Citytrip naar Napels en omgeving - tips en bezienswaardigheden

Gepubliceerd op 20 januari 2024 om 18:00

Napels (Napoli in het Italiaans) is een stad die moeiteloos oude geschiedenis, levendige cultuur en overheerlijke Italiaanse gerechten combineert. Verder is het een perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen, want daar zijn nog talloze extra hoogtepunten te vinden. Van een prachtige kustlijn tot het beklimmen van een actieve vulkaan.


In deze blog . . .

  • Bezienswaardigheden Napels
  • Op pad in de omgeving: Vesuvius en Pompeii
  • Ontdek de charme van de prachtige Amalfikust: Sorrento, Positano, Amalfi en Ravello
  • Tot slot: 2x goed om te weten!

Van A naar B in Napels en omgeving

In Napels zelf zou ik persoonlijk niet te veel met de auto rijden, maar de auto is wel de keuze voor comfort en om zelf te bepalen waar je gaat en staat; en om op je eigen tempo de prachtige Amalfi drive te maken!

 

In Napels zelf kun je een E-Step/fiets huren via apps als Lime of Bird. Het metronetwerk is ook erg goed om grotere afstanden te overbruggen, zo heb je al voor € 1,50 een enkeltje. Om buiten Napels te komen zou je de bus kunnen nemen!


Historisch centrum

Begin je Napolitaanse avontuur in het historische hart van de stad, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dwaal door de smalle geplaveide straten, waar eeuwenoude gebouwen je meenemen in de rijke geschiedenis van Napels. Mis de iconische Spaccanapoli niet, een recht en smal straatje dat het oude centrum doorsnijdt, omringd door authentieke kerken, winkels en levendige piazza's.


Spaanse Wijk

De levendige kleuren van het wasgoed, maar vooral alle Maradona en Napoli vlaggen, die tussen de gebouwen hangen, zorgen voor een schilderachtig tafereel. Wandel door de kronkelende steegjes en ontdek de plaatselijke winkeltjes, trattoria's en verborgen juweeltjes.

 

Maak een stop bij het Piazza Plebiscito, een groots plein aan de rand van de Spaanse wijk, en bewonder de majesteit van het Koninklijk Paleis van Napels. Deze levendige wijk is een ware weerspiegeling van de ziel van de stad.


Kathedraal van Napels

Deze ontzagwekkende kathedraal van Napels is gewijd aan de beschermheilige van de stad, San Gennaro. De gevel van de kathedraal is een meesterwerk van gotische en barokke architectuur en binnenin vind je kunstwerken. Mis de Kapel van de Schat van San Gennaro niet, waar het bloed van de heilige elk jaar op wonderbaarlijke wijze vloeibaar wordt tijdens een gevierde ceremonie.


Santa Chiara

Het klooster en de kerk zijn een oase van rust, versierd met levendige keramische tegels die een unieke en rustige sfeer creëren. Maak een ontspannen wandeling door de kloostergang, versierd met kleurrijke majolica zuilen en geurige citrusbomen.


Teatro Di San Carlo

Teatro di San Carlo, een van de oudste en meest prestigieuze operagebouwen ter wereld. Bewonder de weelderige interieurs, versierd met gouden decoraties en pluche van rood fluweel. Woon een voorstelling bij om de magie van live opera of ballet te ervaren. Plan je bezoek vooraf, zodat je niet voor verassingen komt te staan.


Galleria Umberto I

Galleria Umberto I, een prachtige 19e-eeuwse winkelgalerij. Bewonder de architectonische schoonheid, gekenmerkt door glazen koepels en ingewikkeld ijzerwerk. Ga lekker winkelen of ontspan in een café, omringd door de verfijnde sfeer van dit historische monumentale gebouw.


Op geschiedenisles?

Bezoek dan het Nationaal Archeologisch Museum van Napels om meer te leren over de schatten uit het nabijgelegen Pompeii en Herculaneum. De Farnese collectie, met verbluffende beelden en kunstvoorwerpen, geeft je een kijkje in het roemruchte verleden van de stad.


    Ontdek de Italiaanse keuken

    Mijn twee favorieten!

    • Signora Bettola: Als je bij een restaurant moet wachten tot je een tafeltje hebt, in combinatie met veel locals die het restaurant bezoeken, dan weet je vaak al dat je goed zit. En zo bleek bij Signora Bettola! In totaal 1,5 uur gewacht tot we aan tafel konden (we hadden niet gereserveerd en kwamen om 19:30 toen het restaurant opende), maar het was het absoluut waard. Heerlijk Italiaans eten, heel vriendelijk personeel en een top sfeer.

     

    • Gino e Toto Sorbillo: Een heerlijke, authentieke Napolitaanse pizzeria. Wees voorbereid op een rij, want dit restaurant is populair onder zowel de lokale bevolking als toeristen.

    Op pad in de omgeving


    1. Vesuvius

    De machtige vulkaan die de loop van de geschiedenis dramatisch heeft veranderd. De Vesuvius is een van de bekendste en actiefste vulkanen ter wereld. Hij ligt aan de Golf van Napels in Italië en maakt deel uit van de Campanische vulkaanboog.

     

    De Vesuvius is berucht om zijn uitbarsting in 79 na Christus, waarbij de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum werden bedolven onder een dikke laag as en vulkanisch puin. De uitbarsting was catastrofaal, waardoor deze oude steden in opmerkelijk detail bewaard bleven en waardevolle inzichten verschaften in het Romeinse leven.

     

    De Vesuvius staat ongeveer 1.281 meter boven de zeespiegel en domineert de skyline van de Baai van Napels. Door de geschiedenis heen heeft de Vesuvius talrijke uitbarstingen gekend, waarvan de meest recente plaatsvond in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de vulkaan op dit moment slapend is, wordt hij nog steeds als actief beschouwd en wordt hij voortdurend bewaakt om tekenen van hernieuwde activiteit op te sporen.

    Goed om te weten

    Toegang tot de Vesuvius is niet altijd gegarandeerd. Toen ik in november de tocht wilde gaan maken had het enkele dagen geregend, waardoor het pad niet goed begaanbaar was en we dus niet naar boven konden. Je kunt bovendien het beste de Vesuvius bezoeken op heldere dagen, dan heb je vrij uitzicht over de Baai van Napels.

     

    Ik heb me laten vertellen dat de beklimming ongeveer 30-40 minuten duurt, verdere informatie en foto’s heb ik helaas niet.


    2. Pompeii

    Bezoek de fascinerende ruïnes van Pompeii, een stad bevroren in de tijd door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Bezoek het Forum, het amfitheater en de spookachtige afgietsels van bewoners die bevroren zijn in hun laatste momenten. Een archeologisch wonder met een tragisch verleden dat absoluut een indruk op je achter zal laten.

     

    Mocht je met de (huur)auto naar Pompeii gaan, weet dat er talloze parkeerplekken langs de weg vlakbij de ingang zijn. Iedereen probeert je naar binnen te lokken, zelf had ik bij Pompeii Parking Soc. Coop geparkeerd.

     

    Ticket: Koop vooraf een ticket en sla de wachtrij aan de kassa over! Reserveer een ruime ochtend of middag voor je bezoek om de ruïnes te bekijken.


    3. Ontdek de charme van de Amalfikust


    Sorrento

    Sorrento ligt bovenop kliffen die een adembenemend panoramisch uitzicht bieden over de Baai van Napels. Geniet van een prachtig uitzicht op de azuurblauwe Tyrreense Zee en de pittoreske kustlijn. Maak een ontspannen wandeling langs de uitkijkpunten, zoals Villa Comunale, en geniet van de prachtige zonsondergangen met een perfecte achtergrond.

     

    Limoncello

    Sorrento staat bekend om de productie van Limoncello. De vruchtbare grond en het gunstige klimaat in de regio maken het ideaal voor het verbouwen van citroenen en veel plaatselijke winkels en distilleerderijen bieden proeverijen van deze verfrissende drank. Mis de kans niet om de lokaal geproduceerde Limoncello te proeven.

     

    Toegangspoort tot de Amalfikust

    Sorrento dient als toegangspoort tot de prachtige Amalfikust, waardoor het een strategische uitvalsbasis is voor het verkennen van nabijgelegen juweeltjes zoals Positano, Amalfi en Ravello. Rij over de Amalfi Drive en ervaar zelf waarom het een van de meest iconische kustroutes ter wereld is.


    Restauranttips voor heerlijk Italiaans eten onder het genot van de welbekende Italiaanse ambiance in Sorrento:

    • Torna a Surriento Trattoria
    • La Cantinaccia del Popolo

    Positano

    Voor velen het hoogtepunt van de Amalfi kust: Positano. Met zijn pastelkleurige huizen die langs de kliffen naar beneden vallen, is Positano een unieke locatie om de schoonheid van de Amalfi kust te ontdekken. Zo kun je hier prima een ochtend of middag spenderen met het verkennen van de charmante straatjes, boetiekjes en stranden.

     

    Doordat Positano zo populair is proberen ze het gebied zo ‘lucratief’ mogelijk te maken. Parkeerplekken zijn er nagenoeg niet, en die paar die er zijn vragen zich de hoofdprijs. Je kan daarom het beste maar vroeg vertrekken en hopen dat een parkeerplek langs de weg nog vrij is, hier zijn de tarieven wat schappelijker.

     

    Verder zul je op de meeste plekken met een goed uitzicht ook extra betalen voor je hapje en drankje, want wie wil er nu niet met zo’n uitzicht genieten van een hapje of drankje? Als je goed voorbereid die kant op gaat en je geen te hoge (Instagram perfect) verwachtingen hebt, dan zal je bezoek aan Positano absoluut niet tegenvallen!


    Amalfi kust

    Verder op de route langs de Amalfi kust liggen onder andere Amalfi zelf en Ravello, waar je met Villa Rufolo een traditionele villa uit het moorse tijdperk kunt aanschouwen. Uiteraard zullen er vast nog meer plekken zijn die je verrassen langs de amalfi kust; dat blijft altijd het mooie aan zelf met een auto op roadtrip gaan!


    Tot slot: Goed om te weten!

    Hoe, wat en waar?

    Een citytrip naar Napels is voor mij pas compleet als je ook de prachtige omgeving hebt kunnen verkennen, dus reserveer minimaal 3-4 dagen om het maximale uit je bezoek aan de regio te kunnen halen. Zo kun je prima eerst Napels verkennen, om vanuit daar door te reizen en in bijvoorbeeld Sorrento de andere overnachtingen boeken.

     

    Auto huren? Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

    Volgens velen is Zuid Italië, en dan met name rondom Napels, de regio met de grootste verkeersdrukte. In Napels zelf van A naar B moeten reizen is zeker geen pretje, want je rijdt veelal over kassei verharde wegen; er zijn veel stoplichten en er rijden veel scooters. Verder moet je er niet verbaasd van opkijken dat je de autosleutels mag inleveren bij de parkeergarage. Je rijdt de auto naar binnen, waarna vervolgens een van de medewerkers ervoor zal zorgen dat je auto een plekje krijgt. Voelt raar, omdat we dit in Nederland niet zo gewend zijn, maar aldaar is het gebruikelijk.

     

    Voor de rest is het hebben van een auto ideaal om flexibel te zijn in waar je gaat en staat, en als je een beetje extra oplet (met name in Napels) dan komt het zonder twijfel goed.

     

    Ciao!

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.