11 dagen Java | Mijn ervaringen en tips

Gepubliceerd op 27 april 2023 om 18:00

Java is een mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en cultuur, en bruisende steden. Het grootste eiland van Indonesië heeft veel te bieden voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, cultuur en geschiedenis.

 

Van de indrukwekkende tempels van Borobudur en Prambanan tot de bruisende steden Jakarta en Bandung, en van de adembenemende Tumpak Sewu-waterval tot de indrukwekkende Mount Bromo vulkaan. Ook geniet je op Java van voldoende lokale lekkernijen en zie je nog voldoende terug van de Nederlandse invloed.

 

In deze reisblog vind je alles wat je moet weten om het maximale uit je bezoek aan Java, een authentiek stukje Indonesië, te halen.


Aankomst in Java: Jakarta (Soekarno Hatta)

Het grootste en belangrijkste vliegveld van Java is Soekarno Hatta International Airport. Het vliegveld is vernoemd naar de eerste Indonesische president na de onafhankelijkheid. Door de ligging in het Noordwesten van Java is Jakarta een prima startpunt om richting Midden- en Oost-Java te reizen.

 

Vanuit Jakarta Airport kun je prima met het openbaar vervoer richting het centrum, waarbij de Metro de makkelijkste manier is om niet te veel last te hebben van de verkeersdrukte. Neem de Soekarno-Hatta Line Premium richting het dichtstbijzijnde station, waarna je eventueel voor het laatste stukje richting je accommodatie een taxi kunt nemen.


Nog enkele praktische tips vooraf

  • Pinnen!

Voor vertrek pinnen (idealiter in biljetten van € 50 of hoger), zodat je bij aankomst naar een wisselkantoor kan om te wisselen naar Indonesische Rupiah. Scheelt je weer de transactiekosten en de wisselkoers is beter. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 16.000 Indonesische Rupiah (5-2023). Even wennen, al die nullen op de biljetten. Je krijgt overigens geen biljetten die groter zijn dan 100.000.

 

  • Simkaart kopen

Je kunt een simkaart kopen op het vliegveld, maar deze zijn wel duurder. Ik ben hiervoor naar een Telkomsel winkel gegaan. Hier heb je voor 150.000 Rupiah 25GB data voor een volledige maand. In Indonesië is het trouwens verplicht om de simkaart op naam te registreren, dus zul je de medewerker van de telefoonwinkel eventjes je paspoort moeten geven.

 

  • Offline navigeren

Download de map van de regio waar je aan zal komen, zodat je zonder internet kan navigeren naar je ho(s)tel en eventueel de Telkomsel winkel.

 

Meer tips & informatie over cultuur & gewoonten, de beste reistijd en vervoer op Java lees je in mijn reisblog met diverse tips voor je reis naar Indonesië.


Wat neem ik mee?

Java was onderdeel van mijn backpack avontuur door Zuidoost Azië. Thermokleding heb ik alleen nodig gehad voor het beklimmen van de Mount Bromo, terwijl de regenkleding een enkele keer tijdens een tropische middagbui in Bandung goed van pas kwam. 

 

Mijn volledige paklijst voor het backpacken kun je in deze blog terugvinden!


De reisroute!

Het is een redelijk strakke planning, maar ik vond het prima om wat drukkere dagen te maken om genoeg van Java te kunnen zien. Wil je het in de 10 beschikbare dagen wat rustiger aan doen? Dan zou ik Bandung weglaten en 1 dag meer voor Jakarta, Jogjakarta en Malang reserveren. Draai ‘m om als je vanuit Bali reist en in bijvoorbeeld Malang begint!

Een overzicht:

  • Dag 1. Aankomst Jakarta
  • Dag 2. Jakarta verkennen en richting Bandung reizen
  • Dag 3. Bandung verkennen
  • Dag 4. Kratermeer en Theeplantages bezoeken
  • Dag 5. Reisdag naar Jogjakarta
  • Dag 6. Bezoek het Prambanan Tempelcomplex en verken Jogjakarta
  • Dag 7. Borobudur en Jogjakarta verder verkennen
  • Dag 8. Reisdag naar Malang en de kleurrijke wijk ontdekken
  • Dag 9. Mount Bromo | Beklim een actieve vulkaan
  • Dag 10. Tumpak Sewu | 1000 Watervallen
  • Dag 11. Einde reis Java

Bestemming 1. Jakarta (1 nacht)

Welkom in Jakarta, de drukke en chaotische hoofdstad van Indonesië met een bevolking van meer dan 10 miljoen mensen. De stad heeft een rijke geschiedenis, bruisende straten, moderne wolkenkrabbers, historische bezienswaardigheden, grote winkelcentra en talloze markten.


Dag 1. Aankomst Jakarta

Afhankelijk van je aankomsttijd in Jakarta zul je de eerste dag nodig hebben om even te acclimatiseren. Daarom niets bijzonders gepland, maar als je nog tijd en energie over hebt kun je prima al de stad verkennen. Als je langer de tijd hebt kun je altijd nog een dagje extra plannen voor Jakarta, maar ik vond het na een dag vol bezienswaardigheden wel prima verder.

 

  • Reistijd: Vanuit het internationale vliegveld ben je in zo'n 1 - 1,5 uur in het centrum
  • Accommodatie: Konko Hostel Jakarta | Ideale ligging vlakbij diverse bezienswaardigheden

 

Restauranttip: Liefhebber van vis? Proef dan Otak Otak, vis gegrild in een bananenblad geserveerd met pindasaus, rijst en een glas kokosdrink bij Otak Otak Binatu An (155.000 IDR).


Dag 2. Jakarta verkennen en richting Bandung

In 1 dag in Jakarta kun je onder andere naar:

 

  • Nationaal Museum: een van de grootste en oudste musea in Indonesië, met een uitgebreide collectie van meer dan 140.000 voorwerpen die de rijke geschiedenis en cultuur van het land weerspiegelen.

Wist je bijvoorbeeld dat Indonesië 700 verschillende talen / dialecten kent?


  • Nationaal Monument: een iconische toren die symbool staat voor de strijd voor de Indonesische onafhankelijkheid.
  • De wijk Batavia, een wijk in het noorden van Jakarta die is doordrenkt van Nederlandse invloeden en koloniale architectuur.

  • Iztiqlal Moskee

De grootste van Zuidoost Azië. De Moskee is gebouwd met moderne architectonische elementen en Islamitische principes, met heel veel oog voor de details.

Tegenover de Moskee ligt een grote Kathedraal, waarmee men wil uitbeelden dat de verschillende religies in het land meer dan goed samen kunnen.

Na de Ramadan komen hier 200.000 Moslims samen om te bidden, knap hoe ze zo’n grote groep mensen kunnen ontvangen.


Op doorreis: Bandung (3 uur met de trein)

Aan het einde van de middag (rond 16:00 – 17:00) is het tijd om door te reizen naar bestemming 2: Bandung. Vanuit Gambir station, dat praktisch naast het Nationaal Monument en vlakbij de Iztiqlal Moskee ligt, ben je zo’n 3 uurtjes onderweg met de trein.

 

Een Ekonomi ticket kostte me een kleine tien euro (140.000 IDR). Een kaartje koop je eenvoudig op Tiket.com, waarna je op het station bij een van de balies je E-ticket moet verzilveren voor een papieren ticket.

 

Ik vond het zelf niet per se vervelend om pas laat in de avond op mijn bestemming aan te komen. Zo kon ik op mijn vorige bestemming het maximale uit de laatste dag halen. Check wel vooraf of je ho(s)tel een late check-in faciliteert.


Bestemming 2. Bandung (3 nachten)

Bandung is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij het plannen van je reis op Indonesisch grootste eiland Java. De hoofdstad van de provincie West-Java wordt dan ook in de gemiddelde reisroute op Java overgeslagen, wat ook terug te zien is in het aantal toeristen dat de stad bezoekt. De bijnaam van Bandung is “Parijs van Java”, als gevolg van de toevlucht van talloze welvarende Nederlandse kolonisten in het begin van de 20e eeuw.


Dag 3. Bandung verkennen

Bandung is niet alleen de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van Jakarta, maar ook om een stukje authentiek Java te ontdekken. Het is zonder twijfel een onaangetast stukje Java zonder talloze resorts. Ik vond de lokale bevolking heel erg vriendelijk en open om het gesprek met je aan te gaan. Zowel lokale medetoeristen als eigenaren van een Warung.

 

  • Reistijd: Bandung ligt op zo’n 3 uur reizen van Jakarta (trein) 
  • Accommodatie: Ostel by Ostic (Hostel) | Kleinschalig hostel waar veelal locals verbleven

Zien en doen in Bandung!

Deze dag staat in het teken van Bandung verkennen om te ontdekken waar Bandung de “Parijs van Java” bijnaam aan heeft te danken.

 

  • Bezoek bijvoorbeeld het Saté-gebouw, waar in de Koloniale tijd het Departement van Verkeer en Waterstaat was gevestigd.

 

  • Shoppen bij het Parijs van Java winkelcentrum!

 

  • Ontdek Bandung’s leukste plek om te wandelen, shoppen en te genieten van een leuke sfeer onder het genot van een hapje en drankje: Jalan Braga. Deze straat is aan weerszijden voorzien van genoeg mooie groene bomen, en telt talloze winkels en cafés.

 

Vandaag zul je ook alvast voorbereidingen voor morgen moeten treffen, want om de omgeving te ontdekken heb je dan wel een privé chauffeur, een dagtour of een scooter nodig.


Restauranttip: zin in een zoete hap? Geniet van Martabak Manis, een traditioneel (zoet) dessert, bij Martabak Manis San Francisco. De gevouwen pannenkoek wordt gebakken op een gietijzeren pan en wordt traditioneel gevuld met pinda's, kaas (Nederlandse invloed) en hagelslag. 


Dag 4. Kratermeer en theeplantages bezoeken

De dag begint bij Kawah Putih, een kratermeer met zuur water dat, afhankelijk van het zwavelgehalte en de temperatuur, regelmatig van poederblauw naar witgroen (en soms naar bruin). Het meer is gelegen vlakbij Ciwidey op zo’n 2 uur rijden vanuit Bandung. Door de aanwezigheid van deze zwaveldampen wordt aangeraden om niet langer dan 15-30 minuten bij het meer te blijven. Voor de zekerheid kun je een mondkapje dragen, persoonlijk vond ik de geur namelijk best wel sterk aanwezig.

 

De krater ligt overigens op 2.400 meter hoogte, dus na het kopen van een kaartje word je met een busje naar boven gebracht. Het kan zo zijn dat je eventjes moet wachten tot er genoeg mensen zijn om naar boven te rijden.


Theeplantages bezoeken!

 

Al rijdend door Ciwidey, gelegen vlakbij het kratermeer Kawah Putih, zul je verbaasd worden door eindeloze groene stroken Stop onderweg (of vraag of je onderweg mag stoppen) om de theeplantages van dichtbij te bekijken en enkele foto’s te mogen maken. Ik heb overigens in Bandung zelf nergens gezien dat men rondleidingen of theeproeverijen aanbiedt.

 


    Onderweg naar Ciwidey zul je niet alleen theeplantages, maar ook talloze aardbeienplantages treffen. Langs de weg zijn ook talloze verkoopkraampjes om een lekker vers bakje aardbeien te scoren, en dat voor maar ongeveer € 0,30 per bakje.


    Optioneel: Hot Springs

    De kans is groot dat je met een tour of met een privé chauffeur ook langs de Hot Springs van Kawah Rengganis zult gaan. Er hangt nog altijd een stevige zwavelgeur en er komt op sommige plekken nog zwaveldamp uit de grond. Echt 'relaxen' bij een hot spring in een van de 2 baden vind ik dan ook niet van toepassing. Voor mij dus niet helemaal de moeite waard, maar als je de geur bij Kawah Putih kunt verdragen dan heb je er hier wellicht ook minder moeite mee.


    Bestemming 3. Jogjakarta (3 nachten)

    Jogjakarta, kortweg Jogja, staat bekend als het culturele hart van Java. Jogjakarta heeft veel te bieden, van historische bezienswaardigheden en musea tot lokale markten en culinaire hoogtepunten


    Dag 5. Reisdag naar Jogjakarta

    Vandaag staat in het teken van Java’s mooiste treinreis: Bandung – Jogjakarta. Geniet van het uitzicht op de prachtige rijstvelden en schattige dorpjes die je passeert tijdens de treinreis van zo’n 7-8 uur. Je betaalt zo’n € 16,00 (240.000 IDR) voor Ekonomi class, Eksekutif ligt een stuk hoger (rond de 420.000 IDR, € 28,00). Bovendien moet je er vaak ook wat eerder bij zijn, aangezien deze klasse wat populairder is en maar een beperkt aantal plekken heeft.

     

    Probeer de trein redelijk vroeg in de ochtend te nemen, zodat je in de avond nog even kunt genieten van Java’s culturele hart: Jogjakarta. Ga bijvoorbeeld naar het Alun Alun Kidul parkje en geniet tussen de locals van talloze streetfood gerechten.

     

    • Reistijd: Jogjakarta ligt op zo’n 7-8 uur reizen van Bandung (trein) 
    • Accommodatie: Wonderloft Hostel Jogja | Prima vibe, hele fijne bedden en fijn personeel!

    Dag 6. Bezoek het Prambanan Tempelcomplex en verken Jogjakarta

    Het Prambanan Tempelcomplex is het op een na grootste religieuze Hindoe tempelcomplex ter wereld. Het is een prachtig voorbeeld van de Hindoeïstische architectuur en hoort samen met de Borobudur (Boeddhisme) tot een uniek stukje historisch erfgoed van Java. Ondanks dat vandaag de dag een deel in ruïnes ligt, is wat overeind blijven staan een imposant gezicht.

     

    Dit unieke tempelcomplex is gelegen op zo’n 19 kilometer vanuit Jogjakarta centrum. 19 kilometer klinkt niet als heel ver, maar voor Javaanse begrippen is het toch nog wel een stukje. Je doet er ongeveer 45 minuten over door het drukke verkeer en met name de stoplichten.


    Jogjakarta verkennen

    Gebruik de rest van de dag om Jogjakarta verder te verkennen:

     

    • Shoppen!

    De beroemdste winkel- en eetstraat van Jogjakarta, Jalan Malioboro, is gelegen op een denkbeeldige lijn tussen de berg Merapi, het Kraton en de Indische Oceaan. Je vindt er veelal souvenir- en batikwinkels, maar ook diverse restaurantjes.

     

    Zodra de zon onder is straat de hele straat vol met deze eettentjes waar je met gekruiste benen op de grond zit aan een lage tafel. Geniet van de muziek, een hapje eten en waan je tussen de vriendelijke locals.

     

    Tip: Scoor tussendoor even een heerlijke loempia bij het Lumpia Samijaya kraampje. De loempia was gevuld met kip, groenten en kwarteleitjes. Lekker veel knoflook en een klein groen pepertje erbij, heerlijk!

     

    • Bezoek de Beringharjo Markt

    De grootste en oudste traditionele markt van Jogjakarta. Op de begane grond vind je onder andere batik, stoffen en nog heel veel kleding. Dit is absoluut je plek voor als je nog op zoek bent naar een batik kledingstuk, zoals een blouse of sarong. Een verdieping omhoog ben je omgeven door de heerlijke aroma’s van kruiden, specerijen en verse producten.

     

    Restauranttip: Gudeg: gestoofd jackfruit, dat geserveerd wordt met onder andere rijst, ei en kip of rund. Het is een populair gerecht onder de lokale bevolking en wordt beschouwd als een van de iconische gerechten van Jogjakarta. Mijn aanrader is Gudeg Yu Djum Wijilan 167, gelegen op de Wijilan straat, een straat met bijna alleen maar Gudeg restaurants.


    Dag 7. Borobudur en Jogjakarta verder verkennen

    Ondanks dat Java vandaag de dag voor zo’n 90% bestaat uit Moslims, herbergt het eiland ’s werelds grootste Boeddhistische tempel: de Candi Borobudur. Het zien van de zonsopkomst nabij de tempel was voor mij het hoogtepunt van mijn bezoek aan Jogjakarta.

    Om er op tijd te zijn voor het zien van de zonsopkomst zul je uiterlijk om 03:30 moeten vertrekken vanuit, aangezien het zo’n uurtje en vijftien minuten rijden is. Eenmaal bij de parkeerplek van Punthuk Setumbu aangekomen is het nog enkele minuten lopen naar het uitzichtpunt. Onderweg kun je bijvoorbeeld nog bij een van de kraampjes stoppen voor een kopje koffie.

     

    • Entree: 50.000 IDR (€ 3,30)

    Goed om te weten: de Borobudur is op maandag gesloten.


    Jogjakarta verkennen - deel 2.

    Gebruik vandaag wederom de rest van de dag om Jogjakarta verder te verkennen:

     

    • Taman Sari

    Een historisch complex in het hart van Jogjakarta. Het werd gebouwd in de 18e eeuw als het persoonlijke waterpaleis van de Sultan van Jogjakarta en diende als een plek om te ontspannen, te mediteren en te zwemmen.

     

    Taman Sari heeft ook een aantal prachtige tuinen, waaronder de lotusvijver en de bloementuin.

    • Kraton (sluit om 14:00 & maandag gesloten)

    Het Kraton Paleis, de residentie van de sultan van Jogjakarta en het centrum van de Javaanse cultuur en geschiedenis. Het paleis is gebouwd in de traditionele Javaanse architectuur en heeft een rijke geschiedenis en cultuur.

     

    In de diverse paviljoens, musea en galerijen leer je meer over de Javaanse cultuur en geschiedenis. 


    • Ontdek Prawirotaman

    Prawirotaman is een levendige buurt, gelegen net ten zuiden van het stadscentrum van Jogjakarta. De buurt staat bekend om haar charmante, smalle straatjes met kleine cafés, restaurants en winkels met handgemaakte ambachten en batik stoffen.

     

    Culinaire tip: Probeer Lupis, het traditionele dessert dat bekend is geworden door de Netflix streetfood docu. Het is gemaakt kleefrijst die wordt gestoomd en vervolgens wordt geserveerd met kokosnoot en bruine suiker. Het heeft een unieke textuur en een subtiele smaak van pandanbladeren.

     

    Het kraampje van Mbah Satinem (de hoofdrolspeelster in de Netflix docu) is van 05:30 tot 09:00 geopend, en door de populariteit zul je er dus vroeg bij moeten zijn. Je kunt ook in je ho(s)tel vragen of men een ander goed adres weet, ik had het geluk dat bij mijn hostel de medewerkster naast een winkeltje woonde. Ze was zo lief om me een bakje mee te nemen, voor slechts € 0,65!


    Bestemming 4. Malang (3 nachten)

    Welkom in Malang, een stad gelegen in Oost-Java die bekend staat als uitvalsbasis voor het bezoeken van de Bromo vulkaan. De stad staat bekend om de 2 kleurrijke wijken en een variëteit aan lokale lekkernijen!


    Dag 8. Reisdag naar Malang en de kleurrijke wijk ontdekken

    Mocht je nog geen tijd hebben gehad om bijvoorbeeld het Kraton te bezoeken, gebruik daar dan deze ochtend voor. Hou er in ieder geval rekening mee dat de reis naar Malang zo’n 6 uur zal duren. Mocht je wel al redelijk vroeg in de ochtend (rond 09:00) richting Malang gaan, zul je in de namiddag nog even de tijd hebben om de kleurrijke wijk Jodipan te ontdekken.

     

    • Reistijd: Malang ligt op zo’n 6 uur reizen van Jogjakarta (trein) 
    • Accommodatie: Mador Malang Dorm Hostel | Vriendelijk personeel dat garant staat voor een persoonlijke service, waarbij je voldoende tips krijgt om in de omgeving en stad op pad te gaan.

     


    • Kleurrijk Malang!

    Jodipan was vroeger een sloppenwijk met weinig voorzieningen en werd veel afval in de naastgelegen rivier gedumpt. Een groep studenten had het idee om de huizen te verven om het aantrekkelijk te maken voor toerisme, iets wat de lokale gemeente natuurlijk omarmde. Inmiddels zijn de huizen in de wijk beschilderd in alle kleuren van de regenboog, waardoor het een levendige en unieke sfeer heeft.

     

    • Blue village

    De transformatie van de Jodipan Village bleek een succes te zijn, want in 2018 is namelijk de buurt aan de overkant ook getransformeerd. Alle huizen zijn hier lichtblauw geschilderd, wat prachtige plaatjes oplevert. In deze wijk zitten veel fans van de lokale FC (Arema), wat ook meerdere malen terugkomt op de muurschilderingen.


    • Ontdek de lokale keuken van Malang

    Enkele lokale specialiteiten zijn Tahu Campur, Es Cin Cau, Tahu Lonteng en Bakso.

    Meer daarover lees je hier!

     

    Vandaag overigens op tijd naar bed, want morgen is het tijd om een actieve vulkaan te beklimmen!


    Dag 9. Mount Bromo

    De wekker gaat rond 00:30 om je klaar te maken voor vertrek naar de Mount Bromo. De Mount Bromo is een van de meest spectaculaire natuurlijke bezienswaardigheden van Indonesië. De vulkaan is met zijn 2.329 meter een van de hoogste pieken in het Tenggergebergte. Het prachtige landschap levert schilderachtige plaatjes op en is een absolute must om zelf te ontdekken.


    Hoe je dag (lees nacht) eruit zal zien tijdens het bezoeken van de Bromo lees je in deze blog!

     

    Grote kans dat je behoorlijk moe bent na terugkomst, dus relax en ga eventueel nog eventjes het centrum van Malang in.


    Dag 10. Bezoek de 1000 watervallen: Tumpak Sewu

    Malang vormt niet alleen de uitvalsbasis voor het bezoeken van de Bromo vulkaan, maar ook van enkele prachtige watervallen. De Tumpak Sewu, gelegen op zo’n 2 uur van Malang, is hiervan het absolute hoogtepunt! Tumpak Sewu, ook wel vertaald als duizend watervallen, is een prachtige waterval omgeven door een adembenemend landschap. Absoluut een unieke ervaring die je niet snel bij andere watervallen tegen zult komen.

     

    Vanuit Malang kun je op voldoende plekken een dagtour boeken, waarbij je naast de Tumpak Sewu nog de naastgelegen Goa Tetes waterval zult bezoeken.


    Dag 11. Einde reis Java

    De 10 dagen op Java zitten erop, dus is het tijd om koers te zetten richting de volgende bestemming. Vanuit Malang ben je in zo’n 2 uur met de bus in Surabaya, vanwaar je eventueel een vlucht kunt nemen richting Bali of een van de andere eilanden.

     

    Mocht je nog extra tijd hebben, of graag de Kawa Ijen vulkaan (het blauwe vuur) willen zien, dan zul je vanuit Malang richting Banyuwanyi reizen. Deze rit zal zo’n 7,5 uur duren met de trein. Vanuit de oostelijke kustplaats zit je ook vlakbij de haven voor de ferry richting Bali.


    Een overzicht:

     

    Hoewel ik heel graag nog langer op Bali was gebleven, ben ik achteraf gezien erg blij met de gemaakte keuze om Java tijdens mijn 4-weekse reis door Indonesië bezoeken. Prachtige natuur, cultuur en bovenal een authentiek stukje Indonesië.

     

    Wil je graag op vakantie naar Indonesië? En heb je de mogelijkheid om zo’n 3,5 – 4 weken te kunnen gaan? Dan is een reis door Java & Bali absoluut een aanrader om zowel het grootste, als het meest toeristische eiland te bezoeken!

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.