4-weekse reisroute Indonesië

Gepubliceerd op 30 april 2023 om 18:00

Ontdek het beste van Java en Bali in 4 weken!

Indonesië is een land van ongekende diversiteit en schoonheid. Het bestaat uit meer dan 17.000 eilanden en biedt een mix van rijke culturen, adembenemende landschappen en overheerlijk eten. Het land heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met invloeden uit verschillende landen zoals India, China en Nederland. De bevolking is zeer divers en spreekt meer dan 700 talen en dialecten. Met een tropisch klimaat is Indonesië een ideale bestemming is voor zon- en strandliefhebbers.

 

Bali en Java zijn twee van de meest populaire eilanden van Indonesië en bieden beide een unieke reiservaring. Beide eilanden zijn rijk aan cultureel erfgoed en traditionele ambachten. Bali is bekend om zijn zonovergoten stranden, levendige cultuur en gastvrije bevolking, terwijl Java bekend staat om zijn epische vulkanen, historische tempels en prachtige watervallen. 

 

In deze reisblog vind je inspiratie voor een 4-weekse reis in Java & Bali, Indonesië. Van tips over de beste plekken om te bezoeken, de lekkerste Indonesische gerechten om te proeven tot de leukste activiteiten om te doen. 


Voorbereiding

Een visum voor Indonesië te betreden krijg je bij aankomst op het vliegveld. Vooraf zal je wel (per email door de luchtvaartmaatschappij) gevraagd worden om een declaratieformulier in te vullen, waarin je aangeeft of je bepaalde goederen hebt te declareren in je bagage. Maak een screenshot van de QR code, zodat je deze op het vliegveld kunt laten zien. Mocht je dit vooraf niet hebben gedaan kun je dit alsnog op het vliegveld doen.

 

Het visum kost zo’n 510.000 Rupiah (€ 33,00). Bij aankomst op het vliegveld zul je daarvoor door de immigratie gaan en je paspoort af moeten geven, let op dat dit nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn na terugkomst. Je krijgt een dan een stempel met de uiterlijke datum van vertrek.

 

Vaccinaties Indonesië

Ik ben geen gezondheidsexpert, dus heb in deze de hulp van het GGD erbij gehaald. De GGD raadt aan om een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A te nemen. Voor het reis advies wat betreft COVID-19, raadpleeg Nederlandwereldwijd.nl.


Beste reistijd Indonesië

Over het algemeen zijn er twee belangrijke seizoenen in Indonesië: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt over het algemeen van mei tot en met oktober en wordt beschouwd als de beste tijd om Indonesië te bezoeken. Doordat er minder regenval is, zul je wel kans hebben op iets minder groen en kleurt bijvoorbeeld de befaamde T-Rex op Nusa Penida ietwat geel/bruinig. 

 

Het regenseizoen loopt over het algemeen van november tot en met april. Tijdens het regenseizoen kunnen sommige delen van Bali te maken krijgen met hevige regenval en hogere luchtvochtigheid. Hoewel het regenseizoen als laagseizoen wordt beschouwd, kan het nog steeds een meer dan goede tijd zijn om te reizen, omdat er minder toeristen zijn en de natuur volop in bloei staat. Groener wordt het niet! Alleen bij de watervallen heb je misschien pech met bruin water.

 

Het zijn vaak tropische buien die na een uurtje alweer voorbij kunnen zijn. De meeste regenval valt gemiddeld genomen in de maanden januari / februari. Zelf ben ik van eind februari tot begin maart op Bali & Java geweest en heb ik nagenoeg geen last gehad van regen. Een enkele ochtend en een keer vroeg in de avond. Voor de rest is de regen veelal ’s nachts gevallen.

In het regenseizoen is de T-Rex in ieder geval mooi groen!


Praktische tips

  • Pin voor vertrek!

Voor vertrek pinnen (idealiter in biljetten van € 50 of hoger), zodat je bij aankomst in Indonesië naar een wisselkantoor kan om te wisselen naar Indonesische Rupiah. Scheelt je weer de transactiekosten en de wisselkoers is beter. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 16.000 Indonesische Rupiah (5-2023). Even wennen, al die nullen op de biljetten. Je krijgt overigens geen biljetten die groter zijn dan 100.000.

 

  • Simkaart kopen

Je kunt een simkaart kopen op het vliegveld, maar deze zijn wel duurder. Ik ben hiervoor naar een Telkomsel winkel gegaan. Op Bali ligt deze op ongeveer 20 minuutjes rijden van Denpasar in een winkelcentrum. Hier heb je voor 150.000 Rupiah 25GB data voor een volledige maand. In Indonesië is het trouwens verplicht om de simkaart op naam te registreren, dus zul je de medewerker van de telefoonwinkel eventjes je paspoort moeten geven. 

 

Volgens mij had ik mijn bezoek slecht getimed, want er was een wachtrij van 1,5 uur. Gelukkig kon ik beneden in het winkelcentrum even wat shoppen en een hapje eten.

 

  • Offline navigeren

Download de map van de regio waar je aan zal komen, zodat je zonder internet kan navigeren naar je ho(s)tel en eventueel de Telkomsel winkel.


Wat neem ik mee?

Indonesië was onderdeel van mijn backpack avontuur door Zuidoost Azië. Thermokleding heb ik alleen nodig gehad voor het beklimmen van de Mount Batur en de Mount Bromo, terwijl de regenkleding een enkele keer tijdens een tropische bui goed van pas kwam. 

 

Mijn volledige paklijst voor het backpacken kun je in deze blog terugvinden!


Aankomst in Indonesië: Jakarta of Denpasar

Een groot deel van de reizen door Indonesië zullen starten op het vliegveld van Bali of Jakarta. Vanuit Jakarta Airport kun je relatief gemakkelijk met het openbaar vervoer naar je accommodatie, op Bali zit het ietwat anders in elkaar.

 

Aankomst in Bali: Ngurah Rai Airport

Zelf begon ik mijn reis op Bali, waar het een leuk avontuur was om vanuit het vliegveld richting mijn eerste bestemming te rijden. Na het ophalen van de stempel voor je paspoort en de bagage kun je aan de reis naar je accommodatie beginnen. Nog voor je het vliegveld uit bent krijg je al talloze vragen voor het kopen van een simkaart en natuurlijk de ‘taxi’, ‘taxi’ chauffeurs en scooter verhuurders.

 

Zelf had ik vooraf al een goed aangeschreven verhuurbedrijf gevonden op Google, dus wilde graag hier een scooter huren. Toen een van de scooter hosselaars vroeg of ik al betaald had netjes nee gezegd, dus gaf ik hem net dat kleine beetje hoop dat ik hem juist niet had moeten geven.  Meneer deed zich voor van het betreffende bedrijf te zijn, maar kon me niet eens zijn kaartje of iets dergelijks laten zien.

Een andere man probeerde tussendoor nog een gevoelige snaar te raken door zijn teleurstelling uit te spreken over mijn wantrouwen in hen. Leuk meneer, maar u liegt tegen mij (door te zeggen dat waar ik wil komen alleen per taxi kan, wat niet eens klopt). Dan loop ik net zo graag ook van u weg. Na 10x ‘stop here’ te hebben gehoord wist ik wel al dat meneer van de scooter niet bij ASA Tours & Motorbike Rental werkte. Pas toen ik nog maar 100 meter moest lopen stopte hij. De aanhouder wint!

 

Met de taxi naar je accommodatie of het winkelcentrum voor een simkaart? Vaak loont het zich al om enkele honderden meters te lopen en vanuit hier een taxi te nemen.


Cultuur & gewoonten

Als reiziger naar Indonesië is het belangrijk om rekening te houden met de lokale cultuur en gewoonten. Zo zal de lokale bevolking je namelijk nog meer waarderen als toerist. Enkele culturele gewoonten in Java & Bali om rekening mee te houden:

  1. Culturen: Indonesië is een land met vele culturen en geloven die vreedzaam samenleven. Hierbij hoort tolerantie en respect, wat betekent dat je geen negatieve uitlatingen over cultuur en geloof maakt, zelfs niet als de ontvanger het met een korreltje zout moet nemen.
  2. Religies:
    1. De meeste Balinezen zijn streng gelovige Hindoes en bidden 3x per dag: om 06:00 uur, 12:00 uur en om 18:00 uur. Hierbij gebruikt men een traditioneel offerbakje. Mocht je zelf een offer willen maken kun je dit doen bij een tempel, waar je een medewerker kunt vragen en je op basis van een donatie een offer kunt maken. 
    2. Op Java is het overgrote deel van de bevolking Islamitisch, en bidden de strenggelovige Moslims 5 keer per dag.
  3. Gepaste kleding in religieuze plaatsen: Bedek je schouders en knieën bij het betreden van religieuze plaatsen zoals tempels, en verwijder desnoods je schoenen als teken van respect als dit aangegeven staat. Zo is het op Bali bij nagenoeg elke religieuze plaats verplicht om je knieën te bedekken met een sarong. Bij Moskeeën is het belangrijk om je schouders en knieën bedekt te houden, al dan niet met een lange rok of een lange broek.
  4. Respect voor lokale gebruiken en tradities: Toon respect en waardering voor de lokale cultuur, tradities, religie en gewoonten, en pas je aan aan de lokale manieren van doen, zelfs als ze anders zijn dan wat je gewend bent.
  5. Gebruik van de rechterhand: In Bali wordt de rechterhand beschouwd als schoon en beleefd, dus gebruik deze hand om dingen aan te nemen, te begroeten en te eten.

 

Door rekening te houden met deze culturele gewoonten en gebruiken, zul je niet alleen respect tonen voor de lokale bevolking, maar ook een dieper begrip krijgen van de unieke cultuur van Java & Bali.


Fooi en onderhandelen

Aan serveerders, de medewerker die helpt met de bagage of het verkeer regelt kun je prima een kleine fooi geven, wat door hen zeer gewaardeerd wordt. Ook een gids/chauffeur stellen een fooi zeer op prijs. Bij een restaurant gaf ik meestal 10% fooi, aangezien het eten toch al zo goedkoop is valt dit 10% op een bedrag van bijvoorbeeld € 3,00 reuze mee.

 

Balinezen en Javanen zijn goedlachs ingesteld, dus als je gaat afdingen is het vooral zaak om vriendelijk en goedlachs te blijven. Met name op Bali is afdingen heel gewoon, dit omdat zoveel toeristen het eiland bezoeken. Op Java kan dit nog wel eens wat lastiger zijn, aangezien hier een stuk minder toeristen zijn. Op plekken waar in ieder geval veel toeristen komen zal men zich snel al wat meer vragen, en kan het zeker geen kwaad om een keer nee te zeggen en elders een nieuw aanbod aan te horen.


Vervoer in Indonesië

Er zijn talloze vervoersmogelijkheden in Indonesië, waarbij het wel goed is om vooraf het een en ander te weten!


Java: Reizen met de trein

De meest efficiënte manier om op Java de grote afstanden tussen steden af te leggen is met de trein (Kereta API). Treintickets in Java zijn overigens meer dan betaalbaar! Voor de rit van Malang naar Jogjakarta betaalde ik voor Ekonimi Class 240.000 IDR (€ 16), terwijl de rit van Jogjakarta naar Malang 250.000 IDR kostte. Een kaartje koop je eenvoudig op Tiket.com, waarna je op het station bij een van de balies je E-ticket moet verzilveren voor een papieren ticket.

 

Java & Bali: Scooter huren

De meest kostenefficiënte manier om van a naar b te reizen is met een scooter (behalve voor de grote afstanden op Java, daarvoor is de trein). Voor zo’n € 5,00 - € 8,00 per dag huur je al eentje, terwijl een volle tank Pertalite in Indonesië zo’n € 3,00 kost. Je zult overigens geen andere tankstations dan Pertamina tegenkomen, de overheid heeft zich namelijk verantwoordelijk gemaakt voor de pompstations. Je kunt prima met z’n tweetjes op een scooter. Zo heb je voor de waarde van een gemiddeld taxi ritje een volledige dag een scooter tot je beschikking.

 

Balinese chaos

In Indonesië rijdt men aan de linkerkant van de weg, waar ik na 4 weken Thailand gelukkig gewend aan was geraakt. Het verkeer op Bali kan behoorlijk chaotisch en soms onvoorspelbaar zijn, vooral in drukkere gebieden zoals rondom het vliegveld, Kuta, Ubud en het toeristische Canggu. De wegen zijn wat smaller dan je gewend bent, en er zijn veel verkeerslichten.

 

Druk, maar minder chaotisch verkeer op Java

Het verkeer in de grote steden op Java (Malang, Jogjakarta, Bandung, Jakarta) is zonder twijfel druk te noemen. Veel scooters, maar ook brede wegen en veel stoplichten. Ik vond persoonlijk het verkeer op Bali daardoor wat chaotischer, met name omdat op sommige plekken de wegen een stuk smaller waren. In de meeste Javaanse steden zul je ook veel verkeersregelaars zien die je begeleiden bij bijvoorbeeld het invoegen bij een drukke weg. Het is gebruikelijk om ze dan een kleine fooi te geven.

 

Verkeersregels worden echter niet altijd strikt nageleefd en er kunnen veel verkeersovertredingen voorkomen. Let dus extra goed op in- en uitvoegende scooters, maar ook voetgangers die soms oversteken en ervanuit gaan dat je voor ze uitwijkt/stopt.

 

Officieel is een Internationaal motorrijbewijs nodig om op een scooter tot 50 cc te rijden in Indonesië. De meest gebruikelijke scooters hebben een motorvermogen van 110cc – 125cc. Voor scooters met een motorvermogen boven de 50 cc is een Indonesisch motorrijbewijs klasse A vereist. Het gebruik van een internationaal rijbewijs is in dat geval niet voldoende. Je bent dus niet verzekerd mocht je toch gaan rijden. Als je toch het risico wil nemen, let dan extra goed op.


De reisroute!

Gebaseerd op mijn eigen route, waarbij ik zelf begonnen ben in Bali en heb afgesloten op Java.

 

Eiland 1. Bali

Welkom in Indonesië, maar vooral welkom in Bali! Het eiland staat bekend als het eiland van de Goden en is een waar Indonesisch paradijs. Adembenemende stranden, rijke cultuur en prachtige natuurlijke schoonheid. Wat wil je nog meer? Het eiland biedt een perfecte combinatie van ontspanning en avontuur, met tal van activiteiten zoals surfen, snorkelen, wandelen door de rijstvelden en yoga.

 

In de komende 16 dagen zul je 6 bestemmingen bezoeken. Van de bruisende stad Ubud tot de adembenemende landschappen van Sidemen en de prachtige stranden van Uluwatu en Nusa Penida. Je gaat overnachten in een traditionele homestay en maakt kennis met de Balinese keuken, traditionele ambachten en historische tempels.


Bestemming 1. Uluwatu (3 nachten)

Uluwatu is gelegen aan de zuidwestelijke kust van Bali en staat bekend om zijn prachtige kliffen die uitkijken over de Indische Oceaan, de beroemde Uluwatu-tempel en surfstranden. Het is door de surfstranden populair bij surfers vanwege de geweldige golven die je er kan vinden. Ook als je niet persé wil gaan surfen is er meer dan genoeg te zien en doen.

 

  • Reistijd: Uluwatu ligt op zo’n 15KM van het vliegveld (30 minuten).
  • Accommodatie: Home Bience Hostel | Hostel waar je veelal surfers tegenkomt, gerund door een hele vriendelijke Balinese mevrouw.

Zien en doen in Uluwatu

  • Surfen!
  •  Uitzichtpunten bezoeken
    • Jaran Hill
    • Balangan
    • Karang Boma Cliff (Uluwatu Cliff)

  • Bezoek de Uluwatu tempel, inclusief de Kecak Fire Dance Show voor zonsondergang

Wees op tijd met het kopen van een ticket (dit kan als je in de tempel bent), zodat je er zeker van bent dat je de zonsondergang show van 18:00 kan bezoeken. Een ticket kost 150.000 Rupiah (€ 9,50).


  •  Stranden Bezoeken
    • Bluepoint
    • Ontdek het Airport hotel bij Nyang Nyang Beach
    • Fotogeniek scheepswrak op Nunggalan Beach
    • Padang Padang Beach
    • Bingin Beach
    • Thomas Beach

Voor de meeste stranden betaal je een kleine entree (€ 1,00 - € 2,00) en eventueel een klein bedrag (maximaal rond de € 0,50) om de scooter te parkeren. Op nagenoeg elk strand zijn ook strandbedjes te verkrijgen. Bij de meeste stranden vind je ook verkopers die je maar wat graag een drankje (zoals een verse kokosnoot) aanbieden.


    Bestemming 2. Ubud (4 nachten)

    Ubud wordt ook wel het culturele hart van Bali genoemd en staat bekend om zijn prachtige rijstvelden, traditionele kunst en cultuur, heilige tempels, en ontspannen sfeer. Er is meer dan genoeg te doen in Ubud: van rijstvelden bezoeken tot het beklimmen van een actieve vulkaan.

     

    • Reistijd: Ubud ligt op zo’n 55KM van Uluwatu (90 minuten).
    • Accommodatie: Ubud Rice Field House (Hostel) | Kleinschalig hostel met een klein rijstveld in de tuin

    10x zien en doen in Ubud!


    1. Tempels bezoeken!

    De Saraswati Watertempel en Ubud palace liggen in het centrum van Ubud en zijn beide gratis te bezoeken. Buiten Ubud vind je nog de Goa Gajah tempel en de heilige Pura Tirta Empul, waar je een reinigingsceremonie kunt volgen.  


    2. Rijstveldenwandeling: Google Maps link hier!

    Stop onderweg bij bijvoorbeeld de Ubud Shanti Warung voor een lekker hapje eten met uitzicht op de rijstvelden. 


    Nog meer rijstvelden bezoeken!

    3. Bezoek het door Instagram bekende Tegalalang rijstveld. Hopelijk heb je meer geluk en is het terrasvormige rijstveld niet zo modderig.

     

    4. Scooter huren en langs de eindeloze rijstvelden rijden

    Na mijn bezoek aan Tegalalang ben ik rondjes gaan rijden op de scooter en vond ik vanzelf enkele prachtige rijstvelden langs de weg. Geen terrasvormige zoals die van Tegalalang, maar doordat ze volledig in bloei waren kleurden ze in ieder geval een heel stuk mooier.



    6. Ontspan tijdens een les Yoga

    Ubud is een populaire bestemming voor yoga, meditatie en wellness. Mijn tip: Yogabarn!

     

    7. Bezoek een Koffie en Theeplantage

    Proef talloze koffie- en theesoorten!


      8. Watervallen bezoeken: Kanto Lampo, Teganungan, Tibuama

      Ubud is meer dan alleen rijstvelden, want het heeft ook enkele van de mooiste watervallen van het eiland!

      De enige echte Instagram waterval: Kanto Lampo

      Niet alleen de weg met de scooter is mooi groen, ook het pad naar de Tibuama Waterval is mooi groen omgeven!

      9. Geniet van Culinair Ubud: Sayan Night Market

      Mijn favorieten? Serabi pannenkoekjes, Bakso en Nasi Campur.

       

      10. Ontdek de lokale kunst en ambachten


      Bestemming nummer drie van je reis door Bali wordt zonder twijfel de meest authentieke: een homestay in een Balinees dorpje op het platteland. Het was verreweg het beste wat ik op Bali heb gedaan, omdat het me een betere kijk gaf op de manier waarop de lokale bevolking op dit eiland leeft. Ik heb nu zoveel respect voor de mensen en bewonder hun manier van leven enorm.

       

      Laat je verrassen door de prachtige plattelandse omgeving en maak uitgebreid kennis Balinese cultuur tijdens 2 onvergetelijke dagen in Gadungan, een klein dorpje in de provincie Tababan. Van het bijwonen van een lokale ceremonie tot werken op de rijstvelden. Een onvergetelijke ervaring wacht op je!


      Bestemming 4. Nusa Lembongan (1-2 nachten)

      Tijd om het relaxte eilandleven te ervaren op Nusa Lembongan, een van de 3 bewoonde Nusa Eilanden ten zuidoosten van Bali. Dit eiland staat bekend om zijn prachtige stranden, hoge golven die tegen de rotsen klappen bij Devil’s Tears en bovenal het relaxte eilandleven.

       

      • Reistijd: Nusa Lembongan ligt een uur en 15 minuten van Ubud (waarvan 45 minuten met de ferry)
      • Accommodatie: Dream Beach Hostel | Vriendelijk personeel, fijne sfeer, zwembad en een prima bed in een 6-persoonskamer.

      Wat te doen in Nusa Lembongan?

      • Bezoek Dream Beach, prachtig wit zandstrand met helder turquoise water
      • Devil’s Tears: de gevreesde plek op Nusa Lembongan waar de golven met veel kracht tegen de rotsen klappen
      • Geniet van een Panoramisch uitzicht bij Panorama Point
      • Snorkelen en duiken
      • Relaxen en genieten van het heerlijke eilandleven

      Nusa Ceningan ontdekken

      De befaamde gele brug verbindt Nusa Lembongan met het naastgelegen Nusa Ceningan. Hier kun je onder andere:

       

      • Surfers spotten en cliff jumpen bij Mahana Point
      • 3-eilanden uitzichtpunt bezoeken
      • Relaxen op Secret Beach
      • Blue Lagoon: baai met helder turquiose water en golven die tegen de rotsen klappen

      Bestemming 5. Nusa Penida (2-3 nachten)

      Nusa Penida is het grootste van de drie Nusa eilanden en was zonder twijfel mijn favoriet. Als er iets is waar mijn hart namelijk sneller gaat kloppen dan is het wel een vulkanisch eiland met een grillige kustlijn, precies wat je zult vinden op Nusa Penida.

       

      • Reistijd: Nusa Penida ligt op zo’n 20 minuten met de ferry vanuit de Yellow Bridge
      • Accommodatie: Nuansa Penida Hostel | Bovengemiddeld luxe hostel, met een 2-tal zwembaden en mooie bungalows die dienen als gedeelde slaapruimtes

      Wat te doen in Nusa Penida?


        • Uitzichtpunten bezoeken:

        Manta Point, Saren Cliff, 1000 Islands Viewpoint, Teletubbies Viewpoint en Banah Cliff Point. Stuk voor stuk prachtige uitzichtpunten op Nusa Penida!


        • Bezoek het beroemde T-Rex strand, Kelingking Beach
        • Nog meer stranden bezoeken: Diamond Beach, Atuh Beach & Broken Beach
        • Zwemmen met Mantaroggen en al snorkelend het prachtige koraal verkennen
        • Bezoek de ondergrondse Pura Goa Giri Pitri tempel, gelegen in een grot

        Bestemming 6. Sidemen (2 nachten)

        Na het relaxte eilandleven achter je te hebben gelaten is het tijd voor een ander authentiek stukje Bali: Sidemen. Gelegen in het oosten van Bali, biedt dit charmante dorpje een authentieke ervaring weg van de drukte van de toeristische hotspots. Het landschap rondom Sidemen is adembenemend met prachtige rijstvelden, glooiende heuvels en een majestueus uitzicht op de Gunung Agung, de hoogste vulkaan van Bali.

         

        • Reistijd: Sidemen ligt op zo’n 41KM van Sanur (60 minuten), waarbij de reis vanuit Nusa Penida naar Sanur zo’n 35 minuten duurt met de Ferry.
        • Accommodatie: Maha Neka Villa | Voor slechts € 12,00 per nacht had ik een 2-persoonskamer met uitzicht op de Gunung Agung vulkaan, inclusief heerlijk ontbijt!

        Wat te doen in Sidemen?

        • Bukit Cinta: een van de mooiste uitzichtpunten voor de Gunung Agung
        • Dineren met uitzicht op de rijstvelden!

        • Het dorp verkennen: bezoek een lokale markt en geniet van de lokale keuken
        • Bezoek de Maha Gangga Vallei
        • Bezoek het Tirta Gangga Waterpaleis

        • Pura Besakih: bezoek Bali’s moedertempel

        Eiland 2. Java

        Op naar Java, waar een mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en cultuur, en bruisende steden je te wachten staat. Het grootste eiland van Indonesië heeft veel te bieden voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur, cultuur en geschiedenis.


        Bestemming 7. Jakarta (1 nacht)

        Welkom in Jakarta, de drukke en chaotische hoofdstad van Indonesië met een bevolking van meer dan 10 miljoen mensen. De stad heeft een rijke geschiedenis, bruisende straten, moderne wolkenkrabbers, historische bezienswaardigheden, grote winkelcentra en talloze markten.

         

        • Reistijd: Vanuit het internationale vliegveld ben je in zo'n 1 - 1,5 uur in het centrum
        • Accommodatie: Konko Hostel Jakarta | Ideale ligging vlakbij diverse bezienswaardigheden

        1 dag in Jakarta!

        In 1 dag Jakarta kun je onder andere het Nationaal Museum, het Nationale Monument, de Iztiqlal Moskee en de Nederlandse wijk Batavia ontdekken.


        Bestemming 8. Bandung (3 nachten)

        Bandung is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij het plannen van je reis op Indonesisch grootste eiland Java. De hoofdstad van de provincie West-Java wordt dan ook in de gemiddelde reisroute op Java overgeslagen, wat ook terug te zien is in het aantal toeristen dat de stad bezoekt. De bijnaam van Bandung is “Parijs van Java”, als gevolg van de toevlucht van talloze welvarende Nederlandse kolonisten in het begin van de 20e eeuw.

         

        • Reistijd: Bandung ligt op zo’n 3 uur reizen van Jakarta (trein) 
        • Accommodatie: Ostel by Ostic (Hostel) | Kleinschalig hostel waar veelal locals verbleven

        Wat te doen in Bandung?

        • Bezoek het Saté-gebouw, waar in de Koloniale tijd het Departement van Verkeer en Waterstaat was gevestigd. 
        • Shoppen bij het Parijs van Java winkelcentrum!
        • Ontdek Bandung’s leukste plek om te wandelen, shoppen en te genieten van een leuke sfeer onder het genot van een hapje en drankje: Jalan Braga.
        • Bezoek het Kratermeer van Kawah Putih
        • Eindeloze groene stroken: bezoek de Theeplantages van Ciwidey

        Bestemming 9. Jogjakarta (3 nachten)

        De voorlaatste bestemming van de reis is Jogjakarta, kortweg Jogja, de stad die bekend staat als het culturele hart van Java. Jogjakarta heeft veel te bieden, van historische bezienswaardigheden en musea tot lokale markten en culinaire hoogtepunten.

         

        • Reistijd: Jogjakarta ligt op zo’n 7-8 uur reizen van Bandung (trein) 
        • Accommodatie: Wonderloft Hostel Jogja | Prima vibe, hele fijne bedden en fijn personeel!

        Wat te doen in Jogjakarta?

        • Bezoek het Prambanan Tempelcomplex, is het op een na grootste religieuze Hindoe tempelcomplex ter wereld.
        • Bezoek de Borobudur: ’s werelds grootste Boeddhistische tempel
        • Shoppen op Malioboro street, Jogjakarta’s meest beroemdste winkelstraat
        • Bezoek de Beringharjo markt, de grootste en oudste traditionele markt van Jogja

        • Genieten van de lokale keuken: Gudeg, Lupis, Kopi Joss, Es Buah, Ronde Tape Susu
        • Geniet van de zonsopkomst met uitzicht op de Borobodur tempel
        • Ontdek Batik: pure kunst!
        • Taman Sari: voormalig waterpaleis van de Sultan
        • Kraton: voormalige residentie van de Sultan
        • Ontdek de hippe wijk Prawirotaman

        Bestemming 10. Malang (3 nachten)

        Welkom in Malang, de laatste bestemming van deze 4-weekse reis door Bali & Java, Indonesië. Malang, gelegen in Oost-Java, is de ideale als uitvalsbasis voor het bezoeken van de Bromo vulkaan en de magische Tumpak Sewu waterval. De stad staat verder bekend om de 2 kleurrijke wijken en een variëteit aan lokale lekkernijen, zoals Tahu Campur, Es Cin Cau, Bakso en Tahu Lontong!


        Malang: Uitvalsbasis voor de Mount Bromo

        De Mount Bromo is een van de meest spectaculaire natuurlijke bezienswaardigheden van Indonesië. De vulkaan is met zijn 2.329 meter een van de hoogste pieken in het Tenggergebergte. Het prachtige landschap levert schilderachtige plaatjes op en is een absolute must om zelf te ontdekken.

        Hoe je dag (lees nacht) eruit zal zien tijdens het bezoeken van de Bromo lees je in deze blog!


        Kleurrijk Malang ontdekken: Jodipan en Blue Village

        De huizen in deze wijken zijn beschilderd in alle kleuren van de regenboog, waardoor het een levendige en unieke sfeer heeft. Het verhaal erachter maakt de transformatie nog mooier!


        Bezoek de Tumpak Sewu waterval

        Tumpak Sewu, ook wel vertaald als duizend watervallen, is een prachtige waterval omgeven door een adembenemend landschap. Absoluut een unieke ervaring die je niet snel bij andere watervallen tegen zult komen.


        Een overzicht

        Voor het gemak!

        Eiland 1. Bali

         

        Eiland 2. Java

         

        Ik hoop je met deze reisroute geïnspireerd te hebben voor je bezoek aan het prachtige Indonesië, veel plezier!

        Reactie plaatsen

        Reacties

        Er zijn geen reacties geplaatst.