Dit mag niet ontbreken op je food-bucketlist

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 15:21

De welbekende bucketlist, iedereen heeft er (onbewust) wel een. De een heeft het op papier uitgewerkt, de ander in z’n gedachten. Als je een liefhebber van heerlijk eten bent (wie is dat nu niet?) dan mag je ook een food-bucketlist overwegen. Van alle landen die ik tot nu toe heb bezocht een typisch gerecht dat je écht moet proberen als je er bent!

Voor de vegetariërs en veganisten een (v) toegevoegd voor het gemak.

Inhoud:

  • Mexico
  • Nederland
  • Italië (Rome)
  • Madeira
  • Spanje
  • Duitsland
  • België
  • Portugal (Lissabon / Porto)
  • Vietnam
  • Cambodja
  • Thailand
  • Indonesië

1. Mexico: Taco’s op Mexicaanse wijze! (v)

Voor mij ging er een wereld open toen ik na aankomst in Cancún mijn eerste taco at bij El Socio Naíz Taqueria. Natuurlijk had ik honger na zo’n lange vlucht, maar de taco’s waren zo lekker dat ik nog een keer terug ben gegaan.

 

Bij de gemiddelde ‘taqueria’, worden de tortilla’s (2 kleine per ‘taco die je besteld’) met de vulling op de bovenste tortilla geserveerd. Vervolgens krijg je er limoen, diverse salsa's en eventueel nog extra toppings als pico de gallo of ui met bieslook (cebolla con cilantro).

Waarom 2 tortilla's?  Zodra je een beetje saus toevoegt kunnen de tortilla's al snel scheuren. De extra tortilla dient dan ook als bescherming om ervoor te zorgen dat de taco niet uit elkaar valt als je deze in je hand hebt!


2. Nederland: Stroopwafel (v)

Voor ons Nederlanders inmiddels niet meer zo bijzonder, maar in het buitenland is het principe van een stroopwafel niet zo heel bekend. Heerlijk vers van de markt, smullen maar! 

 

Wist je bijvoorbeeld dat de stroopwafel al ruim 200 jaar (sinds 1810) een Nederlandse lekkernij is? En wist je dat in Nederland de grootste stroopwafel ooit is gemaakt? Maar liefst 20 liter stroop en 40 kg deeg waren nodig voor de stroopwafel met een diameter van 2,5(!) meter.


3. Rome, Italië: Spaghetti Alla Carbonara

De pasta carbonara heeft een rijkelijk verleden in Rome. Het gerecht stamt uit de tijd van de tweede oorlog. Volgens de historici is het een resultaat van een groot aanbod spek en eieren die de koks op de schepen tot hun beschikking hadden. 

 

In de wijk Trastevere, de hippe, kleurrijke foodie wijk van Rome zijn er meer dan genoeg restaurants die een authentieke Carbonara serveren. Om dan nog maar niet te beginnen over de pizza’s, olijfolie, het schepijs en de verse tomaten die de Italiaanse keuken kenmerken. Genieten!


4. Madeira: Vis

De keuken van Madeira kenmerkt zich door het gebruik van veelal lokale producten. Vis is daarbij wel het meest voorkomende gerecht dat je in bijna elk restaurant wel op de kaart ziet staan. Bij de ene nog uitgebreider dan bij de andere.

De meest bekende? Espada! Deze zwarte degenvis wordt diep in de oceaan bij Madeira gevist en heeft meerdere serveermethoden. Het ene restaurant serveert 'm met banaan (espada con banana), de ander met passievruchtsaus, weer een ander paneert de vis. Hoe dan ook: als je van vis houdt dan mag je de espada zeker niet overslaan. 

Het vulkanische eiland heeft nog meer lekkernijen, welke dat allemaal zijn lees je hier!


5. Spanje: Paella (v)

De keuze is reuze in Spanje. Het land staat natuurlijk bekend om de traditionele Jámon (Serrano of Ibérico), het stierenvlees (Toro), tapas en paella. Geserveerd met een cerveza, vino of met een glaasje Sangria.

Als je in Spanje bent mag je een Paella zeker niet overslaan. De paella is nergens zo lekker (wat mij betreft) als in de plek waar dit authentieke gerecht haar oorsprong kent: de regio Albufera, Valencia. De traditionele paella wordt geserveerd met kip en konijn, maar er zijn ook varianten met vis of met bijvoorbeeld groenten.

Restauranttip (wees wel op tijd met reserveren): Casa Carmela in Valencia. Er zijn namelijk niet meer heel veel restaurants waar paella nog op houtvuur bereid wordt. Koesteren dus!

Paella, Valencia (Spanje) - Woltotravel.com

6. Duitsland: Currywurst

Onze oosterburen eten maar wat graag een currywurst on the go. Het is heel gebruikelijk dat je het in veel food kraampjes op straat kunt verkrijgen. Lekker om met patat en ketchup te nuttigen (na bijvoorbeeld een paar biertjes of wijntjes). Over de voedingswaarden valt te discussiëren, maar ach. Als je toch al een paar bier- of wijntjes hebt gehad.. haha!


7. België: Brusselse wafel met chocolade (v)

Patat, chocolade en speciaalbier. Zomaar een greep uit de meest bekende Belgische specialiteiten. De chocolade gecombineerd met een Brusselse wafel is wat mij betreft een must als je in België bent.

 

Er zijn talloze kraampjes (maar ook chocolaterieën) te vinden die deze lekkernij aanbieden. Bestel ‘m met bijvoorbeeld aardbei en slagroom, yum!


8. Portugal: Lissabon & Porto. Pastel de Nata & Port (v)

Ik zou de Portugese keuken te kort doen als ik alleen zou inzoomen op Madeira, want het vasteland mag zeker niet vergeten worden. Pastel de nata als je er eentje besteld, maar zo lekker dat je liever Pasteís de nata wil zeggen. Het Portugese custard cakeje kent zijn herkomst in Bélem, een plek net buiten Lissabon die je misschien herkent uit de aflevering van Somebody Feed Phil op Netflix. 

De naam verklapt natuurlijk al een hoop, maar als je in Porto bent dan moet je simpelweg kennis hebben gemaakt met port. Aan de overkant van de rivier liggen voldoende porthuizen waar je na een korte rondleiding een aantal glaasjes kan proeven. Heerlijk met een kaasplankje!


9. Vietnam: Phó 

Phó, (uitgesproken als "fuh"), is een noedelsoep gemaakt met rundvlees (bo)- of kippenbouillon (ga), rijstnoedels en verschillende soorten vlees en groenten. Het is een van de beroemdste gerechten van Vietnam en is zonder twijfel mijn favoriete ontbijtgerecht.

Op bijna elke hoek van de straat verkrijgbaar, snel geserveerd en lekker. Wat wil je nog meer? Vietnam heeft overigens nog veel meer lekkers te bieden, daarover meer informatie in deze blog!


10. Cambodja: Khmer Groene Curry (Num Pra Chok

Num Pra Chok is een traditioneel Cambodjaans (ontbijt)gerecht dat  bestaat uit een smaakvolle currysaus gemaakt met citroengras, kaffir limoenbladeren en galangal, geserveerd over verse rijstnoedels en getopt met een verscheidenheid aan kruiden en groenten.

 

Het gerecht wordt meestal gemaakt met vis, die wordt gesudderd in de currysaus tot het zacht en smaakvol is. De saus wordt vervolgens over een bed van verse rijstnoedels geschept, waardoor een heerlijk en vullend gerecht ontstaat. Ik kreeg 'm niet als ontbijt, maar tijdens het avondeten bij het Khmer Family Dinner in het Mad Monkey Hostel.


11. Thailand: Khao Soi Curry

Toen ik dit traditionele gerecht uit Chiang Mai voor het eerst proefde was ik meteen verkocht. De Khao Soi Curry bestaat uit een romige en kruidige currysaus, gemaakt van kokosmelk en Thaise kruiden, geserveerd met noedels en vlees (vaak kip of rundvlees) en gegarneerd met verschillende toppings, zoals gefrituurde noedels, limoen, en chili-olie. 

 

Niet te veel chili erbij doen, dan proef je de smaken van de andere ingrediënten namelijk minder. Heb je er toch te veel bij gedaan? Een beetje suiker en limoen kan dan helpen. Zelf nog gemaakt tijdens mijn kookcursus in Chiang Mai, smullen!


12. Indonesië: Mie Goreng

Snel, gemakkelijk, voedzaam en smaakvol: genoeg redenen die de Mie Goreng tot mijn favoriete Indonesisch gerecht maken. Het is een eenvoudig, maar heerlijk gerecht van gebakken noedels, groenten, ei (en vlees of garnalen), op smaak gebracht met een mengsel van sojasaus, oestersaus, knoflook en chilipeper.Het gerecht wordt geserveerd als street food en is daarmee op veel plekken verkrijgbaar.

 

Ideaal als je eventjes wat anders wil dan rijst. De lekkerste Mie Goreng heb ik trouwens gegeten tijdens mijn Homestay in Bali. Gastheer Herry is namelijk al jarenlang chef en weet maar wat goed hoe een goed bordje Mie Goreng bereid wordt.


Meer culinaire inspiratie vind je hier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.