Reisroute Vietnam (28 dagen) - mijn ervaringen & tips!

Gepubliceerd op 26 januari 2023 om 10:31

Vietnam, een land dat bekend staat om prachtige landschappen, een indrukwekkende historie, een heerlijke lokale keuken, vriendelijke bevolking en bovenal de toegankelijkheid voor reizigers. Doordat het land redelijk smal is en een S-vorm heeft is de gemiddelde route redelijk vastgesteld, waarbij je met name in midden Vietnam diverse keuzes hebt.

 

In deze blog de route die ik heb afgelegd, meer informatie over de benodigde voorbereiding en enkele praktische tips. Per bestemming heb ik een uitgebreidere blog gemaakt, deze kun je voor meer informatie raadplegen.


Inhoud

  1. Reistijd
  2. Voorbereiding
  3. Route

Beste reistijd Vietnam

Elke periode heeft zijn voor- en nadelen. Ga je bijvoorbeeld zoals ik in de wintermaanden? Dan is het een stuk koeler, heb je in midden Vietnam regen, maar zijn er ook minder toeristen. De rijstvelden zijn echter niet zo mooi omdat ze al geoogst zijn. Ga je in de zomermaanden? Dan is het zowel een stuk drukker als warmer. Maart-april zijn misschien wel de beste maanden, dan wordt het een stukje warmer, komen de rijstvelden weer tot bloei en zit je nog steeds niet in de zomerdrukte. In het zuiden kan dit dan weer lijden tot té hoge temperaturen.


Voorbereiding

Een visum is benodigd om Vietnam in te mogen. Ik heb een 30-daags toeristenvisum op de officiële website van de Vietnamese overheid aangevraagd. Upload hier een recente pasfoto (max. 6 maanden oud), een foto van je paspoort en vul de benodigde gegevens in. Het visum kost zo’n € 25,00, waarbij je binnen enkele dagen hoort of het goedgekeurd is.

 

Wees er tijdig bij, want ik heb vele verhalen gehoord van mensen die te laat waren en dus op het vliegveld of elders aan een grenspost moesten wachten.


Tips

  • Voor vertrek pinnen (idealiter in biljetten van € 50 of hoger), zodat je bij aankomst in Vietnam naar een wisselkantoor kan om te wisselen naar Vietnamese Dong. Scheelt je weer de transactiekosten en de wisselkoers is beter. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 25.000 Dong (12-2022).
  • Koop geen simkaart op het vliegveld, maar ga in het centrum naar een simkaart winkel: Viettel is een van de bekendste providers en heeft diverse winkels. 30 dagen lang 2 GB data per dag voor 250.000 Vietnamese Dong (+/- € 10,00).
  • Download de map van de regio waar je aan zal komen, zodat je zonder internet kan navigeren naar je ho(s)tel en de Viettel winkel.
  • Installeer Grab op je telefoon. Als je met de taxi naar je ho(s)tel wil kun je eventueel met de wifi van luchthaven een taxi boeken. Er zullen ongetwijfeld veel mensen naar je toekomen voor taxi's en die kan je best gebruiken, maar dan heb je in ieder geval een goede indicatie voor de prijs.
  • Pinnen? Zoek een automaat van MB Bank. Hier kun je in 1 keer 5 Miljoen Vietnamese Dong (€ 200,00) opnemen, wat het meeste is in Vietnam.

Aankomst in Vietnam - Nội Bài International Airport (Hanoi)

De meesten zullen hun route beginnen in een van de 2 grootste steden: Hanoi of Saigon en komen hier per vliegtuig aan. Backpackers die langer op reis zijn kunnen vanuit Laos met de bus naar Hanoi of naar een andere plek in het midden van Vietnam reizen. Vanuit Cambodja is het gebruikelijk om vanuit de hoofdstad Pnomh Penh richting Saigon (Ho Chi Minh Stad) te reizen. Zelf kwam ik in Hanoi op Nội Bài International Airport aan.

 

Georganiseerde chaos is het eerste dat in me opkomt een paar uurtjes na geland te zijn op Nội Bài InternationalAirport. Het vliegveld is behoorlijk groot, maar lijkt nog niet helemaal ingericht te zijn op het groeiende toerisme van de afgelopen jaren.

Na met een bus van het vliegtuig naar de aankomsthal te zijn gebracht wacht je een (lange) rij richting paspoortcontrole. Na je stempel te hebben opgehaald volgt een nieuw avontuur: de bagage ophalen. Er zijn 6 bagagebanden, waardoor de bagage van meerdere vluchten gecombineerd moet worden. Soms is het hebben van een AirTag dan geen overbodige luxe voor je ruimbagage, mocht je even moeten wachten dan weet je in ieder geval dat je bagage niet kwijtgeraakt is.

 

Ik had het geluk de bagageband te mogen delen met een vlucht uit Japan, nog nooit zoveel dozen voorbij zien komen op een bagageband. Na 1,5 uur wachten kwam een einde aan de stroom dozen en kwam er eindelijk een backpack. Hopelijk heb je zelf meer geluk tijdens je reis!


Cultuur & gewoonten

Enkele tips na mijn ervaringen tijdens het bezoek aan Vietnam:

  • Als je iets krijgt van ouderen, neem dit dan met twee handen aan. Op deze manier toon je dankbaarheid en respect.
  • Wijzen is een teken van disrespect, niet doen dus.
  • Houd je rijstkom vast tijdens het eten bij een familie en verspil zo min mogelijk eten. Er zijn namelijk nog voldoende gezinnen in Vietnam die niet genoeg eten hebben, dus wordt het als verspilling gezien als je niet alles dat je hebt opgeschept opeet.
  • De armoede raakt ook kinderen, dus zul je zo nu en dan kinderen tegenkomen die je iets willen verkopen of bedelen om geld. Geef ze geen geld en koop niets, want dit maakt het alleen maar erger. Hoe goed je bedoelingen ook zijn, deze kinderen horen naar school te gaan. Door ze geld te geven stimuleer je ze om door te gaan met verkopen/bedelen.
  • Wees voorbereid op heel veel (toeterende) scooters. Voelt in het begin misschien als een cultuurshock (had ik ook), maar je went er vanzelf aan.

Scooter huren

De meest kostenefficiënte manier om in een stad van a naar b te reizen is met een scooter. Voor zo’n € 4,00 - € 6,00 per dag huur je al eentje, een volle tank kost zo’n € 3,00. Je kunt prima met z’n tweetjes op een scooter. Zo heb je voor de waarde van een gemiddeld taxi ritje een volledige dag een scooter tot je beschikking.

 

Wat betreft de Vietnamese verkeersregels: kijk niet gek op als scooters door rood rijden of een bocht afsnijden, heel gebruikelijk. Doe zelf mee met het toeteren om je aanwezigheid kenbaar te maken aan de weggebruikers. Zo voorkom je mogelijk onveilige situaties. Een voordeel: zodra je buiten het centrum van een plek bent is het vaak al een stuk comfortabeler rijden, scheelt weer.


De route (noord-zuid)

Per bestemming is een apart artikel uitgewerkt (m.u.v. Saigon) met extra informatie en tips.


Afhankelijk van hoe laat je ongeveer in Hanoi aankomt kun je bepalen om hier 2, dan wel 3 nachten te verblijven. Ik vond het zelf prima om 1,5 dag te spenderen in het oude stadscentrum om de diverse hoogtepunten te zien. Omdat het zo druk en chaotisch is zul je blij zijn dat je na 2-3 nachten de rust kan opzoeken in het noorden.

 

Hoogtepunten in Hanoi:

  • Train Street (let op, niet meer volledig toegankelijk voor toeristen)
  • Long Bien Spoorbrug
  • Joseph Kathedraal
  • Ngoc Son Temple
  • Trấn Quốc Pagoda
  • Gevangenismuseum
  • Vrouwenmuseum
  • Standbeeld van de bevrijder Ho Chi Minh

 

Verblijf: Rising Dragon Estate Hotel (gekozen om even bij te komen na een lange reis, 7,5/10).

 

Lokale keuken:

  • Phó Bo (noedelsoep met bief)
  • Bun Cha
  • Egg Coffee

Een busreis met de Sapa Express brengt je in zo’n 6,5 uur van Hanoi naar het noordelijke bergstadje Sapa. Hier kun je kiezen om een (meerdaagse) trekking te doen door de rijstvelden of om de rijstvelden op eigen houtje te ontdekken met een scooter.

 

Hoe mooi de rijstvelden zullen zijn hangt af van het seizoen waarin je zal reizen. In de winter is het rustiger, maar tevens ook een stuk kouder/ mistiger. De rijstvelden staan dan vol modder en de uitzichten zijn niet altijd even spectaculair als je misschien op Google zou zijn. Daarvoor is maart/april of september bijvoorbeeld beter.

 

Homestay

Wat daarentegen wel speciaal is aan Sapa is dat er in het gebergte diverse etnische minderheidsgroepen wonen. Om meer te leren over hun dagelijks leven besloot ik een homestay te boeken bij een gezin uit de Hmong minderheid. Een hele interessante culturele ervaring!

 

Als je bijvoorbeeld maar 3 weken hebt in plaats van 4 zou je Sapa over kunnen slaan en dan alleen de Hà Giang Loop doen. Hier kom je ook langs enkele rijstvelden.

 

Verblijf: Hmong House Sapa

Reis: 6,5 uur vanuit Hanoi (Sapa Express)


De Hà Giang Loop is een meerdaagse route door de bergen van de noordoostelijke regio van Vietnam. Voor mij was de 4-daagse Hà Giang loop het hoogtepunt van de reis door Vietnam. Rijden door de bergen, genietend van de meest prachtige uitzichten. Het mooiste van alles is dat de uitzichten met de dag nog mooier worden, dus onthoudt: “Er wacht altijd een mooier uitzicht.” Het gevoel dat je ervaart door op 2 wielen door deze prachtige landschappen te rijden is bijna niet te omschrijven.

 

Voor scooter en motorliefhebbers is de route met heel veel mooie bochten combinaties al helemaal eentje om je vingers bij af te likken. Praktische tips over het vervoermiddel en info over de Hà Giang Loop die essentieel is ter voorbereiding op dit avontuur!

 

Verblijf: Hong Hao Hostel (1 nacht, andere nachten in de stopplekken geboekt)

Reis: 7 uur vanuit Sapa (mini limousine busje)


De lijmstenen rotsen van Ha Long Bay, gelegen in de Golf van Tonkin zijn een meer dan waardig wereldwonder en een van de redenen waarom toeristen richting Vietnam reizen. In totaal liggen er zo’n 1.600 kalkstenen eilandjes die de meest prachtige uitzichten opleveren vanuit nagenoeg iedere hoek. Een landschap dat niet voor niets benoemd is tot UNESCO werelderfgoed.

 

In de baai van Ha Long liggen de meeste cruiseschepen, aangezien dit voor meerdaagse trips vanuit bijvoorbeeld Hanoi de meest ideale locatie is. Deze drukte vermijden kan door op het eiland Cat Ba te verblijven en vanuit hier een eendaagse boottour te doen. Je vertrekt vroeg in de ochtend en keert meestal rond 17:00 – 18:00 terug.

 

Je gaat dan via de baaien van Lan Ha (die heel veel weg hebben van Ha Long) richting de zuidelijkste baaien van Ha Long. Op deze route zijn veel minder cruiseschepen te vinden. Ideaal om de drukte te mijden en in wat meer rust te genieten van de prachtige uitzichten.

 

Verblijf: Secret Garden Hostel (geen goede ervaring gehad)

Reis: 11,5 uur met de sleeperbus vanuit Hà Giang


Jezelf in de landschappen van een gemiddelde Conimex reclame omgeven? Zolang het niet regenachtig/ mistig is dan kan het op het platteland van Vietnam in de nabije omgeving rondom de stad Ninh Binh. De rotsformaties steken hoog uit boven het platteland en zijn in het rijstvelden seizoen omgeven door prachtige groene rijstvelden. Op deze manier heeft het wel wat weg van Ha Long Bay, maar dan op het land!

 

Doen:

  • Scooter huren en langs het platteland toeren
  • Hang Mua Viewpoint
  • Bich Dong Pagoda
  • Tempelcomplex Bai Dinh
  • Boottocht

 

Verblijf: Banana Tree Hostel

Reis: 5,5 uur met de bus vanuit Cat Ba


Een keizerlijk stadje dat een belangrijke rol speelde tijdens de vreselijke Amerikaanse oorlog in de jaren 70: Hue. De blikvanger van Hue is de keizerlijke stad, maar er is ook meer te leren over de oorlog met de Amerikanen. Iets dat ik iedereen absoluut zou aanraden om een beter beeld te kunnen vormen over hoe het land zich ontwikkeld heeft de afgelopen jaren. Ik heb hiermee namelijk veel meer respect gekregen voor het land en de lokale bevolking.

 

DMZ Tour

Tijdens de DMZ tour ga je onder andere naar de Gedemilitariseerde Zone waar geen oorlog mocht worden gevoerd: de grens tussen noord en zuid Vietnam. Je moet een gehele dag ervoor uittrekken, de tour duurt namelijk ongeveer van 07:30 tot 18:30. Voor mij was het deze dag meer dan waard. Een absolute aanrader om meer te leren over de oorlog tussen het voormalig Communistische noorden en het voormalig Kapitalistische zuiden. Op deze manier is mijn respect voor de Vietnamese bevolking alsmaar gegroeid.

 

Andere hoogtepunten in Hue:

  • Verlaten waterpark
  • De Keizerlijke stad (Citadel)
  • Wandel door het wijkje Thuy Xuan en geniet van de eenheid die de kleuren in de winkeltjes uitstralen
  • Tombes en tempels bezoeken
  • Ontdek de gekte op de Dong Ba Markt

 

Verblijf: Amy 2 Hostel

Reis: +/- 12 uur met de sleeperbus vanuit Ninh Binh


De stad die door UNESCO erkend is voor op de werelderfgoed lijst: Hội An. Na mijn bezoek aan dit prachtige stadje begrijp ik maar wat goed waarom; evenals de veelgehoorde zin: “Ik kan hier zo nog een paar dagen langer blijven!”

 

Wat je onder andere kunt doen:

  • Kookles (ik heb ‘m bij Bay Mau Eco Cooking gedaan)
  • Boottocht (inclusief wenskaars)
  • Oude stadscentrum
  • Kleding op maat laten maken
  • Het lekkerste broodje bành mi eten bij bành mi phuong
  • Wandelen over de night market
  • Op z’n Nederlands een fiets huren en bijvoorbeeld naar Thanh ha pottery village.

 

Hai Van Pass

Of je nu van Hội An naar Hue reist of andersom: de Hai Van Pass mag je zeker niet missen. Een route met de scooter van zo’n 160KM langs diverse hoogtepunten en als kers op de taart een +/- 30 minuten lange route door de bergen met uitzichten op de kustlijn. Een door Topgear aanbevolen route! Het makkelijkste is zelf rijden en je spullen per bus te laten vervoeren, maar achterop bij een Easyrider kan natuurlijk ook. Zelf rijden kan via Style Motorbikes, zij zorgen voor het vervoer van je bagage.

 

Verblijf: Backhome Hotel & Bar

Reis: +/- 5 uur met de scooter via de Hai Van Pass

 

Lokale keuken:

  • Mi Quang: Noedels uit eigen provincie, heerlijk!

Da Lat ligt zo’n 1500 meter boven zeeniveau en is de hoofdstad van de provincie Lam Dong, gelegen in de zuidelijk-centrale hooglanden van Vietnam. Het staat bekend om de diverse watervallen, maar ook om aparte architectuur. Een ideale tussenstop op je reis door Vietnam, want je kunt er prima 2 dagen besteden voor je bijvoorbeeld noordelijk reist richting Hội An of naar het zuiden gaat om Mūi Né of Saigon te bezoeken.

 

7 dingen om te doen in Da Lat

  • Scooter huren
  • Night Market
  • Clay Tunnel
  • Watervallen bezoeken!
  • Crazy House
  • Magische meer
  • Maze Bar

 

Verblijf: Tigon Hostel

Reis: 15 uur met de sleeperbus vanuit Hoi An.


Mūi Né, een badplaats in het zuiden van Vietnam die bekend staat om de zandduinen. Een ideale stop op je route door Vietnam om even wat meer te relaxen aan het strand. Of je nu net begint aan je reis door Vietnam of bijna klaar bent met de route, Mūi Né is een prima plek om 2-3 dagen te verblijven.

 

De blikvanger(s) van Mūi Né zijn de witte en de rode zandduinen. Waan je voor even in de Sahara door niets anders dan zand om je heen. Althans, dat is wat men online erover schrijft. In werkelijkheid vond ik het iets te mooi aangeprezen in vergelijking met de realiteit.

 

En verder

  • Relaxen aan het strand
  • Kitesurfen
  • Vissersdorp bekijken
  • Zonsopgang en zonsondergang

 

Verblijf: iHome Backpackers Resort

Reis: 6 uur met de bus vanuit Da Lat


Bestemming 10. Saigon (2 nachten)

De reis door Vietnam zal eindigen in de grote, chaotische zuidelijke stad Saigon (Ho Chi Minh Stad). Je zult meteen het contrast met de rest van Vietnam zien, want het is een stuk moderner en je ziet veel hoogbouw. Ik vond 2 nachten hier prima. Aangezien ik al veel van de oorlog had geleerd dan ook de Cu Chi Tunnels overgeslagen. Dit scheelt je weer een halve dag die je in het centrum kunt gebruiken.

 

Mogelijkheden:

  • War Remnants Museum (eventueel inclusief Cu Chi Tunnels)
  • Ervaar de drukte en chaos op Bui Vien Walking Street
  • Ga naar de grote lokale markt om je laatste souvenirs te scoren
  • Wandel door de stad en geniet van de chaos met alle scooters
  • Eet een complete maaltijd als je een bành mi besteld mij bành mi Huynh Hoa
  • Streetfood, waarbij gebroken rijst een lokale specialiteit is die op veel plekken geserveerd wordt.
  • Onafhankelijkheidspaleis
  • Geniet van de uitzichten in een Skybar

 

Verblijf: City Backpackers Hostel

Reis: 6 uur met de bus vanuit Mūi Né


Zuid-Noord

Je kan er ook voor kiezen om in het zuiden te beginnen en richting het noorden te reizen. Mijn voorkeur blijft bij noord-zuid, aangezien de natuur in het noorden ongeëvenaard is tegenover die in het zuiden.

 

Opties

Deze route is slechts een illustratie van de talloze opties die je hebt. In een tijdsbestek van maximaal 30 dagen moet je keuzes maken, tenzij je meer tijd gaat nemen door tussendoor de grens met Laos over te steken om vervolgens met een nieuw visa terug te keren.

 

In het noorden zou ik bijvoorbeeld graag nog naar de grootste watervallen van Vietnam willen gaan, maar dit ligt helaas te zeer uit de richting voor een 30-daagse route. In het midden van Vietnam zijn Phong Na, Da Nang, Nha Trang nog bijvoorbeeld opties die je kunt overwegen; terwijl veel eilandliefhebbers in het zuiden de zon kunnen opzoeken op het eiland Phu Quoc.

 

Veel succes met het uitstippelen van je route!

 

Kevin

Meer informatie voor je reis naar Vietnam!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.