Roadtrip Zwitserland - een route voor 7-21 dagen

Gepubliceerd op 3 januari 2024 om 18:00

Zwitserland, een land dat bekend staat om zijn prachtige landschappen, waar adembenemende natuur en outdooravonturen op je wachten. Ik ben twee keer in Zwitserland geweest (allebei in 2023) en zou graag nog een keer teruggaan. Op basis van mijn ervaringen heb ik een route uitgestippeld voor een unieke roadtrip door de prachtige Zwitserse landschappen.

 

Dit reisschema kan worden aangepast aan jouw reisplannen: van 7 tot 21 dagen. Als je 7 dagen wilt gaan, kun je het beste in één gebied blijven zodat je geen dag 'verliest' omdat je meerdere uren moet reizen om in een nieuwe regio te komen.

 

Een tip vooraf!

Hou rekening met regenachtige dagen en probeer daarom wat flexibeler te zijn met je reisschema!

Ik vond het zelf fijn om wat flexibeler te zijn met het reisschema, omdat het weer in de bergen niet altijd goed is en een te strak schema ervoor kan zorgen dat je sommige plekken mist als er een paar regenachtige dagen zijn. Als je gaat kamperen kun je vaak nog vrij kort voor aankomst (behalve in de zomervakantie) je plekje reserveren.


Praktische informatie

Altijd fijn om vooraf rekening mee te houden voor je bezoek aan Zwitserland!

 

Vignet

Reis je met de auto naar Zwitserland? Weet dat je een vignet nodig hebt om op de snelwegen in Zwitserland te mogen rijden. Dit kost je ongeveer € 45 en is het hele kalenderjaar geldig. Ik kocht de mijne bij de ANWB-winkel en de medewerker raadde me aan om het bonnetje ook te bewaren, voor het geval dat. Gezien al hun tunnels kan ik me zeker voorstellen waarom ze ons laten betalen om op hun snelwegen te rijden, met de Gotthardtunnel (16KM) als beste voorbeeld.

 

De tunnels zijn erg praktisch en maken het gemakkelijker om van plaats a naar plaats b te gaan, maar de bergpassen die vóór de tunnels werden gebruikt zijn ook de moeite waard om te verkennen!

San Bernardino Pass - Zwitserland (Woltotravel.com)

Tunnel of bergpas?


Munteenheid

Zwitserland gebruikt de Zwitserse frank (CHF) als primaire munteenheid. Er zijn plaatsen die euro's accepteren (in contanten - meestal alleen met briefjes van 20 of 50), maar wees je ervan bewust dat die plaatsen hun eigen 'wisselkoers' creëren en je daardoor dus omgerekend meer betaalt.

 

Vergeleken met de buurlanden is Zwitserland vrij duur, al hoeft je dat echter zeker niet tegen te houden. Als je gaat kamperen kun je zowel op accommodatie als op (dagelijks) uiteten in restaurants besparen. En met een beetje geluk kun je zelfs midden in de Alpen kamperen. Wat wil je nog meer?


Swiss Travel Pass

Als je Zwitserland niet met de auto bezoekt, kun je de Swiss Travel Pass overwegen. Je zult je misschien overweldigd voelen bij het zien van de prijstabel. Maar gezien de kosten van het openbaar vervoer in Zwitserland kan het de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld: een enkele reis van Zürich naar Lauterbrunnen kost je ongeveer € 75.

 

Als je een Swiss Travel Pass koopt, kun je niet alleen 'onbeperkt' reizen, maar krijg je ook tot 50% korting op excursies in de bergen, gratis toegang tot musea en nog veel meer. Je kunt hier meer lezen over de Swiss Travel Pass.


Beste tijd om Zwitserland te bezoeken?

Ik ben in juni en september geweest, omdat ik niet zo van het skiën of snowboarden ben. Daarom zou mijn beste tijd om Zwitserland te bezoeken perfect tussen juni en eind september liggen. Houd er rekening mee dat er begin juni nog wat sneeuw/ijs smelt en bergmeren op grotere hoogte nog bevroren kunnen zijn.

 

Dit was voor mij het geval bij het verkennen van de Bachalpsee, die je beter in juli kunt bekijken. Temperaturen tussen juni en september zijn ook het meest geschikt als je je tent meeneemt en wilt gaan kamperen. Juli en augustus zijn (uiteraard) de drukste maanden, dus als je besluit om in die periode te gaan, kun je beter vroeg beginnen om de drukte voor te zijn.

 

Bachalpsee - Zwitserland (Woltotravel.com)

Bachalpsee, begin juni (2.265 m hoogte)

Lake Brienz - Zwitserland (Woltotravel.com)

Lake Brienz, begin juni (564 m hoogte)


De roadtrip!

De route kan worden aangepast aan je reisplannen: van 7 tot 21 dagen. Het omvat drie prachtige kantons van Zwitserland, met prachtige bergmeren, de vallei van de watervallen, wandeltochten en een aantal betoverende valleien en bergpassen. 


Dag 1. Aankomst in Zwitserland

Afhankelijk van je reismethode kun je kiezen waar je wilt verblijven. Kom je met het vliegtuig en huur je een auto? Dan heb je wat flexibiliteit om te kiezen waar je wilt verblijven, want je bent er waarschijnlijk iets sneller dan wanneer je de trein neemt.


Bestemming nummer één: Berner Oberland (3-4 nachten)

Zelf reisde ik met de auto en vond ik een geweldige kampeerplek in het prachtige Lauterbrunnen; met uitzicht op de watervallen vanuit mijn tent. Als je niet gaat kamperen zijn de overnachtingsmogelijkheden in Lauterbrunnen vrij beperkt, Interlaken is dan een goed alternatief. In de winter is Interlaken een populaire plaats voor mensen die gaan skiën.

 

Je zult waarschijnlijk moe zijn na een dag reizen, dus ontspan en maak een wandeling in de vallei van de watervallen.


Dag 2. - Dag 5. Berner Oberland verkennen

Ik zal hier geen reisschema per dag van maken, omdat ik zelf altijd graag flexibel ben met het plannen van mijn reis. In 3 dagen het gebied rond Lauterbrunnen verkennen kan ik je het volgende aanbevelen.

 

P.S. Als je een drone bij je hebt, zijn deze plekken ook perfect om wat vogelperspectieven te krijgen van de Zwitserse natuur!


Lauterbrunnen Vallei

Verken de vallei via een van de wandelroutes en ervaar waar de vallei haar bijnaam (vallei van de 72 watervallen) aan te danken heeft. De bekendste van alle 72 watervallen is zonder twijfel de Staubbach waterval. Naast de watervallen kun je ook adrenalinerijke activiteiten ondernemen of een wandelroute volgen.

 


Oeschinensee (€): Een must in de omgeving!

De Oeschinensee ligt op een hoogte van ongeveer 1.578 meter boven zeeniveau. Zoals je misschien al hebt geraden, moet je daarvoor wel wat wandelen! Met een kabelbaan kom je al ver, maar voor het beste uitzicht moet je zeker kilometers maken.

 

Het glinsterende turquoise water weerspiegelt de torenhoge bergtoppen en het weelderige groen rond het meer, wat een perfect plaatje oplevert.

Bachalpsee (€€)

Misschien bezocht ik de Bachalpsee op het verkeerde moment van het jaar, want de omgeving was nog in de overgang van de winter. Het meer was daarom nog bevroren en de helft van het landschap was nog bedekt met sneeuw.

 

De prachtige achtergrond van de bergen en de traditionele houten dorpjes in het gras - begeleid door de typische Alpenkoe met rinkelende bellen - zorgden voor een gave ervaring.


Voor een ontspannende middagduik na een actieve ochtend
Lake Brienz is met zijn kristalheldere turquoise water, weelderige omringende bossen en majestueuze bergen een prachtige plek om te relaxen!


Dag 6. - Dag 11. Ontdek Graübunden

Op de 5e dag is het tijd om van Lauterbrunnen naar Graübunden te reizen. In voor een bergpas als je naar de regio Graübunden reist? Het ligt niet meer in het Berner Oberland, maar de Furka Pass is zeker een omweg waard!

 

Zelf verbleef ik in Carrera op de (enige) camping en zat ik nagenoeg naast de Rheinschlucht, een van de hoogtepunten uit de regio. In Graübunden kan ik je van harte aanraden om deze plekken aan je lijstje toe te voegen:


De Saxer Lücke staat vooral bekend om het adembenemende uitzicht op het uitzichtpunt Saxer Lücke. Vanuit hier geniet je van de majestueuze pieken, diepe dalen en ongerepte wildernis die kenmerkend zijn voor het Alpstein-gebergte.

 

Eenmaal boven met de gondel zul je ook een hotel aantreffen, dus weet dat je hier ook kunt overnachten als je bijvoorbeeld de zonsopkomst wil bekijken bij het uitzichtpunt.

Saxer Lücke - Zwitserland (Woltotravel.com)

Ook wel bekend als de 'Grand Canyon van Zwitserland'! De kloof strekt zich uit langs de loop van de Rijn tussen de steden Ilanz en Reichenau en biedt een prachtige torenhoge kliffen, rotsformaties en de krachtige stroming van de rivier.

 

In de Rheinschlucht kun je kajakken, wandelen langs de kloof, uitkijkpunten bezoeken voor een uniek perspectief en een unieke treinreis door de schilderachtige landschappen ervaren.

Rheinschlucht - Zwitserland (Woltotravel.com)

Landwasser Viadukt

Nog zo'n uniek stukje Zwitserse architectuur! Met zijn ontzagwekkende achtergrond van bergen, dichte bossen en de schilderachtige rivier de Landwasser vormt het viaduct een prachtig decor voor fotografieliefhebbers. Leg de perfecte foto vast terwijl de RhB-treinen sierlijk over het viaduct rijden en zo een dynamisch en onvergetelijk beeld creëren.


Cauma- & Crestasee: Twee prachtige meren die je kunt combineren!

De Crestasee, met zijn kristalheldere turquoise water en idyllische omgeving, biedt een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Het ligt op 844 meter boven zeeniveau en je kunt er vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats binnen 15-20 minuten komen. Halverwege de wandeling kom je bij een kruispunt en vanaf daar is het ongeveer 60-70 minuten voordat je bij de Caumasee bent.

 

Je kunt je gemakkelijk een dag vermaken aan het meer met je vrienden/familie, terwijl je zwemt en ontspant of een wandeling maakt door het weelderige bos. Voor culinaire liefhebbers is er ook een restaurant in Caumasee om te genieten van de Zwitserse keuken.


Tectonic Arena Sardona

De Tectonic Arena Sardona varieert in hoogte van ongeveer 1.000 meter tot meer dan 3.000 meter boven zeeniveau en omvat een uitgestrekt en divers landschap.

 

Het kost zeker wat moeite om het gebied te verkennen, maar als je eenmaal bij de Tectonic Arena Sardona bent aangekomen wacht een prachtig landschap op je. Geniet van het adembenemende uitzicht op de rotsformaties van dit gebied en pak je camera om wat herinneringen vast te leggen.


Dag 12. - Dag 15. Ontdek Ticino, het Italiaans sprekende kanton!

Ticino is een fascinerende mix van alpine schoonheid. Het Italiaans sprekende kanton van Zwitserland herbergt prachtige valleien en bergpassen, maar je kan ook de grootste stad van het kanton, Lugano, bezoeken.

 

(1) San Bernardino Pass

De San Bernardino Pass wordt gekenmerkt door talloze haarspeldbochten en biedt een schilderachtig rijavontuur. De reis over de San Bernardino Pass is een hele belevenis. Tijdens je klim word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op Lake Moesola en het pittoreske stadje San Bernardino.

 

(2) Splügen Pass

Deze past misschien niet in de beschrijving, want hij ligt in het kanton Graübunden, maar ik vond het doenbaar om hem te bezoeken toen ik in Ticino was. Je stijgt in totaal 650 meter (gemiddeld 7,4%). De bochtige weg, geflankeerd door torenhoge bergtoppen, geeft je het gevoel door een wonderland te rijden. Er zijn talloze haarspeldbochten, die zorgen voor dat epische bergpasgevoel.


Twee prachtige Valleien!

Valle Verzasca

Als je door de vallei rijdt, voelt het alsof je teruggaat in de tijd, met traditionele dorpjes ver weg van het stadsleven. Het is zeker een van de topplekken om te bezoeken in Zwitserland!

Wist je dat de openingsscène van de James Bond-film 'GoldenEye' in deze vallei is opgenomen?

Valle Maggia

Valle Maggia ligt verscholen in de omgeving van de Zwitserse Alpen en getuigt van de grootsheid van de natuur en de rijke cultuur van de regio Ticino.

Het absolute hoogtepunt van deze prachtige vallei is de Foroglio Waterval!


Bonus!

Het voordeel van een roadtrip is natuurlijk dat je aangenaam verrast kan worden door de landschappen terwijl je aan het rijden bent. Zo kwam ik bijvoorbeeld deze kerk en een leuk hutje tegen op unieke locaties!

 


Dat was 'm dan!

Ik kan niet echt meer advies geven dan waar ik zelf ben geweest, maar ik kan wel een aantal plekken delen die ik graag zou willen zien (en natuurlijk vastleggen met mijn drone).

  • Zermatt (& Matterhorn - een van de hoogste bergen in de Alpen!)
  • Maloja pas
  • Blausee
  • Zürich

 

Geniet van Zwitserland!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.