaanse begrippen is het toch nog wel een stukje. Je doet er ongeveer 45 minuten over door het drukke verkeer en met name de stoplichten. Een taxi zal zo’n € 8 - € 13 kosten voor een enkele rit, waarbij je eenmaal in Jogjakarta Gojek kunt raadplegen voor de beste deal.

 

Het verkeer is overigens niet per se chaotisch. De wegen zijn breed genoeg, en als je op andere plekken in Azië al scooterervaring hebt opgedaan kun je ook in Java prima een scooter huren. Voor een scooter betaal je ongeveer 80.000 IDR – 100.000 IDR per dag (€ 5,30 - € 6,60). Een liter benzine kost slechts € 0,75.

 

Je zou ook nog met de bus kunnen gaan, wat meteen zonder twijfel de goedkoopste manier is om er te komen. Voor amper € 0,50 heb je al een busticket om vanuit Malioboro Street (bus 1A en 1B) naar de bushalte tegenover het tempelcomplex te gaan.  


Met georganiseerde tour?

Een andere optie is om met een georganiseerde tour zowel de Prambanan als de Borobodur in één dag te bezoeken. Hier zit een taxi (en bijna altijd ook een gids) bij inbegrepen. Persoonlijk vond ik deze tours behoorlijk prijzig (€ 40 - € 50 excl. tickets), waarbij je ook jezelf de vraag moet stellen hoe flexibel je bij de tempels bent. Je kunt je bezoek niet plannen qua tijd, dus kan het zomaar zijn dat het bij de ene tempel wat drukker is en je hier vervolgens niet alles kan zien of fotograferen wat je vooraf had gedacht.


Met of zonder gids?

Het makkelijkste is dus om de tempels op eigen houtje te bezoeken, alleen heb je dan niet de luxe om over een gids te beschikken. Geen zorgen, want deze kun je bij de ingang van het tempelcomplex vinden.

 

Tip: voorkom gedoe en maak een duidelijke prijsafspraak met de gids. Zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan.


Openingstijden

Dagelijks van 06:30 tot 18:00, waarbij de entreepoorten sluiten om 17:00. Je hebt zo’n 2 uurtjes nodig om op je gemak het tempelcomplex te kunnen ontdekken, waarbij je de afstanden tussen de tempels onderling prima kunt lopen. Vaak zijn het maar een paar minuutjes, alleen als je richting de uitgang wil vanuit de laatste tempel is het iets langer (10 minuutjes) lopen. Mocht je toch voor het gemak willen gaan, er rijden shuttels die je tegen betaling van tempel a naar tempel b kunnen brengen.

Een kleine impressie van enkele van de andere tempels!


Beste tijdstip om de Prambanan te bezoeken?

Ofwel vroeg in de ochtend om zowel de drukte als de hitte voor te zijn, ofwel laat in de middag. Kanttekening is wel dat in de namiddag nog voldoende lokale toeristen zijn, het is een populaire gelegenheid voor scholen om te bezoeken met hun leerlingen.

 

Toen ik zelf het tempelcomplex op een zaterdag in de namiddag bezocht waren er talloze kinderen, welke stuk voor stuk maar wat graag op de foto wilden. Rond 16:30 was het daarentegen een stuk rustiger, en om 17:00 was ik de enige die nog bij de diverse andere tempels te vinden was, wat een rust!

De Prambanan mag dan wel de blikvanger zijn, de andere tempels zijn ook heel imposant!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.