Bali, ook wel het eiland van de Goden genoemd, is een Indonesisch paradijs dat bekend staat om zijn adembenemende stranden, rijke cultuur en prachtige natuurlijke schoonheid. Het eiland biedt een perfecte combinatie van ontspanning en avontuur, met tal van activiteiten zoals surfen, snorkelen, wandelen door de rijstvelden en yoga.
In deze 16-daagse reisroute ontdek je de hoogtepunten van Bali, van de bruisende stad Ubud tot de adembenemende landschappen van Sidemen en de prachtige stranden van Uluwatu en Nusa Penida. Je overnacht in een traditionele homestay en maakt kennis met de lokale bevolking en hun levensstijl. Verder maak je kennis met de Balinese keuken, traditionele ambachten en historische tempels.
Enkele tips!
- Pinnen!
Voor vertrek pinnen (idealiter in biljetten van € 50 of hoger), zodat je bij aankomst naar een wisselkantoor kan om te wisselen naar Indonesische Rupiah. Scheelt je weer de transactiekosten en de wisselkoers is beter. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 16.000 Indonesische Rupiah (5-2023). Even wennen, al die nullen op de biljetten. Je krijgt overigens geen biljetten die groter zijn dan 100.000.
- Simkaart kopen
Je kunt een simkaart kopen op het vliegveld, maar deze zijn wel duurder. Ik ben hiervoor naar een Telkomsel winkel gegaan. Deze ligt op ongeveer 20 minuutjes rijden van Denpasar in een winkelcentrum. Hier heb je voor 150.000 Rupiah 25GB data voor een volledige maand. In Indonesië is het trouwens verplicht om de simkaart op naam te registreren, dus zul je de medewerker van de telefoonwinkel eventjes je paspoort moeten geven.
Volgens mij had ik mijn bezoek slecht getimed, want er was een wachtrij van 1,5 uur. Gelukkig kon ik beneden in het winkelcentrum even wat shoppen en een hapje eten.
- Offline navigeren
Download de map van de regio waar je aan zal komen, zodat je zonder internet kan navigeren naar je ho(s)tel en eventueel de Telkomsel winkel.
- Fooi en onderhandelen
Aan serveerders, de medewerker die helpt met de bagage of het verkeer regelt kun je prima een kleine fooi geven, wat door hen zeer gewaardeerd wordt. Ook een gids/chauffeur stellen een fooi zeer op prijs. Bij een restaurant gaf ik meestal 10% fooi, aangezien het eten toch al zo goedkoop is valt dit 10% op een bedrag van bijvoorbeeld € 3,00 reuze mee.
Balinezen zijn goedlachs ingesteld, dus als je gaat afdingen op Bali is het vooral zaak om vriendelijk en goedlachs te blijven. Omdat zoveel toeristen het eiland bezoeken is afdingen op Bali namelijk heel gewoon. Op plekken waar veel toeristen komen zal men zich snel al wat meer vragen, en kan het zeker geen kwaad om een keer nee te zeggen en elders een nieuw aanbod aan te horen.
Wat neem ik mee?
Bali was onderdeel van mijn backpack avontuur door Zuidoost Azië. Thermokleding heb ik alleen nodig gehad voor het beklimmen van de Mount Batur, terwijl de regenkleding een enkele keer tijdens een tropische bui goed van pas kwam.
Mijn volledige paklijst voor het backpacken kun je in deze blog terugvinden!
Aankomst in Bali: Ngurah Rai Airport
Een heel groot deel van de reizen door Bali zullen starten op het vliegveld van Bali: Ngurah Rai. Een enkele andere zal via het water reizen en vanuit Java de oversteek maken. Na het ophalen van de stempel voor je paspoort en de bagage kun je aan de reis naar je accommodatie beginnen. Nog voor je het vliegveld uit bent krijg je al talloze vragen voor het kopen van een simkaart en natuurlijk de ‘taxi’, ‘taxi’ chauffeurs en scooter verhuurders.
Zelf had ik vooraf al een goed aangeschreven verhuurbedrijf gevonden op Google, dus wilde graag hier een scooter huren. Toen een van de scooter hosselaars vroeg of ik al betaald had netjes nee gezegd, dus gaf ik hem net dat kleine beetje hoop dat ik hem juist niet had moeten geven. Meneer deed zich voor van het betreffende bedrijf te zijn, maar kon me niet eens zijn kaartje of iets dergelijks laten zien.
Een andere man probeerde tussendoor nog een gevoelige snaar te raken door zijn teleurstelling uit te spreken over mijn wantrouwen in hen. Leuk meneer, maar u liegt tegen mij (door te zeggen dat waar ik wil komen alleen per taxi kan, wat niet eens klopt). Dan loop ik net zo graag ook van u weg. Na 10x ‘stop here’ te hebben gehoord wist ik wel al dat meneer van de scooter niet bij ASA Tours & Motorbike Rental werkte. Pas toen ik nog maar 100 meter moest lopen stopte hij. De aanhouder wint!
Met de taxi naar je accommodatie of het winkelcentrum voor een simkaart? Vaak loont het zich al om enkele honderden meters te lopen en vanuit hier een taxi te nemen.
De reisroute!
Deze route is gebaseerd op mijn 15 dagen in Bali, maar als je bijvoorbeeld 3 of 4 weken hebt kun je nog genoeg andere plekken bezoeken op het eiland. Ik had stiekem gehoopt zelf ook wat langer te hebben, maar wilde tijdens mijn 4 weken in Indonesië het buureiland Java niet overslaan.
Een overzicht:
- Dag 1. Aankomst, doorreizen naar Uluwatu en de eerste zonsondergang bekijken
- Dag 2. Uitzichtpunten, stranden en de Uluwatu tempel
- Dag 3. Nog meer uitzichtpunten en stranden in Uluwatu
- Dag 4. Nog een laatste strand, doorreizen naar Ubud en op tempelbezoek
- Dag 5. Rijstvelden & tempels
- Dag 6. Watervallen & rijstveldwandeling
- Dag 7. Batur beklimmen en een les yoga
- Dag 8. Op naar de Homestay en kennis maken met je nieuwe familie
- Dag 9. Laat je verrassen door de prachtige plattelandse omgeving en de Balinese cultuur
- Dag 10. Afscheid nemen van je Balinese familie
- Dag 10. - Dag 14. Ontdek de Nusa Eilanden
- Dag 14. Terug naar het vasteland: Sidemen! Verken het dorp en de rijstvelden
- Dag 15. Ontdek de prachtige omgeving van Sidemen, rijstvelden, waterpaleis en Bali’s moedertempel
- Dag 16. Einde reis, terug naar het vliegveld.
Bestemming 1. Uluwatu (3 nachten)
Welkom op Bali! Simkaart en wat cashgeld gescoord? Op naar de stranden en golven van Uluwatu!
Dag 1. Aankomst, doorreizen naar Uluwatu en de eerste zonsondergang bekijken
Uluwatu is gelegen aan de zuidwestelijke kust van Bali en staat bekend om zijn prachtige kliffen die uitkijken over de Indische Oceaan, de beroemde Uluwatu-tempel en surfstranden. Het is door de surfstranden populair bij surfers vanwege de geweldige golven die je er kan vinden. Ook als je niet persé wil gaan surfen is er meer dan genoeg te zien en doen.
- Reistijd: Uluwatu ligt op zo’n 15KM van het vliegveld (30 minuten).
- Accommodatie: Home Bience Hostel | Hostel waar je veelal surfers tegenkomt, gerund door een hele vriendelijke Balinese mevrouw.
Zonsondergang: Uitzichtpunt Jaran Hill
Na aankomst bij je accommodatie kun je naar het eerste uitzichtpunt gaan om te genieten van de zonsondergang: Jaran Hill. Een klein heuvelachtig gebied in Uluwatu met panoramische uitzichten op de oceaan, de omliggende kliffen en de groene heuvels van Uluwatu. Ideaal om te genieten van een Balinese zonsondergang. Ik vond het persoonlijk het mooiste uitzichtpunt dat ik bezocht heb in Uluwatu.
Dag 2. Uitzichtpunten, stranden en de Uluwatu tempel
Op de planning vandaag onder andere Blue Point Beach, het Mandala Airlines ‘hotel’, Nyang Nyang Beach (samen met Nunggalan Beach) en de Karang Boma Cliff.
Bluepoint
Misschien wel het bekendste strand van Uluwatu, bekend om zijn prachtige turquoise water en spectaculaire kliffen. Het strand is bereikbaar via een steile trap die door de kliffen loopt, waarna je het strand kan betreden via een klein gat tussen de rotsen. Het surfpunt, Blue Point genaamd, is ongelooflijk populair bij surfers vanwege de hoge golven en kan men betreden via de inham tussen de rotsen. Is het eb, dan kun je nog in het zand zitten; bij vloed stroomt de inham vol met water en is er voor even geen strand meer over.
3-in-1: Nyang Nyang, Nunggalan & Airplane Hotel
Nyang Nyang Beach
Een 1,5 kilometer lang ongerept wit zandstrand langs de kustlijn van kalksteenrotsen. In het regenseizoen zijn de kliffen felgroen en in het zomerseizoen meer bruinachtig omdat het gebladerte dan minder groeit. Er zijn weinig toeristen te vinden op Nyang-Nyang Beach, omdat het strand wat meer fysieke inspanning (15-20 minuten naar beneden wandelen) vereist om te bereiken.
Nunggalan Beach
Nunggalan Beach ligt naast Nyang Nyang Beach, waarmee je dus 2 stranden voor de prijs van 1 wandeling naar beneden krijgt. Het is eenvoudig te herkennen aan het scheepswrak dat bedekt is met graffiti. Toen ik er zelf rond 12:00 was, werd het langzaam vloed en kwamen de golven op sommige momenten zelfs voorbij aan het scheepswrak.
Mandala Airlines ‘hotel’
Vlakbij het startpunt voor de wandeling naar beneden richting Nyang Nyang Beach vind je het (nog te verbouwen) Mandala Airlines PK-RII Hotel. Het Boeing 737 vliegtuig was onderdeel van de vloot van het sinds 2014 failliet verklaarde Mandala Airlines. Het vliegtuig is geplaatst vlak aan de rand van de cliff naast Nyang Nyang Beach voor een spectaculair uitzicht.
Je ziet al dat tijdens eb het strand zeker niet altijd even mooi is doordat de golven niet volledig tot aan de kust komen
Zou je hier willen overnachten?
Karang Boma Cliff
Karang Boma Cliff, beter bekend als Uluwatu Cliff, is een 70 meter hoge kalkstenen klif die recht naar beneden in de oceaan ligt. Het ligt vlakbij de Uluwatu tempel en is een fantastische plek om te bezoeken. Er is inmiddels een hek geplaatst bij Uluwatu Cliff en dus leidt men je richting een nieuw (naastgelegen) uitzichtpunt.
Hopelijk heb je meer geluk, want toen ik er was deelde ik het uitzichtpunt met veel aapjes. Hou ik niet zo van.
Sluit je dag af bij de Uluwatu tempel!
De tempel staat bekend om zijn prachtige locatie, met uitzicht op de uitgestrekte oceaan en de indrukwekkende kliffen eromheen. De architectuur van Pura Uluwatu is opmerkelijk, met zijn stenen muren, torens en beelden die uitkijken over de oceaan. Bij de tempel vind dagelijkse de Kecak-dans show plaats, een traditionele Balinese dansvoorstelling die wordt uitgevoerd bij zonsondergang.
De dans wordt uitgevoerd door een groot koor van mannen die zang en beweging combineren om een betoverende ervaring te creëren. Persoonlijk vond ik het best wel een aparte ervaring, want na 15 minuten had ik het woord ‘Cak’ (afleiding van Kecak) voor mijn gevoel al 100.000 keer gehoord.
Wees op tijd met het kopen van een ticket (dit kan als je in de tempel bent), zodat je er zeker van bent dat je de zonsondergang show van 18:00 kan bezoeken. Een ticket kost 150.000 Rupiah (€ 9,50).
Dag 3. Nog meer uitzichtpunten en stranden in Uluwatu
Op deze 2e dag kun je onder andere nog naar: Padang Padang Beach, Bingin Beach, Thomas Beach en het Balangan Viewpoint.
Thomas Beach
Voor Thomas Beach moet je de meeste moeite doen om er te komen, dus deze kun je het beste als eerste doen. Thomas Beach is een verborgen juweeltje in Uluwatu en is een rustig en afgelegen strand dat perfect is voor ontspanning. Het strand heeft wit zand en een schilderachtig uitzicht op de oceaan. Omdat de weg naar beneden wat pittiger is dan bij andere stranden kom je hier niet veel mede toeristen tegen
Padang Padang Beach
Praktisch naast Thomas Beach vind je Padang Padang Beach: een klein en pittoresk strand dat wordt omgeven door hoge rotsformaties. Het is een van de bekendste stranden in Uluwatu en staat bekend om zijn witte zand en kristalheldere water, maar bovenal als surfstrand. De weg met de trappen beneden is vrij kort. Ideaal voor als je zelf wil gaan surfen, of om surfers te kijken!
Bingin Beach
Het derde en laatste strand van de dag is Bingin Beach, waar je ook diverse restaurantjes hebt met een mooi uitzicht op de zee. Ideaal om bijvoorbeeld te stoppen voor een hapje en een drankje. Het strand zelf staatbekend om zijn heldere turquoise water en witte zand. Het strand is omgeven door indrukwekkende kliffen en heeft een ontspannen sfeer.
Balangan Viewpoint
Sluit je dag af bij het Balangan Viewpoint, een populair uitkijkpunt gelegen op de kliffen bij Balangan Beach. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op de oceaan, de omliggende kliffen en het prachtige over het 200 meter brede strand van Balangan, met zijn kenmerkende golven.
Bestemming 2. Ubud (4 nachten)
Ubud wordt ook wel het culturele hart van Bali genoemd en staat bekend om zijn prachtige rijstvelden, traditionele kunst en cultuur, heilige tempels, en ontspannen sfeer.
Dag 4. Doorreizen naar Ubud en op tempelbezoek
De reis van Uluwatu naar Ubud neemt zo'n 1,5 uur in beslag. Je kunt dus in de ochtend eventueel nog op pad, maar het makkelijkste is om rond lunchtijd richting Ubud te gaan. Zo kun je na het inchecken in Ubud nog even relaxen, voor je de rest van de namiddag gebruikt om een 2-tal tempels te bezoeken.
De Saraswati Tempel, het Waterpaleis van Ubud, is een watertempel met aan weerszijden prachtige lotusbloemen! Volg het bloeiende pad naar de Balinese architectuur en schitterend gekleurde deuren. Praktisch naast de watertempel ligt Ubud Palace. Deze mooie tempel heeft uitgebreide stenen deuren met bloemen, apen en nogal interessante gezichten. Entree voor beide tempels is gratis.
- Reistijd: Ubud ligt op zo’n 55KM van Uluwatu (90 minuten).
- Accommodatie: Ubud Rice Field House (Hostel) | Kleinschalig hostel met een klein rijstveld in de tuin
Rijstveldwandeling
In de avond even lekker de beentjes strekken met een mooi uitzicht tijdens een wandeling door de rijstvelden! Deze rijstveld wandeling is wat mij betreft net zo mooi als de alom bekende Bukit Campuhan wandeling. Je kunt hiervoor deze 45-minuten lange route route via Google Maps aanhouden. Het startpunt is in het centrum van Ubud, maar ligt misschien wat verborgen om de hoek bij een smal steegje. Stop onderweg bij een van de lokale Warung’s voor een hapje of drankje, zoals Ubud Shanti Warung.
De kat bij de Ubud Shanti Warung lustte ook wel een hapje van mijn Nasi Campur
Dag 5. Rijstvelden & tempels
Idealiter begint je vijfde dag op Bali vroeg, zodat je de drukte voor bent bij Bali’s meest bekende rijstvelden: de ‘Instagram famous’ Tegalalang. Je vind er talloze Instagram fotospots, waaronder de bekende schommel en enkele restaurants met uitzicht op de rijstvelden. Voor een wandelroute kun je navigeren naar deze plek op Google Maps. Ik was er om 06:00 om de drukte voor te zijn en was als enige bij de rijstvelden. Heerlijk die rust! Jammer dat de rijstvelden wat modderig oogden, maar dit is een kwestie van geluk hebben met de timing van je bezoek.
De 'geheime' rijstvelden
Na mijn bezoek aan Tegalalang ben ik rondjes gaan rijden op de scooter en vond ik vanzelf enkele prachtige rijstvelden langs de weg. Geen terrasvormige zoals die van Tegalalang, maar doordat ze volledig in bloei waren kleurden ze in ieder geval een heel stuk mooier. Het beste advies om de ‘geheime’ rijstvelden te vinden is gewoonweg verloren raken in het moment al rondrijdend nabij Tegalalang. Je komt er vanzelf meer dan genoeg tegen! Mocht je toch een handje op weg geholpen willen worden: een Google Maps locatie.
Bezoek de heilige Pura Tirta Empul tempel
De Pura Tirta Empul is een heilige hindoeïstische tempel gebouwd rond een heilige bron. Het is een belangrijke plaats van aanbidding voor Balinese hindoes en staat bekend om zijn reinigingsrituelen.
Je kunt hier deelnemen aan een reinigingsceremonie, waarbij je jezelf gaat onderdompelen in de heilige bron en de rituele zuiveringsceremonie gaat volgen, onder begeleiding van een lokale gids. Deze gids betaal je op basis van een donatie. Een unieke en spirituele ervaring om deel te nemen aan deze eeuwenoude traditie!
Koffie en theeplantage bezoeken
Vlakbij de Pura Tirta Empul tempel ligt een weg met alleen maar koffie en theeplantages. Je zult er vast wel eens van gehoord hebben, de Civet koffie. Deze koffie is ook wel bekend als de duurste koffie ter wereld.
De koffie- en theeplantages nabij Ubud laten je maar wat graag kennismaken met deze unieke koffiesoort. Je krijgt een ‘gratis’ rondleiding en proeverij van diverse koffie- en theesoorten, waarbij je voor de Civet koffie zo’n € 3,25 betaald. Het doel van deze hele proeverij is natuurlijk dat je daarna in hun winkeltje enkele producten koopt voor thuis.
Let op: Bij de koffieplantages zit de Civet (Luwak op z’n Indonesisch) kat gevangen in een kleine kooi. Aangezien het nachtdieren zijn, zie je ze overdag dus enkel en alleen slapen. Volgens de lokale gids worden ze maar een week in de kooi tentoongesteld, alvorens ze weer het wild in mogen; maar volgens de lokale inwoners is niets minder waar. Beetje jammer dat men deze wilde dieren gevangen houdt voor de toeristen.
Dag 6. Watervallen & rijstveldwandeling
Ubud biedt niet alleen prachtige rijstvelden en tempels, maar ook enkele van de mooiste watervallen van het eiland. Ga vandaag langs een 3-tal watervallen:
De enige echte Instagram waterval: Kanto Lampo
Niet alleen de weg met de scooter is mooi groen, ook het pad naar de Tibuama Waterval is mooi groen omgeven!
- Kanto Lampo: De Instagram waterval (ik snap wel waarom), dus ben hier echt als eerste. Als je hier te laat bent kun je aansluiten in de rij. Lokale gidsen weten maar wat goed hoe je die perfecte Instagram foto moet maken, dus zijn al snel tussen de 5-10 minuten bezig om iemand te fotograferen.
- Tibuama: Bij het bezoeken van de Tibuama Waterval gaat het vooral om de weg ernaartoe. Vlak voor je er bent passeer je een prachtige stuk dat omgeven is door palmbomen en rijstvelden. De waterval ligt verscholen in een rustige omgeving en is omgeven door weelderige tropische bomen en planten.
- Tegunangan: Deze waterval ligt op slechts een half uur rijden van Ubud en biedt normaliter kristalhelder water en een prachtige jungle-omgeving. Toen ik er was had ik pech met de modder, een gevalletje expectations versus reality.
Tegunangan Waterval, helaas pech met de hoeveelheid regenval.
Dag 7. Batur beklimmen en een les yoga
Het beklimmen van de Mount Batur vulkaan is een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je reis naar Bali. Hoe vaak zeg je namelijk dat je een actieve vulkaan hebt beklommen? Met een klein beetje extra geluk biedt de actieve vulkaan je een spectaculair uitzicht op de zonsopgang vanaf de top.
Aangezien de beklimming genoeg energie vereist is het de rest van de dag lekker relaxen, terwijl je in de middag nog deel kunt nemen aan een les yoga. Ubud is namelijk een populaire bestemming voor yoga, meditatie en wellness. De Yogabarn is ideaal voor ontspannende activiteiten en om tot rust te komen.
Bestemming 3. Ontdek Authentiek Bali tijdens een Homestay
Bestemming nummer drie van je reis door Bali wordt zonder twijfel de meest authentieke: een homestay in een Balinees dorpje op het platteland. Het was verreweg het beste wat ik op Bali heb gedaan, omdat het me een betere kijk gaf op de manier waarop de lokale bevolking op dit eiland leeft. Ik heb nu zoveel respect voor de mensen en bewonder hun manier van leven enorm.
Laat je verrassen door de prachtige plattelandse omgeving en maak uitgebreid kennis Balinese cultuur tijdens 2 onvergetelijke dagen in Gadungan, een klein dorpje in de provincie Tababan. Van het bijwonen van een lokale ceremonie tot werken op de rijstvelden.
Bestemming 4-6 Nusa Lembongan, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan (4 nachten)
Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan, de drie eilanden ten oosten van Bali, zijn een onmisbare bestemming als je naar Bali gaat. Met hun ongerepte stranden, kristalheldere wateren, prachtige onderwaterwereld en spectaculaire landschappen, zijn de eilanden een unieke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, ontspanning en prachtige fotospots.
Tijdens je bezoek aan de Nusa Eilanden ga je onder andere:
- Enkele prachtige stranden, zoals Dream Beach, Diamond Beach & Atuh Beach bezoeken
- Het alom bekende T-Rex strand bezoeken
- Genieten van prachtige uitzichtpunten, zoals het 1000 Islands Viewpoint, Manta Point en Devil’s Tears, Blue Lagoon en Mahana Point
- Zwemmen met mantaroggen
- Het relaxte eilandleven ervaren
Bestemming 7: Sidemen (2 nachten)
Na het relaxte eilandleven achter je te hebben gelaten is het tijd voor een ander authentiek stukje Bali: Sidemen. Gelegen in het oosten van Bali, biedt dit charmante dorpje een authentieke ervaring weg van de drukte van de toeristische hotspots. Het landschap rondom Sidemen is adembenemend met prachtige rijstvelden, glooiende heuvels en een majestueus uitzicht op de Gunung Agung, de hoogste vulkaan van Bali.
Dag 14. Terug naar het vasteland: Sidemen! Verken het dorp en de rijstvelden
Begin je bezoek aan Sidemen door rond te dwalen door de smalle straatjes van het dorp. Bezoek een lokale markt en maak kennis met de vriendelijke bevolking van Sidemen. Gebruik de avond om een wandeling door Sidemen te maken, terwijl je geniet van het uitzicht op de rijstvelden. Zelf vond ik een wandeling vanuit deze Google Maps locatie erg mooi! Als je een drone hebt kun je hier zeker mooie beelden maken!
- Reistijd: Sidemen ligt op zo’n 41KM van Sanur (60 minuten).
- Accommodatie: Voor slechts € 12,00 per nacht had ik een 2-persoonskamer met uitzicht op de Gunung Agung vulkaan, inclusief heerlijk ontbijt!
Dag 15. Ontdek de prachtige omgeving van Sidemen, rijstvelden, waterpaleis en Bali’s moedertempel
Begin je dag vroeg, want Sidemen biedt magische landschappen voor een prachtige zonsopgang te aanschouwen.
Bukit Cinta: een van de mooiste uitzichtpunten voor de Gunung Agung
Prachtig groene rijstvelden met de Gunung Agung op de achtergrond. Unieker dan dit ga je het niet vinden. Ideaal voor het zien van de zonsopkomst, terwijl je in alle rust geniet van het prachtige landschap. Het is ongeveer 25KM (45 minuten) rijden vanuit Sidemen, maar absoluut het vroege opstaan waard.
Tip: Navigeer naar Bali Asli Restaurant, hier kun je eventueel je scooter parkeren en wandelend de laatste meters naar het uitzichtpunt afleggen.
Breng een bezoek aan de Maha Gangga Vallei
Vanuit Bukit Cinta is het slechts een klein kwartiertje rijden naar de Maha Gangga Vallei. De vallei biedt een spectaculair uitzicht op de rijstvelden en de bergen, terwijl het groene en weelderige landschap rust en ontspanning uitstraalt. Na het kopen van een entreekaartje (75.000 Rupiah) zul je rondgeleid worden door een lokale gids, die je onder andere een lekker kopje Balinese thee zal laten proeven. Verder kun je traditionele landbouwmethoden zien en leren over de Balinese landbouwcultuur, die al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Balinese samenleving is.
Tirta Gangga
Op slechts enkele minuten afstand van de Maha Gangga Vallei ligt het Tirta Gangga waterpaleis ligt, wat het tot een ideale combo maakt met zowel de vallei als het Bukit Cinta uitzichtpunt. Het Tirta Gangga waterpaleisis omgeven door weelderige groene tuinen en biedt verschillende vijvers, fonteinen en baden. Het kristalheldere water van de vijvers wordt gevoed door een nabijgelegen natuurlijke bron en wordt beschouwd als heilig in de Balinese cultuur.
Bezoek Bali’s Moedertempel
De vierde stop van de dag is Bali’s Moedertempel: Pura Besakih. Gebouwd op de helling van Gunung Agung op 1.000 meter hoogte, maakt het de grootste, heiligste en belangrijkste tempel van Bali. De tempel heeft een prachtig uitzicht over de omgeving en Gunung Agung en wordt daardoor niet voor niets Besakih (de mooiste) genoemd.
Er lopen ook enkele fotografen rond die maar wat goed weten hoe je dat perfecte ‘Instagram’ plaatje moet maken. Tegen betaling creëren ze een reflectie, waarmee je opeens een weerspiegeling in je foto hebt. Een leuke in het kader Instagram versus Reality.
Een authentieke ervaring!
Geen foto met reflectie voor mij, maar een onvergetelijke lokale ervaring. Bij de entree wachten enkele gidsen op je, maar wat enthousiast om je door het complex te leiden. Je betaalt hen op basis van een fooi, maar ik vond het leuker om op mijn eigen tempo door het complex te wandelen.
Tip: Nog voor je een ticket hebt kunnen kopen hijgen al enkele verkopers in je nek. Je bent ‘verplicht’ een sarong bij hen te huren, terwijl je bij de ander een Balinees offerbakje ‘moet’ kopen voor een ceremonie. Een sarong zit bij de entreeprijs inbegrepen, terwijl je een offerbakje op basis van een donatie bij een van de tempels kunt verkrijgen.
Geniet als afsluiter nog van een heerlijk diner met uitzicht op de rijstvelden
Doordat Sidemen omgeven is door talloze rijstvelden heb je voldoende restaurants die je een unieke dinerervaring kunnen aanbieden. In Sidemen ligt bijvoorbeeld ‘D Padi Restaurant, waar je zowel een lokaal als internationaal gerecht kan bestellen. Ik vond het wel wat prijziger ten opzichte van de gemiddelde Warung, maar het zag er ook allemaal wat luxer en netter uit.
Dag 16. Einde reis, terug naar het vliegveld
Voor mij zat op dag 16 de reis in Bali erop en parkeerde ik mijn scooter voor een laatste keer, om koers te zetten richting het buureiland Java. Als je langer dan 16 dagen hebt kun je altijd ervoor kiezen om op sommige plekken 1 of 2 nachtjes extra te boeken, terwijl je ook nog kunt kiezen om naar een van de Gili eilanden, Lombok of het noorden van Bali te gaan. Ik heb er stuk voor stuk goede verhalen over gehoord, dus ik zal zeker nog een keer teruggaan om Bali verder te ontdekken.
Mijn overzicht van 16 dagen (15 nachten) Bali:
- Dag 1 - 3: Uluwatu (3 nachten)
- Dag 4 - 7: Ubud (4 nachten)
- Dag 8 - 9: Homestay Gadungan (2 nachten)
- Dag 10 - 14: Nusa Eilanden (4 nachten)
- Dag 14 - 16: Sidemen (2 nachten)
Ik hoop je met deze reisroute geïnspireerd te hebben voor je bezoek aan het eiland van de Goden, veel plezier!
Reactie plaatsen
Reacties